Niklas Dyrhaug og Marthe kristoffersen må begge imponere i NM for å ha sjanse til å komme til VM. (Foto: MONTASJE)
Niklas Dyrhaug og Marthe kristoffersen må begge imponere i NM for å ha sjanse til å komme til VM. (Foto: MONTASJE)

Skistjerner i VM-krise: – Nå har jeg kniven på strupen

Niklas Dyrhaug og Marthe Kristoffersen har begge vært langt nede. Nå må de overbevise i NM for å få VM-billett.

Gåsbu (TV 2): Troppen til VM i Val di Fiemme spikres etter helgens NM-konkurranser på Gåsbu utenfor Hamar.

To av landslagsløperne i krise er Marthe Kristoffersen og Niklas Dyrhaug.

Både Dyrhaug og Kristoffersen har fått deler av sesongen spolert av sykdom. Begge valgte å bryte Tour de Ski. Dyrhaug skyldte på pusteproblemer etter jaktstarten i Oberhof. En syk Kristoffersen reiste hjem noen dager seinere.

Jeg tror jeg gikk fem runder på 5-kilometeren der jeg gråt konstant.

– Det var kort og brutalt. Kanskje startet jeg litt for tidlig. Jeg tror de som kjenner meg vet at jeg kaster meg ut i ting. Det fikk en konsekvens, og det smalt. Det har aldri stoppet slik det gjorde for meg da. Det var en ny opplevelse. Jeg var veldig deppet der og da. Jeg tror jeg gikk fem runder på 5-kilometeren der jeg gråt konstant, sier Kristoffersen.

Les også: Northug går prøve-OL
Les også: Petter Northug vil gå alle distansene i VM

Ble deprimert
Meråker-jenta orket ikke å tenke på ski og trening da hun kom hjem. Kristoffersen røper at hun var skikkelig deprimert.

– Jeg reiste hjem, og der ble jeg. Det var ingenting som var morsomt lenger. Jeg var lei meg så fort noen sa «bø». Det var en uke der jeg ga f... og ikke gikk på ski eller trente. Jeg tenkte ikke tanken engang. Plutselig bestemte jeg meg for at det ikke var dette jeg ville gjøre - ikke å gå på ski. Jeg fant fort den gleden over å gå på ski og trene. Til slutt var jeg klar, sier Kristoffersen.

Marthe Kristoffersen på trening før NM. (Foto: MATS WEDERVANG/)
Marthe Kristoffersen på trening før NM. (Foto: MATS WEDERVANG/)

– Fikk du trøst av familien?

– Ja, men så fort de ville trøste meg ble jeg sint og gikk. Men det hjalp mye bare at de var der og skjønte at jeg ikke hadde det så bra, sier Kristoffersen.

Les også: Tror på gullrush for Bjørgen i VM: – Ingen tvil om at hun er i rute
Les også: Northug dropper luksusbuss i VM

– Sesongen har vært «skit»
Også Niklas Dyrhaug har slitt denne sesongen. Sesongstarten ble ødelagt av bronkitt. Da han først kom tilbake var resultatene alt annet enn oppløftende. I Tour de Ski satte luftveisproblemer en stopper for trønderen. Dyrhaug innrømmer at VM-plassen henger i en tynn tråd.

Niklas Dyrhaug (Foto: Åserud, Lise/NTB scanpix)
Niklas Dyrhaug (Foto: Åserud, Lise/NTB scanpix)

– Om det ikke er krise, så har jeg kniven på strupen, sier Dyrhaug.

– NM blir viktig for meg for å snu den tunge perioden. Sesongen til nå har vært «skit». Jeg følte meg kjempesterk i vår, sommer og tidlig i høst. Siden har det bare vært trøbbel. Det har vært tungt, legger han til.

Dyrhaug og Kristoffersen skal i aksjon på henholdsvis 15 km fri teknikk og 10 km fri teknikk på torsdag. Kristoffersen er i likhet med Dyrhaug veldig spent før NM.

– Jeg vet ikke hvor jeg står i det hele tatt, men vi har blitt enig om at det får bære eller briste om jeg skal berge sesongen. Jeg har fått tilbake litt glede og offensivitet. Nå er det bare å kline til og gi litt f... Jeg skal gå det jeg er godt for. Om det blir VM, så blir det en enorm bonus, sier Kristoffersen.