guns
guns

Lodder ut 200 skytevåpen for å hjelpe unge hockeyspillere

– Dette topper kanskje listen over de mest tonedøve og hjernedøde ideene.

At idrettslag avholder arrangementer og lotterier for å tjene penger er langt fra noe nytt, og selvsagt ikke et ukjent fenomen i Norge.

I Nord-Dakota tas imidlertid konseptet en god del lenger enn i Norge.

For å sikre gode isforhold for sine medlemmer har nemlig hockeyforeningen West Fargo bestemt seg for å lodde ut 200 skytevåpen.

Ifølge en av arrangørene er årsaken til at dette nå har slått an like enkel som den er oppsiktsvekkende. Han hevder våpenbutikker i USA sliter nemlig å fylle hyllene.

– Selv om det er våpenmangel har vi sikret oss alle våre våpen, sier Cal Helgeson i West Fargo Hockey Association til valleynewslive.com.

Kan vinne halvautomatisk rifle
Siden hockeyentusiastene mangler skøytebaner, lodder de altså ut våpen for å skaffe til veie pengene de trenger til å ha nok isdekke for sine medlemmer.

– Med en økning på 20 prosent i medlemstallene i år har vi et stort behov for is, sier Helgeson.

West Fargo Hockey Association håper å samle inn minst 500 000 kroner gjennom sin våpenloddtrekning, og de som skal nyte godt av pengene er unge hockeyspillere.

Men selv om West Fargo hockey ønsker is nok til det som kanskje skal bli fremtidige hockeystjerner, så vekker det spesielle lotteriet sterke reaksjoner.

På utloddingslisten står pistoler, rifler og hagler. Tre av våpnene er av typen «Rock River AR-15», en halvautomatisk rifle lik «Bushmaster AR-15» som ble brukt under den tragiske skoleskytingen i Sandy Hook, der 20 barn ble drept.

Den ufattelige tragedien har ført til en massiv debatt om våpenlovgivningen i USA.

– Timingen er ikke helt bra, det er vel bare rett og rimelig å si det med tanke på debatten som har foregått rundt om i landet, innrømmer West Fargo-ordfører Rich Mattern til Huffington Post.

Les også: Slik vil Obama stramme inn våpenloven
Les også: Økt oppslutning om strengere våpenlover

– Hjernedød idé
Mike Prochnow, som arranger våpenloddtrekningen, unnskylder seg imidlertid til radiostasjonen KFGO med at det hele ble planlagt allerede i august.

Det er imidlertid ikke nok til å hindre reaksjoner.

– Dette topper kanskje listen over de mest tonedøve og hjernedøde ideene i våpenhistorien, raser sportsspaltisten Cam Cole i Vancouver Sun.

– Ikke en bil, ikke en båt eller en billett til Stanley Cup-finalen. Nei da. Hagler, håndvåpen og halvautomatiske rifler av alle slag. I de rundt seks ukene som er gått siden massakren av 20 barn og seks voksne i Newtown, nærmer antallet mennesker drept av skytevåpen i USA seg 1500. Men en gentleman ved navn Cal Helgeson bruker «våpenmangel» som årsaken til at han forventer stor etterspørsel etter lodd, skriver Cole.

Mike Prochnow innrømmer at han forventet at noen ville reagere på den spesielle loddtrekningen.

– Jeg visste det det kom til å bli slått opp, men ikke at det kom til å bli så stort som dette. Vi har fått telefoner fra CNN, CBS radio og vi er i Sports Illustrated, sier han til wday.com.

Alle lurer på hvorfor arrangørene lodder ut skytevåpen når det foregår en massiv debatt om dette rundt om i landet. Uten at arrangøren legger seg flat av den grunn.

– Jeg ser på det som en uheldig timing, sier Prochnow.

Loddene koster 220 kroner, og det er kun 400 av de totalt 4000 loddene som er igjen - og trekningen er ikke før 15. mars. Dermed ligger det an til at det blir is for West Fargo hockey.