hoved1 (Foto: TV 2)
hoved1 (Foto: TV 2)

Lagde drømmehage på sprengstein og pukk

«Tid for hjem»-Kjersti: – For en forandring! Se før- og etterbilder.

Ja, for det er ikke særlig vakkert rundt huset til Stephanie og Øyvind når jeg kommer på befaring for å se på hagen deres.

Og slike uteområder finnes det mange av her i landet, det ser jeg av søknadsbunken. Mange nybyggere har mer enn nok med å få ferdig huset, og hagen blir liggende som en steinhaug i lange tider.

Disse produktene ble brukt til Askøy-hagen

Og kanskje var det akkurat drømmen om et uteområde som gjorde at de en gang bygget nettopp dette huset akkurat her? Så også for våre utvalgte. For bak huset var det muligheter for en skikkelig perle. Masse sol til langt på kveld, og skjermet fra de verste vindene. Men hva kan gro på en flate av sprengstein og pukk?

1
1

Les også: Nå kan du melde deg på «Tid for hjem»

Stephanie er kokk og ønsker seg et utekjøkken. Øyvind har allerede asfaltert hele området foran huset, og er opptatt av at det hele skal være lettstelt. Stephanie har ikke noe i mot litt hagearbeid, og drømmen om kunne nyte ettermiddagene i fine omgivelser deler de begge.

Utfordringene

Egentlig har jeg lyst til å lage et lite overbygg eller et fleksibelt tak på plassen, men jeg klarer ikke å finne en god løsning på det. Det naturlige stedet for det ville være inntil huset, men vinduenes plassering hindrer dette og her er også en varmepumpe.

2
2
Alle andre steder for et tak vil skape skygge på de beste solplassene, eller skape skygge for naboens solplass. Jeg gir opp den tanken. Litt irriterende.

Så derfor tenker jeg at jeg vil prøve å integrere berget i stedet, se om det er mulig å lage en myk overgang mellom natur og kjøkkenbenk/spiseplass. Jeg tenker at her får man ta til takke med parasoller dersom man ønsker følelsen av å være litt under tak.

Les også: Slik pusset «Tid for hjem» opp stuen

Materialvalg

Til dette unge paret velger jeg mest mulig vedlikeholdsfrie materialer. Et komposittmateriale skal være gulvet, og gjerder og benker skal ha treverk med varm farge for å myke opp.

Benkeplaten skal være i glassfiberbetong. Alle bedkanter, gjerdefundamenter og benkekonstruksjoner skal støpes. På den måten blir her svært lite vedlikeholdsarbeide, og siden vi skal forskale og støpe muliggjør dette runde og spennende former.

3
3

Formene

Huset er veldig firkantet og uten noe form for pynt. Husfargen er lysegrå og nabolaget består også av ganske enkle hus og firkantede enkle former, mye gråfarger. I dette miljøet ønsker jeg å lage noe som er litt mer organisk i formene, men jeg ønsker å gjøre det med materialer som holer seg i fargeskalaen grått og sort, brutt med litt varmt farget treverk.

Arbeidet

Her er heldigvis ikke så mye som må gjøres for å klargjøre grunnen. Det er det fine da, med planert stein rundt nybygg.

4
4
Det egner seg utmerket til å bygge terrasser og støpe på, men skal man ha noe til å gro må man enten bygge bed og kanter oppå dekket, eller så må man grave seg ned og fylle med jord.

Vi kan i hvert fall bygge forskalingene våre rett på pukken, og vi kan legge ut bjelkelag til terrassegulv.

Siden alle de støpte formene våre skal være runde må vi bygge forskalingene i treverk som lar seg bøye. Vi bruker 9 millimeter kryssfiner som forankres i et sindig nettverk av diverse lekter og bord.

5
5
Betong er flytende og utgjør både vekt og press, så det er viktig at forskalingene er solide. Solide og med noenlunde vatret toppkant slik at man får en bein topp.

