Bjørndalen (Foto: Lovric, Primoz/NTB scanpix)
Bjørndalen (Foto: Lovric, Primoz/NTB scanpix)

Nå må Ole Einar Bjørndalen levere: – På mange måter en skjebnehelg

Den aldrende skiskytterkongen må prestere på helgens sprint og jaktstart for å bli med videre i VM.

Lørdag går Ole Einar Bjørndalen årets VM-sprint. Resultatet 38-åringen oppnår i sprinten og på jaktstarten dagen etter er helt avgjørende for hans videre deltagelse i mesterskapet.

Ikke bare kjemper Bjørndalen om en startplass på 20 km fellesstart, men også plassen på stafettlaget står i fare for å ryke om ungguttene Lars Helge Birkeland eller Henrik L`Abée-Lund skulle prestere bedre enn veteranen.

Les også: Før skiskytter-VM: Står kongen for fall?
Les også:Disse skiskytterne skal gå VM for Norge

– Skummel å avskrive
Dermed er 38-åringen fra Simostranda i en meget uvant situasjon. Ikke siden Bjørndalen ble tatt med som siste års junior under OL på Lillehammer har det vært noe spørsmål rundt hans deltakelse i et mesterskap. Veteranen har gått de siste 19 mesterskapene, og har røsket med seg til sammen 49 VM- og OL-medaljer.

TV 2s skiskytterekspert Ole Kristian Stoltenberg har tro på at Bjørndalen nok en gang kan hevde seg når det gjelder som mest.

– Jeg synes det er skummelt å avskrive Ole Einar. Han har noen egenskaper som ikke mange idrettsutøvere har. Plasserer du ham i pensjonistenes rekker så slår han fort tilbake, sier han.

Han innrømmer likevel at helgen blir helt avgjørende for veteranens videre deltakelse i mesterskapet.

– Det er på mange måter en skjebnehelg for han. Jeg tror derimot at han vi være med å kjempe og levere. Han kan nok også gå stafett dersom det skulle gå dårlig på lørdag, men om Birkelund og L`Abée-Lund leverer er det ikke utenkelig at de blir valgt foran, sier han.

Bjørndalen (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB scanpix)
Bjørndalen (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB scanpix)

– Fortjente å bli tatt ut
Da uttaket til årets skiskytter-VM ble offentliggjort tidligere januar var det knyttet stor spenning til hvor vidt Ole Einar Bjørndalen ville bli tatt med. 38-åringen, som står med en syvende plass som sin beste verdenscupplassering denne sesongen, ble til tross svake resultater tatt med i troppen.

Stoltenberg er enig i uttaket og tror ikke Bjørndalen lever på navn og meritter.

– Sånn som uttaket er tatt nå så er det ingenting som tyder på at han lever på navnet sitt. Han holder et høyere toppnivå enn flere andre, og er på nivå med de aller beste når han får ut det han er god for, sier han.

Selv om Bjørndalen ikke lenger har samme tempoet i løypa som han hadde i glansdagene så tror ikke Stoltenberg det er der hovedproblemet ligger.

– Han går med litt høye skuldrer. Jeg synes det ser ut som om han må forsvare noe. Han virker offensiv, men så kommer det glimt av nøling. Han svikter på mange måter der han leverte før, sier han.

Les også: Bjørndalen : – Klart jeg har lyst til å være med

Ole Kristian Stoltenberg (Foto: TV 2)
Ole Kristian Stoltenberg (Foto: TV 2)

Vil være med til 2016
Selv om Bjørndalen skulle mislykkes i de tsjekkiske skoger til helgen så har han allerede uttalt at han ønsker å satse fram mot OL i Sotsji neste år. Etter at det ble kjent at Oslo får skiskytter-VM i 2016 avslørte han at han også kunne tenkt seg å være med der.

– Kall gjerne mannen gal, men jeg tror han må bæres ut av landslaget.

– Alderen er ikke avgjørende, spørsmålet er om jeg har motivasjon. Det er klart jeg har tenkt tanken på å være med på en slik begivenhet sa Bjørndalen til TV 2 Sporten den gangen.

Stoltenberg blir ikke overrasket om han ser det som vil være en 42 år gammel Bjørndalen til start i 2016.

– Kall gjerne mannen gal, men jeg tror han må bæres ut av landslaget. Dersom han har motivasjonen og lysten så er det bare å kjøre på, sier Stoltenberg.