Jaaagge
Jaaagge

«Finken»: – Norske alpinttalenter blir kjørt for hardt i tidlig alder

OL-gull-vinneren fra Albertville i 1992 mener norske alpinttalenter blir mett for tidlig, og at norsk alpint lener seg på Aksel Lund Svindals resultater.

Tirsdag starter årets alpint-VM med super-G for kvinner. Dagen etter er det herrenes tur til å kaste seg utfor de stupbratte løypene i Schladming.

Kvinnenes tropp består av søstrene Nina og Mona Løseth, Lotte Smiseth Sejerstad samt Ragnhild Mowinckel, og er større enn på flere år.

Liten sjanse for medaljer på kvinnesiden
Tidligere alpinist og OL-gull-vinner Finn Christian Jagge synes det er positivt at Norge denne gangen stiller med flere fra start på kvinnesiden, men levner samtidig de norske jentene små medaljesjanser.

– Vi har med to outsidere. Vi har dessverre ikke noe medaljehåp på kvinnesiden. Men for en gangs skyld så har jo damelaget i år like mange deltakere som herrelaget. Det er ikke fordi antallet på kvinnesiden er så bra, men fordi vi har så få deltagere på herresiden. Herrelaget er blitt veldig lite, men damene kommer seg, sier han.

Les også: Nina Løseth kjørte seg til USA-tur

Se hele intervjuet med Finken i videovinduet øverst i artikkelen

Han tror den eneste muligheten for norsk medaljejubel på kvinnesiden er under slalomøvelsen.

– En medalje kan vi ikke regne med før eventuelt på slalomen dersom Nina har en god dag, sier han.

TV 2s alpintekspert Astrid Lødemel er enig med Finken om at vi ikke kan forvente noe medaljer på kvinnesiden.

– Jentene er i VM for å lære. Noe medaljer kan vi ikke forvente. Nina er den med best resultater og kan på en god dag bli nummer fem. Tar hun medalje ville det vært sensasjonelt, sier hun.

Jansrud og Løseth (Foto: Roald, Berit/NTB scanpix)
Jansrud og Løseth (Foto: Roald, Berit/NTB scanpix)

– Gir seg for tidlig
Jagge mener skiforbundet gjør en strålende jobb og at fremtiden ser lys ut for norsk kvinnealpint. Han påpeker derimot at det er et problem at norske alpintalenter gir seg for tidlig.

– Jeg tror nok at både jentene og guttene må ta seg selv litt i nakken. De må holde ut hele veien inn. Nå gir de seg når de er 18–19 år gammel, og er de ikke på topp da så begynner de heller å studere eller å jobbe. De faller rett og slett av fordi de ikke orker mer, sier han.

Han tror noe av problemet er at talentene blir kjørt for hardt for tidlig.

– Jeg tror vi kanskje kjører litt hardt på barneidretten i Norge. De har opplevd litt mye, de har reist for mye, og de ser derfor ikke hvorfor de skal slite livet av seg for å komme helt opp, sier han.

Lødemel på sin side ønsker ikke å starte noe debatt om talentutvikling nå foran VM, men avslører at hun ikke er helt enig med Jagge.

– Jeg føler det han beskriver er en problemstilling som har vært aktuell de ti siste årene, men som nå er i ferd med å forbedre seg. Jeg mener at når man er 12 år så kan man bli i Norge og trene frem til april. Men når man blir junior så må man ut for å få internasjonal matching, sier hun.

Les også: Historiske Aksel vant i Kitzbühel: – Hakket større enn mine andre seiere

– Lener oss på Aksel
Mens man på kvinnesiden tar eventuelle medaljer som en bonus, så er det nesten et folkekrav at Aksel Lund Svindal sørger for norsk gulljubel i Schladming. Også Kjetil Jansrud har et visst press på seg etter å ha levert lovende resultater den siste tiden.

– Det er én mann vi satser på. Vi er nemlig ikke spesielt gode i herrealpint heller. Vi har Aksel, og derfor lener vi oss tilbake og tror at vi er veldig gode. Men det er vi ikke. Vi har Aksel, så kommer Kjetil Janrud i ny og ned, sier han.

Svindal og Jansrud (Foto: Poppe, Cornelius/NTB scanpix)
Svindal og Jansrud (Foto: Poppe, Cornelius/NTB scanpix)

Har tro på fartsdisiplinene
Svindal og Jansrud har hevdet seg i toppen på fartsdisiplinene ved flere anledninger denne sesongen. Jagge tror det er her de største mulighetene for gull ligger.

– Vi har to stykker som kan ta medalje i super-G, storslalåm og utfor. Så at vi får noen morsomme dager er jeg helt sikker på, men at vi kommer til å ta flere medaljer tror jeg ikke vi skal forvente, sier han.

Også Lødemel har tror på norsk jubel under onsdagens super-G.

– Jeg tror Aksel kommer til å vinne. Rett og slett fordi han er verdens beste alpinist om dagen, avslutter hun.