Vi kunne selvsagt ha blandet sementen selv med blandemaskin, men det er jeg redd hadde tatt noen dager og my slit, pumpebil var her en mye bedre løsning. Anbefales dersom du har noen kubikk som skal støpes. Men det er mye stress å bli ferdige med forskalinger og armering til et gitt klokkeslett... Ganske stressende og ganske spennende.

Vel, vår pumpebil kom, og vi var akkurat klare til å ta imot. Armeringsjern var bundet og forskalingen sjekket etter beste evne.

6
6
Og da var det bare å la det stå til. Vi gikk alle med ulikt redskap og sørget for å fordele betongen i forskalingen, noen stampet med stokker for å sørge for at den fylte alle kriker og kroker, andre strøk av på toppen der det etter hvert ble fullt. Mye arbeid!

Men kjekt når bilen drar og alt blir stille, og det er kveld og vi kan gå hjem og vente til betongen er herdet.

Bordplaten

Det er vel en ganske drøy ide å tenke seg en benkeplate som ser ut som en jeksel, eller en bumerang med tre armer. Spesielt når den måler borti tre meter i de tre retningene. Jeg har da heller ikke egentlig trodd at det ville la seg gjøre å få laget en slik sak, men noe i nærheten kanskje? Og den ville bli fryktelig tung...

Jeg blir jo da selvfølgelig kjempebegeistret når det viser seg at på Voss der finnes firmaet «Tunge Ting», og de driver med akkurat slik benkeplatestøping.

7
7

De har utviklet sin metode som er basert på bruk av glassfiberbetong. De kan bygge former til alle slags figurer, og glassfiberbetongen er både sterkere og lettere enn vanlig betong.

Dog, de hadde aldri laget en slik før, med store hull til planter...

Tegninger ble sendt til Voss, og gutta kom på besøk på befaring. Jeg hadde laget en stor mal i papp (det er riktig smart, gjør det du óg om du skal lage noe som er litt eksperimentelt og du vil ha en følelse av form og størrelse), og vi prøvde den i Øyvind og Stephanies bakhage. Justerte litt på den for å få den til å passe med berget og ble enige om hvordan vi måtte bygge muren under for å bære den store platen.

8
8

Støttepunktene ble tegnet inn på malen, og så reiste malen til Voss. Der bygget de formene, nøyaktig etter malen og alle bærepunktene vi hadde bestemt. Så reiste malen tilbake til hagen, og vi bygget forskalingene oppå den.

Utrolig mye kunne gått litt feil her, men jammen passet understell og benkeplate sammen som den reneste ingeniørkunst da de to delene fikk møte hverandre for første gang. Beget derimot hadde «vokst» litt siden den gangen vi tok mål, så der måtte vi hugge bort litt.

Men med så mange greie gutter på arbeid er det ikke den ting som ikke lar seg løse!

Og den dagen da benkeplaten kom og la seg som et romskip i hagen, den dagen tror jeg jeg alltid kommer til å huske. Det var så moro!

Resten av arbeidet er bare peanøtter...

9
9

Gulvet

Som sagt er materialet vedlikkeholdsfritt. Det heter UPM ProFi Deck, og i dette systemet finnes både kantstykker, trappeneser, bjelkelag, terrassebord og lameller for sammenskruing. Siden dekket vårt er flatt, fast og drenerende velger vi å legge «bjelkene» i komposittmaterialet rett på, og så skrur vi terrassebordene i disse. Om man veger komposittmateriale må man være klar over at man må ha feste i bjelke hver 40 centimeter i stedet for hver 60 centimeter som er vanlig dersom du bruker terrassebord i tre.

10
10

Videre er også dette materialet «levende» eller det beveger seg litt i forhold til temperatur og fuktsvingninger. Sørg derfor for klaring til husvegg/murer på samme måte som du ville gjort med trematerialer. Dette materialet finnes i flere farger, men vi valgte altså et i svart utførelse.

Produsenten lover god fargebestandighet og stor slitestyrke. Man kan sage slike planker på samme måte som trematerialer, det var viktig for oss siden vi skulle ha mange buede avslutninger.

