16
16
18
18

Slik pusset «Tid for hjem» opp stuen

En stue som ingen bruker? Klart vi må gjøre noe med den. Se hvordan ting ble gjort.

For rommet er fint det, på to plan og med store vinduer, men jeg skjønner at slik det er når jeg ser det første gangen, slik er det ikke særlig innbydende.

Okerfarget fiskebeinstrie, tapetborder i burgunder og mørke 90-talls mønstrede gardiner. Her er det bare å gyve løs.

Les også: Disse produktene ble brukt i stuen

Designer Johns plan

1
1
John ser for seg en skikkelig oppdatering av dette fine rommet. Nye farger på veggene, bort med gardinene, ny spisestue med et mer moderne preg, og ny plassbygget sofa som skal innby til lesehygge.

John liker at det er høyt under taket på det nederste planet og vil faktisk forsterke dette med å bygge en romdeler fra gulv til tak, og en gigantisk peisløsning. Ildsted er det store ønsket til Margun og Petter, og det er også det som vil sette det største preget på det nye rommet.

Fra før av er der en pipe, men ingen ovn. Og pipen står slik plassert at de ikke har funnet ut hvordan de kan ha et ildsted. Men John lar fantasien løpe og kommer opp med et skikkelig byggverk, jammen sa jeg peis!

Arbeidet

3
3
Vi flytter ut alt som er av møbler og finner fram vaskebøtter. Her er fururekkverk, furudører og furuvinduskarmer. Alt dette må vaskes grundig med salmiakk før vi kan sette i gang å grunne. For hvitt skal det bli. To strøk med Kvist og Sperregrunn før finish maling.

Veggene blir også grunnet , denne gangen rett på tapeten. Deretter limer Einar opp «Slett vegg» som er en tapet/ armeringsduk som man kan male eller tapetsere til slutt. Denne sørger for at veggen blir nettopp slett.

Les også: Nå kan du melde deg på «Tid for hjem»

Peisen

4
4
Ja, peisen skal sette sitt preg på hele endeveggen, fra gulv til tak. Selve peisinnsatsen er ikke så stor, men den skal bygges inn i et system av brannhemmende plater som vil skjule røykrør og andre nødvendigheter.

Våre peisfolk borrer hull til røykrør i pipen, og så er det bare å sette i gang med å tolke John sine tegninger. Platematerialet heter Scamotec og er som sagt brannhemmende og kan brukes til å bygge alle mulige slags former rundt peisinnsatser. Et godt alternativ til den tradisjonelle brannmuren.

Men den er ganske komplisert denne veggen John har tegnet, og opprinnelig var det Johns ønske å montere en stor tv over ildstedet også.

5
5
Heldigvis gir han opp denne tanken da han får forklart hvor vrient det blir å sørge for at tven skal ha det kjølig nok, og dessuten har huseierne sagt at de ikke trenger tv i stuen.

Platene blir skrudd sammen, skruehull og andre merker blir sparklet og veggen blir til slutt behandlet med fliselim.

Les også: Disse produktene ble brukt i stuen

Skilleveggen

Det viser seg at John har fått inspirasjon fra en reise i østen. Et rutete system av treverk med fargede glassplater her og der er ideen. En fin ide, men ganske komplisert å lage.

6
6

Men Andreas har heldigvis tenkt seg fram til en metode. Han tegner rutene opp på en stor plate, vi kutter til alle tverrpinner og legger dem mellom de oppadstående spilene, og så er det snakk om lim og skruer.

Der det skal være små glassruter blir det frest ut et spor, og til slutt blir det montert lister for å holde glassene på plass.

Puh,- mye arbeid, men så passer den da også akkurat når vi setter den på plass.

Og det er bare et uhell på veien, det oppstår når Einar skal spraye hele byggverket sort. Heldigvis skjer det i garasjen at en sprayboks løper løpsk, så ikke så veldig stor skade skjedd.

7
7

For å få farge på glassplatene bruker vi farget transparent folie som vi limer på. Bruk såpevann på glasset for å få plassert folien riktig. Fargene er lysegrå, grønn og rød.

Lamper

Det er alltid noe morsomt som vi skal lage selv på John sine prosjekter. Denne gangen skal det også lages lamper.

Og det er Gunnar som får utfordringen. Fem gamle glasskupler fra bruktbutikken skal bli til en slags lysekrone over spisebordet. Og opphenget, det tenker John at skal bestå av en sånn rist som vi blant annet bruker i bunnen av gryten når vi skal dampe pinnekjøtt til jul.

8
8

Gunnar må selv pønske ut hvordan det ellers skal henge sammen. Og det blir da også en kreativ løsning på en kreativ oppgave,- meisebolleoppheng (formet som metallspiraler) blir den delen som til slutt fester glasskuplene til resten av konstruksjonen.

