deben copy
deben copy

Norsk sportsjournalist drapstruet etter Liverpool-intervju

– Det skyldes at jeg misliker rasisme, juks, skuespill og vold på fotballbaner.

Se hele SportsdB18 på TV 2 Sport kl. 18.00, eller på tv2sumo.no.

«I fjor ble jeg sammenlignet med Hitler og Breivik. Nå får jeg meldinger om at jeg fortjener å bli drept. Hva har jeg gjort? Snakka fotball», skrev Nettavisens sportssjef Roy Kvatningen på twitter for noen dager siden.

Årsaken til at det skjedde beskriver han slik på SportsdB18 på TV 2 Sport onsdag:

– Det skyldes at jeg misliker rasisme, juks, skuespill og vold på fotballbaner. Jeg mener at fotballspillere og fotballklubber har en viktig rolle i samfunnet, og bør oppføre seg som forbilder. Spesielt for barn.

Bakgrunnen for de sterke reaksjonene, som gikk så langt som trusler, var et intervju med VG Nett. Der han gikk hardt ut mot det han kalte en «søppelkultur» i Liverpool.

Kvatningen har selv vært Liverpool-fan i årevis, men har sluttet å bry seg på grunn av alt oppstyret rundt Luis Suarez.

I etterkant av intervjuet opplevde han en storm på sosiale medier, men Kvatningen står på sitt.

– Hvis man ser litt nærmere på det Suarez har gjort, så har han bitt motspillere, han er blitt dømt for rasistisk hets, han har forsøkt å stikke ut øyet på Scott Parker og sparket ham i magen. Og han filmer seg til straffespark hele tiden. Det jeg er opptatt av er at barn ser på fotballspillere som forbilder. De går ut på løkka og så later de som de er Suarez. I verste fall har de foreldre som sitter foran tv-en og sier at de Suarez gjør der er greit. At det er lov å jukse seg til fordeler. Så tar barna med seg det til skolen og ut i den store verden. Da kan det gå galt, sier Kvatningen til TV 2

SportsdB18: – På herresiden er skiforbundet «Norges Northug-forbund»

– Skal ikke bruke ord som «hat» og «drepe»
Men hvor langt kan man egentlig gå i tilbakemeldingene når noen ytrer en mening?

– Selvsagt skal det være ordentlig oppførsel både på banen og tribunen, men jeg må si at vi i supporterklubben har 40 000 medlemmer og har bygget supporterkultur omtrent så lenge jeg har levd. Vi har et meget godt forhold til klubben, til supporterne der borte og til spillerne. Jeg synes denne saken er blåst litt ut av proporsjoner. Det er hans egen mening, sier Thomas Larsen Bergheim, som er styremedlem Liverpool Norge.

Han mer det foregår en heksejakt på Suarez.

– Suarez blir plukket som den ene store, stygge ulven som alt er feil med, sier han.

Men Larsen Bergheim er klar på at trusler uansett er uakseptabelt.

– Nei, vi skal ikke true, ikke ha vold, ikke bruke ord som «hat» og «drepe» og slikt tullball. Vi skal respektere hverandre, klubbene mellom, og internt i supporterklubbenes miljøer, sier han.

– Sjikanen må bort
TV 2-kommentator Øyvind Alsaker mener det må være rom for stor takhøyde når man diskuterer fotball, og mener det er når oppførselen blir truende, usaklig og sjikanerende at det som kunne vært en god debatt ødelegges.

– Jeg er uenig i avgjørelsen Kvatningen har tatt, nemlig at han på mange måter setter Suarez over klubben. At han lar Suarez være utslagsgivende for at han velger og tre tilbake som Liverpool-supporter. Det må være lov å diskutere ganske høylytt og knallhardt blant andre supportere. Ikke å holde meg laget sitt er jo noe som er uhørt, det gjør man ikke. Den diskusjonen synes jeg er fin, og den må gjerne være heftig, men disse truslene, det usaklige, sjikanen – det er det som må bort. Det er det som ødelegger den type debatter, sier Alsaker.

Se hele SportsdB18 på TV 2 Sport kl. 18.00, eller på tv2sumo.no.