VIL HA NAVN: WADA sjef David Howman er redd rettsaken etter Operasjon Puerto ender med at bare navn fra sykkelsporten kommer frem.  (Foto: Scanpix)
VIL HA NAVN: WADA sjef David Howman er redd rettsaken etter Operasjon Puerto ender med at bare navn fra sykkelsporten kommer frem. (Foto: Scanpix)

WADA-sjefen: – Alle må navngis

Rettssaken etter Operasjon Puerto startet mandag. WADA vil ha alle navnene på bordet.

Syv år etter at politiet i Spania gikk til aksjon mot blant annet Eufemiano Fuentes i det som ble kalt Operasjon Puerto, startet rettssaken mot Fuentes og fem andre tiltalte i Madrid mandag.

Saken sprakk en verkebyll for sykkelsporten hvor rundt 50 syklister skal ha stått på kundelisten til doktoren. Blant dem kjente navn som Alberto Contador, Ivan Basso, Jan Ullrich og Alejandro Valverde. Valverde er den eneste spanske syklisten som har blitt straffet på bakgrunn av aksjonen.

Krever navn
I tillegg til syklistene, skal fotballspillere, tennisspiller, friidrettsutøvere og svømmere ha stått på kundelisten til Fuentes.

Nå krever sjefen for WADA, David Howman, at også navn fra andre idretter kommer frem i lyset.

Les også: Norges sykkelpresident raser mot Verbruggen: – Han har ingen fremtid i idretten

– Det er ikke bare saker fra sykling. Hele meningen med denne saken er å finne ut hvem utøverne er, så kan vi gi informasjonen over til myndighetene som kan gjøre noe med det, sier Howman til The Guardian.

– Vi ønsker at informasjonen blir delt med Interpol slik at alle kan nytte seg av den. Vi ble fortalt at det er navn fra mange ulike idretter, men vi fikk aldri all informasjonen. Dette er feil overfor én idrett, fortsetter han.

WADA-sjefen frykter nå at rettssaken kun kommer til å handle om sykling, og at annen informasjon kommer til å bli oversett.

Ikke forbudt
Doping var ikke forbudt i Spania i 2006 da aksjonen ble satt i verk. Fuentes og de andre tiltalte er derfor tiltalt for å ha satt andre personers helse i fare.

Jesús Manzano, en tidligere syklist som tipset politiet om Fuentes, har sagt at fotballspillere, friidrettsutøvere og roere betalte for blodoverføringer og dopingpreparater fra Fuentes.

På kontoret til Fuentes fant politiet 220 poser med blod, 20 poser med plasma, to kjøleskap, en fryser, 105 ulike medikamenter inkludert Prozac, insulin og EPO, og papirer med lister over ulike hoteller for Tourene i Italia og Frankrike.