Agdestein
Agdestein

Torbjørn Agdestein håper på spilletid mot Arsenal

21-åringen fra Stord lever en normalt en anonym tilværelse i Championship-laget Brighton. Nå venter FA-cupens fjerde runde.

Brighton (TV 2 Sporten): Torbjørn Agdestein er en av Norges minst profilerte utenlandsproffer.

Og selv om 21-åringen sliter med lite spilletid i Brighton, har ikke spissen gitt opp å kjempe seg inn startelleveren til Gustavo Poyets mannskap.

Fra Stord til Brighton
I august 2010 gikk den gang 18 år gamle Agdestein fra spill i 2. divisjonslaget Stord til hardtsatsende Brighton i League One. Det uten å ha spilt en eneste aldersbestemt landskamp, men med en håndfull kretslagskamper på merittlista.

– Jeg var hjemme på Stord, og hørte om interessen fra Brighton via en agent. Han tilbød meg å dra over på prøvespill, det gjorde jeg. De likte det de så, og noen få dager etter var jeg Brighton-spiller, forteller Agdestein til TV 2 Sporten.

Han signerte for The Seagulls på siste dag av overgangsvinduet, 31. august 2010, like før videreågendeeleven fylte 19 år.

Han hadde spilt for moderklubben Stord i 2. og 3. divisjon, og scoret et tosifret antall mål, men hadde ikke gjort seg spesielt bemerket før han brått var på plass i sør-England.

– Det er jo en drøm for en som alltid har fulgt engelsk fotball, så jeg var aldri i tvil om at jeg ville slå til. Jeg ble plassert hos en vertsfamilie der jeg bodde og trivdes veldig godt i to år, og spilte på akademilaget, sier han.

– Klubben er veldig ambisiøs. Vi rykket opp første sesongen jeg var her, i fjor havnet vi på øvre halvdel og målet er helt klart opprykk til Premier Leauge.

Les også: Dette er tidenes skreller i FA-cupen

Ny stadion
Vi møter Agdestein på klubbens nye Falmer stadion i utkanten av byen, som stod klart i juli 2011. Etter massiv publikumsoppslutning er det allerede i full gang med ytterliggere utvidelser.

– Har dere vært å sett den gamle stadionen? spør Agdestein. Den var gammel og nedslitt, og hadde rundt 7000 tilskuere i snitt. Nå er det solgt 22 000 sesongkort og kapasiteten blir over 30 000, forteller spissen.

– Hvor kommer interessen fra, sånn plutselig?

– Dette er England. Alle er interessert i fotball, svarer han.

Ukjent i Norge
Brighton har større budsjett og tilskuertall enn alle klubbene i Tippeligaen, likevel er Agdesteins navn nesten helt ukjent hjemme. 21-åringen depper ikke av den grunn.

– Nei da, det gjør ikke noe. Jeg får oppleve fantastisk mye. Jeg har sittet på benken på Anfield mot Liverpool (6-1-tap i FA-cupen i fjor, red.anm). I sommer spilte vi mot Chelsea, der jeg var i tette dueller med Michael Essien. John Terry var også på banen. Sånt er stort, beskriver han.

FA-cupen i altomfotball: Terminliste | Statistikk

Så ambisiøs er klubben fra feriebyen at konkurransen på topp er knalltøff. Denne sesongen står spissen bokført med tre små innhopp

– Jeg hadde en veldig god pre-season, der jeg var en del av førstelaget hele veien og spilte i flesteparten av kampene. Så kjøpte klubben inn fire nye angrepsspillere på slutten av overgangsvinduet, og enda en fra Argentina nå i januar. Da blir det så klart vanskeligere å få spilletid.

Blant dem som kom inn var skotten Stephen Dobbie, fra Blackpool, og spanjolen David López, som kom fra Athletic Bilbao.

– Men jeg skal fortsette å kjempe og pushe de andre, vise at jeg er god nok. Jeg har god forståelse for spillet, og har en ålreit skuddfot, svarer den 186 cm høye spissen, når vi spør om hans beste egenskaper.

Skryter av Poyet
Selv om det har blitt smått med spilletid for Stord-gutten, som ble kåret til årets unge spiller i Brighton i fjor, er han full av lovord om sjefen; Chelsea-legenden Gustavo Poyet.

– Han er en kjempemann, beskriver Agdestein når vi passerer et stort bilde av 45-åringen fra Uruguay i spillertunnelen på Falmer stadion.

– Han er alvorlig og seriøs, men har også en humoristisk side. Siden han har vært spiller selv så vet han hva spillerne trenger og ønsker.

Championship i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk

De to siste årene har den tidligere midtbanestjernen hentet inn en drøss spillere fra Sør-Amerika og spansk Primerá Division.

– Det er kanskje ikke så unaturlig at han henter søramerikanere og spanjoler. Det er veldig gode spillere med landskamper og Champions Leauge-spill på merittlista, sier Agdestein.

Vil på U21-landslaget
Selv står han med ett innhopp for Norges U21-landslag i en treningskamp mot Slovakia i fjor våres.

– Det var en fin opplevelse å være med U21, de har gjort det veldig bra og det er klart det hadde vært gøy å spille i EM til sommeren.

Han har foreløpig ikke hørt noe fra den nye landslagssjefen, Tor Ole Skullerud.

– Nei, men jeg var i dialog med Perry (Per Joar Hansen, nå Rosenborg-trener, red.anm) da han var sjef i fjor høst. Så lenge jeg ikke spiller fast i Brighton er det vanskelig for dem å ta meg ut. Men Joshua King har vist at det er bra nivå på reserveligaen i England, så jeg får okei matching.

Les også: TV 2 Sporten tipper Championship-tabellen

– Ikke uaktuelt med Tippeligaen
Etter en fjorårssesong som både involverte et utlån til Bath City og debut for Brighton i FA-cupen mot Wrexham, hadde nordmannen større forhåpninger til mer spilletid i inneværende sesong. Det har blitt med tre innhopp, alle i august.

Kontrakten hans går ut sommeren 2014. Før den tid håper Agdestein å være nærmere førstelagsspill, men han utelukker ikke en retur til Norge.

– Vil ikke si at jeg er mett selv om jeg har opplevd mye her borte. Så det er absolutt ikke en nedtur å vende tilbake til Norge og spille i Tippeligaen. Men per nå ønsker jeg å fortsette i Brighton, som har forlenget kontrakten min to ganger siden jeg kom over i 2010. Målet er å spille seg til fast plass.

Lørdag kommer Arsenal til sør-England. For Manchester United-supporteren hadde det vært en drøm å få et innhopp.

– Ja, det blir spennende. Jeg tror vi kan slå dem, vi har slått Newcastle i år, vi har vist at vi kan spille jevnt med de beste. Vi får håpe de har en dårlig dag, smiler Agdestein.