dæhli copy
dæhli copy

– På herresiden er skiforbundet «Norges Northug-forbund»

Petter Northugs status var tema i SportsdB18.

Se hele SportsdB18 på tv2sumo.no.

Fra utsiden ser det ofte ut til at Petter Northug gjør som han vil, når han vil. Northug og hans forhold til skiforbundet ble diskutert under tirsdagens SportsdB18 på TV 2 Sport.

Der kom VG-kommentator Truls Dæhli med følgende karakteristikk:

– Jeg tror vi skal være ærlig og si at på herresiden så er det Norges Northug-forbund. Når du har en utøver som er så suveren, og som presterer og leverer som han gjør, så skaper det sin egen logikk, sier Dæhli.

Se utdrag fra debatten i videovinduet over!

Les også: Bitter Jespersen totalslakter VM-uttaket: – Kompisgjeng

– Blir helt avhengig av Northugs prestasjoner
Det mener han er en naturlig konsekvens sett i lys av Northugs dominans.

– Skiforbundet blir helt avhengig av Northugs prestasjoner. Han presterer, leverer og skaper resultater, kommersielle muligheter og penger. Det blir en egen ball som heter Northug, som ruller av seg selv og som man ikke prøver å stoppe. Man prøver bare å dytte den så den ruller sånn noenlunde riktig, sier VG-kommentatoren.

Men at det blir slik mener han ikke nødvendigvis er feil.

– Det er en utfordring som går igjen i mange andre idretter. Det finnes prestasjonsmiljøer med soleklare enere. Det må håndteres på en måte som gjør at det fungerer for de fleste, men det må i alle fall fungere for den beste. Det er toppidrett, og dette er en balansegang, sier Dæhli.

Se hele SportsdB18 på tv2sumo.no.

– Petter er fortsatt den suverene ener
Langrennssjef Åge Skinstad tar karakteristikken «Norges Northug-forbund» med et smil.

– Truls setter det på spissen når han sier det, jeg synes det er en artig betegnelse. Men vi er jo Norges Skiforbund, bestående av seks greiner, og langrenn er en av dem. Vi har et herrelag og et damelag. Petter har levert desidert best resultater de siste årene. Jeg begynte denne jobben i 2006. I starten hadde vi Frode Estil, Odd Bjørn Hjelmeset, Jens Arne Svartedal og Tor Arne Hetland som gikk veldig bra. I en periode etter de ga seg var Northug mer eller mindre helt alene, sier Skinstad.

Han legger ikke skjul på at Northug fremdeles troner ganske så suverent på toppen, men mener det er i ferd med å bygges opp et bra lag rundt ham.

– Nå er vi i ferd med å bygge opp et veldig bra lag rundt Petter Northug, med unge og lovende løpere. Vi har klassiskeksperter og andre verdenscupvinnere. Martin Johnsrud Sundby har vunnet verdenscuprenn i år. Det gjør at det er mye mer enn én person det dreier seg om, men Petter er fortsatt den suverene ener - men han trenger også matching av de andre gode løperne som er rundt. Petter har aldri lagt skjul på at den beste plassen for ham å utvikle seg sportslig er på det norske landslaget, sier Skinstad.