gaden (Foto: TV 2)
gaden (Foto: TV 2)

Dommerledelsen trekker seg: – Kan ikke jobbe under disse premissene lenger

Lars Olav Gaden og Lars-Arve Kronborg har gitt Norges Ishockeyforbund beskjed om at de gir seg etter sesongslutt.

Oslo (TV 2 Sporten): Allerede før jul sendte de to velkjente dommerskikkelsene mail til forbundsledelsen.

– Nå må vi få hjelp. Vi kan ikke jobbe under disse premissene lenger. Forbundet er nødt til å ansette en person som kan jobbe med dommersaken på dagtid, sier Kornborg til tv2.no.

Erik Wallace Johansen fikk jobben som administrasjonskonsulent i NIHF før jul og skal bidra på dommersiden, men da mest med utviklings- og utdanningstiltak. Dommerutvalget, der leder Gaden og medlem Kronborg nå trekker seg ut, mener kamplederne fortjener mer.

– Slik det er bygd opp drives dommersaken stort sett på dugnad. Med de kravene som stilles til dommerne i dag, er det for dårlige rammer til at vi skal klare å forsvare de rammene vi skal levere. Det krever enormt med arbeid for at vi skal klare å henge med i svingene. En norsk hockeydommer er en evig amatør, og det er imponerende at vi klarer å ligge på det nivået vi gjør, mener Kronborg.

Flere i Sverige
Han mener det sittende dommerutvalget har gjort en god jobb de siste fem årene og peker på at det i Sverige er ansatt flere personer på heltid for å utføre den samme jobben nordmennene gjør på dugnad.

– Norske dommere blir ofte sammenliknet med de svenske, men det er rått parti når vi er bemannet på den måten vi er. Vi kan ikke drive en full stilling på dugnad slik det er nå, sier Kronborg.

Artikkelen fortsetter under bildet!

hocke
hocke

Den tidligere toppdommeren sier det kan være aktuelt å bidra også neste sesong, men kun hvis opplegget forandres totalt.

– Føler dere dommersaken blir tatt på alvor?

– På nåværende tidspunkt har jeg ikke lyst til å kommentere det noe særlig.

Etter det TV 2 Sporten kjenner til føler dommerutvalget at kamplederne til tider ikke blir godt nok beskyttet av sitt eget forbund. For to uker siden slapp Frisk-trener Sune Bergman straff etter å ha blitt rapportert inn av dommerutvalget for «dårlig oppførsel» i en kamp mot Storhamar.

Savner rettssikkerhet
Dommerne mener svensken «utviste en meget slett oppførsel» i etterkant av situasjonen hvor Eirik Skadsdammen ble taklet slik at han endte på sykehus. Slik TV 2 Sporten forstår det skal Bergman ha nektet å sende en av sine spillere over i utvisningsboksen da McLeod ble sendt i garderoben. Han skal i tillegg ha brukt betegnelser som «småpojkar» og «drittunger» overfor linjedommerne.

– Det er et beger som fyller seg. Man gjør mye jobb på frivillig basis, men opplever at dommerne ikke har noen form for rettssikkerhet. Det er jeg skuffet over, sier Kronborg.

Lars Olav Gaden sier hovedgrunnen til at han gir seg er at han ikke føler han kan stå inne for produktet dommerutvalget leverer fra seg kun basert på dugnadsarbeid. Han anslår at han bruker tid tilsvarende en halv stilling på dommersaken på fritiden.

– Det er på tide dommerne får mer oppmerksomhet. Jeg håper dette tvinger frem at det brukes mer ressurser. Dommerne hadde mer oppfølging for fem år siden. Vi er en del av sporten vi også, sier Gaden til tv2.no.

Generalsekretær i Norges Ishockeyforbund, Jon Haukeland, forteller at man i høst satte i gang en utredning av dommerarbeidet som fortsatt ikke er fullført. Han mener det er «dumt» å miste folk med kompetanse og arbeidslyst som Gaden og Kronborg.

– Vi har hatt møter med forbundet i Sverige, Finland, NFF og våre egne komiteer. Forhåpentligvis skal vi organisere oss slik at vi får best mulig dommerarbeid, men hva det ender med er litt tidlig å si. Dommerarbeidet har ikke fått oppmerksomheten det fortjener, sier Haukeland til tv2.no.