Leeds fans (Foto: AKIRA SUEMORI/AP)
Leeds fans (Foto: AKIRA SUEMORI/AP)

Leeds-fansen ikke i tvil: – Vi er større enn Tottenham i Norge

Nummer fire og fem på den norske supportertabellen møtes på Elland Road i FA-cupens fjerde runde.

Leeds-Tottenham (15.00) | TV 2 Sport Xtra og tv2sumo.no

Leeds og Tottenham er Norges fjerde og femte mest populære lag. I alle fall om vi skal dømme på antall medlemmer i lagenes offisielle norske supporterklubber.

Kun Manchester United (ca. 45.000), Liverpool (ca. 38.000) og Arsenal (ca 6.000) større enn Championship-laget Leeds - en gammel traver som har hatt noen trøblete år.

Når de tar imot Tottenham hjemme på Elland Road er det en smakebit på hvordan livet brukte å være for Champions League-semifinalisten fra 2001.

Ulike regnemåter
Leeds har fremdeles en større supporterklubb enn de liljehvite fra London. Leeds United Supporters Club of Scandinavia (LUSCOS) er dog offisielt supporterklubb for hele skandinavia og ikke bare Norge.

Vi er klart større enn Tottenham

Tottenhams venner har ca. 3600 medlemmer mens den svenske avdelingen har 1500. I sum gir det drøyt 5000 personer, i tillegg til de som eventuelt måtte være i Danmark.

– Det er ikke så viktig, og jeg er ikke så opptatt av det, men vi er nok større enn dem totalt sett, sier leder i Tottenhams Venner, Vidar Edell til tv2.no.

FA-cupen i altomfotball: Terminliste | Statistikk

Det er hans motpart i LUSCOS ikke enig i.

– Vi er klart større enn Tottenham. Vi er nå 4500 medlemmer, og de aller fleste av disse er norske, forklarer Rune Roalsvig, som opplyser at 150-200 nordmenn reiser over til hver kamp på Elland Road.

– Offisielt er vi den skandinaviske representanten, men både Sverige og Danmark har egne klubber. LUSCOS ble startet av nordmenn og har i hovedsak forblitt en norsk greie.

Les også: Sjekk disse utrolige ballguttene

Roser Leeds

Sheringham og Bakke (Foto: Steve Mitchell/Pa Photos)
Sheringham og Bakke (Foto: Steve Mitchell/Pa Photos)
Det å rekruttere supportere er ikke en enkel greie. Flere undersøkelser viser at de færreste som støtter en fotballklubb melder seg inn i supporterklubben.

– Jeg var selv supporter i mange år uten å melde meg inn i supporterklubben. Jeg hadde sesongkort på Elland Road uten å være medlem i LUSCOS, sier den nåværende lederen Rune Roalsvig.

– Vi må gi Leeds-supporterne kreditt. Jeg tror de har vært flinkere til å få inn det som er av supportere. Alle klubber har nok mørketall, men jeg tror våre er høyere, forklarer Edell.

– Det er mange mennesker i vår supporterforening som stiller opp og jobber gratis. Det er stort engasjement for den, og siden vi rykket ned fra Premier League i 2004 har vi økt medlemsmassen med over 1000 personer, sier Roalsvig til tv2.no.

Norske spillere hjelper på tallene
Begge supporterledere sier at de merker at supportertilfanget går litt i rykk og napp. Norske spillere har ofte en innvirkning, i tillegg til gode resultat.

– Vi fikk en skokk med fans da vi hadde Thorstvedt, i tillegg så har vi vært stabilt i Premier League, sier Vidar Edell.

– Da Eirik Bakke var på høyden for Leeds og vi hadde flere nordmenn i tillegg til sportslig suksess merket jeg at antall nordmenn som brydde seg om Leeds skjøt i været igjen. I tillegg var det jo mange som forelsket seg på 70-tallet, som meg, sier Rune Roalsvig.

