kjersti_1024
kjersti_1024

Er du en fortvilt hageeier som har kjøpt en slik «hage»?

Få Kjerstis tips for å få fin hage til sommeren.

Det finnes tusenvis av flere fortvilte «hageeiere» rundt om i landet. Folk som har bygget nytt hus eller leilighet, og som har gledet seg til å endelig få en plass utendørs som er deres egen.

Men ofte ser byggefeltet ut som en steinørken når entreprenørene pakker sammen, og det er langt fra bildene på prospektet til virkeligheten.

– Det er vel å ta litt hardt i sier Kjersti Bergesen som i tillegg til å være programleder, også er utedesigneren i «Tid for hjem».

– Men at folk har helt andre forventninger til uteområdet sitt enn det som møter dem når de står der med nøkkelen i hånden, det er ganske sikkert.

Les også: Møt Kjersti Bergesen på nettprat!

Uten jord, ingenting gror

– Det som ofte er nøkkelen til forventningsbristen er at det ofte er fullstendig rensket for jord, trær og annet grønt når utbyggerne er ferdige. Og ingenting du har lyst på kan vokse på bart berg eller i planert sprengstein. Ikke rart da at verden er full av store treplattinger og stusselige tujaer i krukker, sier hun.

I kveldens episode av «Tid for hjem» handler det om nettopp et slikt område. En steinørken i et tre år gammelt byggefelt. Provisorisk trapp og tre engangsgriller er det eneste som vitner om liv på den fine plassen.

Se smakebiter av kveldens episode under!

Kjerstis tips til nybyggeren som ønsker seg en trivelig uteområde:

  • Legg uteområdet inn i husplanleggingen og sett av penger til ferdigstilling her også. Det er utsiden som vil møte deg hver gang du kommer hjem, og som du tenker på hver gang du skal ha gjester.
  • Du må ha jord dersom du skal ha noe grønt. Dess større grønt, dess mer plass til røtter. Planten/ busken/ treet må enten ha røttene nedi bakken, da må det være jord der, eller du kan bygge opp oppå bakken, med steinkanter, tre, mur eller annet og la vekstene bo oppi der. Elementært, men dog.
  • Det blir ikke lunt og intimt uten «vegger». Og vegger kan være planter eller trær, det kan være små levegger og gjerder, det kan være en liten redskapsbod. Det er disse romdelerne som først må planlegges, og så fortsetter du bakkearbeidet ut i fra hvor disse elementene skal være.
  • Plen er fint. En liten plen kan alle klare å holde. Det grønne teppet skaper ro og trivsel i miljøet.
  • Mål opp uteplassen rundt huset. Tegn det ned på et ruteark og lek med arealet. Finn ut hvor store ting er. En liten uteplass med bord og fire stoler trenger ca. 2,5 x 2,5 meter. Kafébord og to stoler trenger mye mindre plass. Når du ser planen din ovenfra bør det ikke se ut som 95 prosent gulv og 5 prosent annet, da er det trolig ganske kjedelig og mangler intimitet.
  • Gjør gjerne alt på en gang. Altså lag en plan, regn ut hvor mye du trenger av ulike materialer, gjør grunnarbeidet og bestill betong/ jord eller det du skal bruke. Få det ferdig tidlig på våren, nyt sommeren!
  • Start nå! Om du finner fram blyant og papir nå, så rekker du å få ferdig en fin uteplass til våren kommer.

Se smakebiter av «Tid for hjem» her:

695467

Se «Tid for hjem» i kveld klokken 20.00!