Den aldre lampen, selve hovedlampen i den nederste stuen, bygger Andreas av rammer i tremateriale (eik), spor freses ut for glassruter i ulike farger, og Gunnar står for lyspærer og tilkobling. Skikkelig fin lampe! Og den tar opp i seg fargene som er i glassrutene på skilleveggen.

TV-erstatning

Siden John ikke får TV på veggen over peisen, ja så må det jo bli et gevir i stedet...

9
9

Heldigvis har vi en naturens mann fra Stryn på laget, mener John, så Gunnar får oppgaven med å preparere hjortegeviret John har fått tak i. Det må nemlig spesialbehandles litt for å bli en interiørgjenstand. Litt koking og litt bleking og litt saging. Men det tar seg ganske flott ut på veggen til slutt, det får man innrømme.

Farger

Denne gangen går John for ganske duse farger på vegger og interiør. Han ønsker at rommet skal passe voksne huseiere og at det ikke skal sloss med utsikten utenfor.

Riktig pent blir det med grågrønne nyanser som passer godt til peisveggens overflate. Og de duse fargene går også igjen i tekstiler og møbler.

10
10

Det nye gulvet er enstavs børstet eik, behandlet med hvitpigmentert lakk. Også flott i den nye fargeskalaen.

Møbler

Vi kjøper et nytt spisebord, lyst treverk (bambus) og med flere ileggsplater slik at der kan bygges ut til stort selskap.

Stolene er lette i konstruksjonen med sort sete og rygg for å plukke opp igjen det sorte som er i skilleveggen.

Bak skilleveggen skal det være en diger plassbygget sofa. Og det er slett ikke vanskelig å lage en slik en.

11
11
Vi setter opp et rammeverk i tre, og så strekker vi bånd i to retninger for å få en komfortabel bunn.

Strekker båndene så stramt vi kan, annethvert fra siden og fra front slik at det blir et vevet mønster. Slikt bånd kan du få fatt i gjennom en møbeltapetserer.

Det er møbeltapetserer Anja som har fått oppgaven med å lage «madrassene» og ryggputene. Hun har brukt ganske generøst med komfortabelt skum og dette kommer til å bli et herlig sted å lese bøker og sove middag.

Tekstilen er i en dus grønnfarge med litt liv i strukturen. Fra Stoff & Stil.

13
13

Salongbrdet lager vi i rød Valchromat. En gjennomfarget trefiberplate. Denne blir satt sammen som er boks uten sider på kortsidene. Plass til magasiner under.

Understellet blir sprayet sort. Enkelt og greit bord og artig med den røde fargen. Det røde materialet blir oljet til slutt for å få dybde og glød.

14
14
Så kjøper vi to lekre lette lenestoler som skal stå foran peisen og vi finner fram den gamle store ørelappstolen de hadde fra før. Og i de nye omgivelsene blir den faktisk kjempefin! Få ting er så kjekt som en skikkelig raus og komfortabel yndlingsstol...

Terrassen

Stuen har kjempestore vinduer på hele den ene veggen og vi har fjernet gardinene. Dermed blir denne veggen til et stort bunnløst svart felt når det er mørkt ute. Kjenner du til problemet?

En måte å løse det på er å lyse på ett eller annet på terrassen utenfor. Den er godt synlig i dagslys, nesten som en del av rommet.

16
16
Men den har ikke noen materialer eller møbler som skaper noe sammenheng til det som er inne.

Vi endrer derfor på utseendet på rekkverket på terrassen, kler det med treplanker i et mønster som gir en dybdevirkning og som henter opp tredimensjonaliteten i peisveggen. Det blir gråmalt for ytterligere å forsterke denne sammenhengen.

Så planter vi til noen enkle grå krukker, plasserer to sorte benker på hver sin side av en sivmatte, og monterer litt utendørsbelysning . Små diskrete lyspunkter som lyser på grønne planter og krukkene. Dermed blir uteområdet en forlengelse av stuen og vil ikke være som en svart vegg når det er mørkt.

17
17

Ferdig

Ja, det er selvfølgelig montert mer belysning enn det jeg har nevnt her. Blant annet to kule spotter som gir fint lys nedover peisveggen.

Og Gunnar har som vanlig lagt opp til trådløs fjernstyring av alt som har med lys å gjøre. John har sydd mange fine puter i gode farger.

Gulvet har fått 2 fine tepper og alt er blitt rolig og luftig, og ikke minst varmt og godt.

Det er gøy å få huseierne hjem for å se resultatet. De er ikke av typen som skriker over seg av tv- begeistring, men de likte det veldig godt. Faktisk så godt at de selv satte i gang med oppussing av det tilstøtende kjøkkenet allerede kort tid etter vår oppussing.

Håper dere har hatt en fin vinter foran den nye peisen deres, tusen takk for oss og takk for lånet av rekkehuset!

Hilsen Kjersti, Einar, Andreas, Gunnar og Endre.

1
1
2
2
3
3
4
4
5
5
6
6
7
7
8
8
9
9
10
10
11
11
12
12
13
13
14
14
15
15
16
16
17
17
18
18
19
19