Jonathan Hill var gjestetrener på Tromsøs trening på La Manga. (Foto: TV 2)
Jonathan Hill var gjestetrener på Tromsøs trening på La Manga. (Foto: TV 2)

Tromsø innleder samarbeid med Premier League-klubb

Gjør som Ole Gunnar Solskjær.

La Manga (TV 2): Tromsø satser på engelsk kompetanse denne sesongen. Et unikt samarbeid med Fulham og med Manchester Uniteds tidligere akademitrener skal hjelpe TIL til en topplassering kommende sesong.

På en noe forblåst treningsmatte på La Manga er det Jonathan Hill som tar kommandoen. Engelskmannen er pinlig nøyaktig og opptatt av detaljer. Akkurat slik Agnar Christensen vil ha det.

– Jonathan er en av de fremste trenerne på feltet i norsk fotball. Det er akkurat det jeg trengte i min første sesong som hovedtrener så dette er perfekt, sier Christensen.

Hill har ikke mindre enn ti års erfaring fra jobben som akademitrener i Manchester United. Han har jobbet for Manchester City og ledet Jordan som landslagssjef. Nå skal han jobbe for Tromsø som assistenttrener.

– Jeg har trent med de beste trenerne, i verden og jeg har trent de beste unge spillerne. I Tromsø nå har vi øvet mye på formasjon og hatt mye fokus på midtbanen. Vi har gjort noen endringer, men spillerne er komfortable med endringene og jeg synes de ser bra ut, sier Hill.

Solskjær benytter seg også av engelsk kompetanse i både Mark Dempsey og Richard Hartis. Hva kan dere vinne på det?

– De har en litt annen måte å tenke på. Når vi hadde Mark Dempsey inspirerte han i måten han opptrådte på feltet på. Jonathan er veldig opptatt av detaljer og skikkelighet, sier Christensen.

Utveksler med Fulham
I tillegg har Tromsø nå utviklet et unikt samarbeid med Fulham hvor de skal utveksle kompetanse og spillere.

– Vi ønsker å utveksle kompetanse. TIL er jo en klubb som vil vite og ikke synse så mye og vi baserer mye at det vi gjør på vitenskap. Fulham har utviklet et sport science team der borte med 25 mann, så det ønsker vi å ta del i. Jeg har også god kontakt med trenerne der borte. Jeg ønsker å sende trenerne vi har over dit for erfaring. Etter denne samlingen her kommer Kit Symons, som er reservelagstrener over til Tromsø og besøker oss så får vi se. Scouting er også et område vi skal satse på, sier Christensen.

TIL er jo en klubb som vil vite og ikke synse så mye.

Tromsø håper også å kunne utveksle spillere. Akkurat nå trener Fulhams Josh Pritchard med Tromsø på La Manga. En 20 år gammel sentral midtbane/midtstopper som Christensen håper å kunne overtale til å gå inn i rollen som Tromsøs midtbanesjef denne sesongen.

– Han ser bra ut. Han er akkurat det vi trenger. En spiller som kan styre spillet vårt, ta ned tempoet. Vi har en tendens til å gire det for mye opp og mister ballen. Dermed får vi masse overganger mot. Josh er en spiller som kan justere farta.

– Når tar dere en beslutning?

– Han ønsker selv å være her, men vi er enige om at vi lar det gå noen uker før vi bestemmer oss 100 prosent. Det er i utgangspunktet snakk om en låneavtale på ett år.

Brite vil bli
Selv er Pritchard klar for et eventyr med gutan. Han ble anbefalt norsk fotball av John Arne Riise.

– Jeg vil bli. Jeg ønsker å spille fotball i den øverste ligaen så jeg håper. Jeg er en spiller som er god til å holde på ballen og roe ned når det går litt for fort, sier Pritchard.

I tillegg til en sentral midtbanespiller ønsker Tromsø seg en kantspiller før troppen er komplett, men økonomien tillater ingen utskeielser.

– Vi må nok gå etter en bosmanspiller, men vi har truffet bra på spillerkjøpene de siste årene og skal nok gjøre det igjen, sier Christensen.