Benker og gjerder

Til benker og gjerder har jeg valgt Kebony trematerialer. Kebony er et varemerke og en impregneringsmetode, og det finnes flere tresorter innenfor sortementet. Materialene har en varm mørkebrun farge når de er nye, og om du ikke behandler dem vil de etter hvert gråne.

Om man vil beholde den brune fargen kan man behandle dem. I dette prosjektet bruker vi et treslag som heter Kebony Radiata, og fra produsentet har vi fått fatt i noen riktig brede bord. Radiata er kanskje det nærmeste man kan komme utseendet til teak og andre eksotiske materialer, dog uten at det er snakk om regnskog.

Den store runde benken har vi altså først støpt, og nå skal vi legge tredekke på. For å få det til borer vi, skrur fast lekter og fester toppbordene til lektene. Bordene har vi saget litt på kryss og tvers slik at de ikke er jevne. Noen er brede bak og smale foran, andre det motsatte. Når de til slutt blir finskåret etter buen på benken blir det riktig fint.

11
11

Se tidligere video: Slik ser det ut i Tid for hjem-kjelleren i dag

«Hakkebakkeskogen»

Den blir kalt det, avslutningen på hagen vår. For i enden av hagen, der naboens hage begynner, der står en levegg. Den er grå, tett nede og med diagonalt rutemønster på toppen. Her velger vi å lage et nytt gjerde som lager en mer spennende innramming av området vårt. Naboens levegg blir stående, og vi lager en ny på vår side. Og en levegg er jo en gylden anledning til å finne på noe artig...

Jeg tegner og tegner, du aner ikke hvor mange gode og dårlige ideer som havner på papiret. Men til slutt blir det altså «Hakkebakkeskogen». Vi sager ut forenklede «skogfigurer» i de brede Radiataplankene, monterer disse på en ramme som så festes på solide gjerdestolper.

Og for å kunne belyse denne på kveldstid monterer vi også glassplater. Glassplatene er bestilt på mål, opalt glass som er herdet og laminert. Gunnar fester LED-lysstriper på en lekte som så blir lagt i bakkant av hele herligheten. Kult.

12
12

Gjerdet i forkant

For å få en fin ramme rundt hele hagen lager vi et gjerde også i forkant mot de andre naboene. Siden dette er mot sør-vest, der solen kommer fra vil vi ikke ha det så høyt, og vi vil heller ikke ha det helt tett, av hensyn til naboer og for å ikke få en lekegrindfølelse.

Vi fester gjerdestolper i betongmuren vår, liggende lekter oppe og nede, og så setter vi oppadstående gjerdespiler i disse. Ulikt mellomrom og ulik høyde skaper variasjon og liv. Vi setter også opp en liten levegg på hjørnet av huset, samme system.

Dette for å lage en liten lun og usjenert soleplass. Her setter vi en solseng.

13
13

Bed på rull

I hjørnet har vi støpt kanter til et bed, og dette skal være av den lettstelte sorten. Her er det snakk om å få inn noe grønt som skal klare seg best mulig selv. Vi velger Bergknapp-planter som er dyrket på en slik måte at de kan skaffes på rull. Sedummatte. (Sedum er det latinske navnet på planten) Dette brukes ofte på tak, og de små plantene skal ikke ha jord.

De er spesialister på å klare seg på godt drenert steingrunn. Vi har fylt bedet med pukk og grus og ruller plantene ut rett på dette dekket. Plantene bør få gjødsel to ganger i året. De vil få blomsterstengler om de får sol, og de vil spre seg og fylle ut eventuelle glisne felter på kort tid.

Veldig søte og veldig enkle å ha med å gjøre. Bruk gjerne fiberduk under mattene for å hindre ugress i å komme opp fra undersiden.

15
15

Varmtvannstanker

Jeg har ofte tenkt på at alt det fine rustfrie stålet som finnes i brukte varmtvannstanker må kunne bli til flotte plantekar. og ideen var god den, men akk så vrient å få til. Fra et rørleggerfirma får vi hente brukte tanker i ulike størrelser og Gunnar gyver løs på oppgaven med å skjære disse opp til sylindere i ulike høyder.