PL i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk
Er du flinkere enn André Villas-Boas? Spill Premier League-manager!

Leeds var veldig gode på slutten av 60-tallet og starten av det neste tiåret da de sikret seg to ligatitler og flere andreplasser. 20 år senere gikk de til topps i serien igjen i 1991/92 - året før Premier League ble lansert.

Til tross for Leeds villfarelse i Championship og Legaue er det likevel ikke lenge siden de to klubbene møttes. For tre år siden møttes de også i FA-cupens fjerde runde.

Den gang sikret underdogene fra Yorkshire seg omkamp borte på White Hart Lane etter en scoring på overtid av Jermaine Beckford. Hjemme ble det imidlertid et klart 1-3-tap for laget fra Elland Road.

Defoe (Foto: ANDREW YATES/AFP)
Defoe (Foto: ANDREW YATES/AFP)

Leeds hører hjemme i Premier League

En smak av slik det skal være
Rune Roalsvig er på plass i Leeds til kampen, forventer 33.-34.000 mennesker på kampen og drømmer om at Leeds igjen skal kunne spise kirsebær med de store.

– Klubben hører hjemme i Premier League og passer til å spille mot motstand som dette.

De siste årene har Leeds slått flere storklubber i cupkamper. Både Manchester United, i runden før Tottenham-kampen, Everton og Southampton har fått smake de hvites evne til å heve seg mot de store lagene. I tillegg har de sikret seg uavgjort mot Arsenal på Emirates.

Les også: Dette er tidenes skreller i FA-cupen

Han tror laget snart er tilbake i det øverste selskap.

– Det er jo fremdeles en teoretisk mulighet i år, men det ser vanskelig ut. Innen tre år tipper jeg vi har rykket opp til Premier League, tror supporterlederen.

Jermaine Beckford (Foto: JONATHAN BRADY/EPA)
Jermaine Beckford (Foto: JONATHAN BRADY/EPA)
Ulike profiler
Leeds er blitt seriemester en gang mer enn søndagens rivaler (tre mot to), men i FA-cupen er gjestene suverene med åtte titler mot Leeds' ene.

– Kanskje har Tottenhams spillestil passet mer til cupene enn Leeds sin, spekulerer Edell.

På Elland Road har Leeds et godt grep mot motstanderene, historisk sett. På de siste 32 oppgjørene har Leeds vunnet 15, ti har endt uavgjort og Tottenham har vunnet sju.

Gjennom tidende har Tottenham likevel et lite overtak med 36 seiere mot Leeds sine 31 på lagens 96 oppgjør i alle turneringer.

– Det er mye historikk og mange gode kamper mellom lag som historisk har hatt en litt forskjellig spillestil opp gjennom årene, sier Edell.

Les også: Kan havne i Tottenham elleve år etter at de vraket ham: – Vrakingen har motivert meg

I det legger Tottenham-supporteren at hans lag har spilt mer ballbesittende fotball, og mindre klassisk engelsk.

– Det har jo variert med managerene, men da Leeds virkelig har vært gode har de spilt flott fotball, som på 70-tallet og under O'Leary med Champions League-suksessen og alt, sier Roalsvig.

SUPPORTER: Rune Roalsvig (t.v.) er ihuga Leeds-supporter. Her sammen med Eddie Gray. (Foto: PRIVAT)
SUPPORTER: Rune Roalsvig (t.v.) er ihuga Leeds-supporter. Her sammen med Eddie Gray. (Foto: PRIVAT)

Tipsene
Vidar Edell forventer at det blir en ny tøff batalje i Leeds, og at André Villas-Boas ikke vil hvile større deler av laget enn normalt.

– Jeg tror vi tar kampen alvorlig og stiller et sterkt lag. Vi vinner 2-0, spår Vidar Edell i Tottenhams Venner.

– Tipper jeg med hjertet så blir det 2-1 til Leeds, men jeg frykter jo at det blir 1-3 eller 1-4, sier Rune Roalsvig i LUSCOS.