Men det var jo ikke så enkelt, da. Stålet er tykt og vinkelsliperen duger ikke. Takket være Einar og Andreas sine gode bekjentskaper får vi låne plastmaskjærere og da får vi det til.

Men anbefaler kanskje ikke «hvermannsen» å sette i gang med dette, i hvert fall ikke om du har tenkt å skjære mer enn en tank i to...

16
16

Beplantning

Benkeplaten vår har jo en rekke store hull, og det er meningen at det skal vokse planter opp av disse. Dette for å skape en myk og morsom overgang mellom terreng og hage, og også for at Stefani skal ha friske krydderurter tilgjengelig i sitt nye utekjøkken.

Så vi setter sylindere fra varmtvannstankene under disse hullene, fyller drenerende lecakuler ca halvveis opp, legger et flak med fiberduk og resten fylles med god jord. Og så planter vi alle de ulike kryddersortene vi får fatt på nærmest sitteplass og kjøkkenbenk, og vi planter små vintergrønne busker på sidene og bak mot berget.

I kroken foran «Hakkebakkeskogen» setter vi stålsylinderne i en pen formasjon og planter med frodige grønne planter. God jord og for det meste Bladliljer (Hosta). Med Gunnars flotte belysning kommer alle plantene utmerket til sin rett også om kvelden.

Grill

I det største hullet i benkeplaten skulle det være en grill. En kuleformet gassgrill.

Men noen ganger går ikke alt etter planen, og den supergrillen vi har skaffet blir rett og slett litt for voldsom oppi benkeplaten. Vi velger derfor å la den forbli på sitt stativ med hjul og regner med Stephanie vil vite å sette pris på en gourmetgrill selv om den ikke er på bordet. I det store «grillhullet» havner derfor en støpt skål i stedet, til frukt kanskje?

17
17

Blått

Stephanie har jo sagt at hun ikke liker sterke farger, og ikke oransje, så vi våger oss på blått. Noe farge er fint som kontrast til det svarte gulvet og all betongen. Møbeltapetserer Anders lager sitteputer til den store runde benken.

Disse er laget etter benkens runde form og kan flyttes dit man vil. Noen ryggputer også til den delen som er mot huset. Og til spiseplassen har vi funnet noen flotte stoler som har stålramme og der sete og rygg er utformet med blå plastsnor. Gode å sitte i med et litt røft utrykk. Slik som bordplaten.

Og tomater

Kanskje vil Stephanie få lyst til å dyrke mer saker hun kan ha i maten? Vi monterer derfor to store mobile drivhus/høye drivbenker ved husveggen. Disse består av rammer og klart plasttrekk samt finmasket netting.

18
18

Kan åpnes og lukkes med glidelås. I bunnen kan man ha plantekar eller man kan fylle med jord. Svært anvendelige i våre norske sommere der lyset er noe vi har nok av, men varme kan fort bli mangelvare.

Når Stephanie og Øyvind kommer hjem er disse fylt med store tomatplanter fulle av gule og røde herligheter.

Og plutselig var denne hagen også ferdig

Det ble sent på natt, og det begynte å regne. Men det så riktig stemningsfullt ut med belysning og planter, synes jeg. Og for en forandring! Håper noen ble inspirert til å se alle mulighetene som finnes rundt nybygde hus, og håper vi fikk vist litt av hvordan man gjør dersom man vil lage noe lignende. Eller noe helt annet.

19
19

Prinsippene med å lage en ramme, tenke gulv, vegger, bruksområder og solforhold er de samme.

Og ble de glade? De sier så. Håper i hvert fall at de fikk nytt resten av sommeren, og at de gleder seg til en ny utesesong!

Takk for oss!

1
1
2
2
3
3
4
4
5
5
6
6
7
7
8
8
9
9
10
10
11
11
12
12
13
13
14
14
15
15
16
16
17 (Foto: TV 2)
17 (Foto: TV 2)
18
18
19
19
20
20
21
21
22
22
23
23
24
24
25
25