VIDERE: Bradford spillerne hyller keeper Matt Duke etter seieren over Arsenal. (Foto: NIGEL RODDIS/Reuters)
VIDERE: Bradford spillerne hyller keeper Matt Duke etter seieren over Arsenal. (Foto: NIGEL RODDIS/Reuters)

Bradfords lag har kostet 75 000 kroner - I kveld kan de kvalifisere seg til ligacup-finalen

– En av tidenes cup-prestasjoner, sier Kasper Wikestad.

Se Aston Villa-Bradford på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Xtra fra kl. 20.45

I kveld kan Bradford City på sensasjonelt vis ta seg til finalen i ligacupen.

League Two-klubben slo Aston Villa 3–1 hjemme i det første semifinaleoppgjøret og har dermed muligheten til å krone cupeventyret med finale på Wembley 24. februar dersom de leverer varene på Villa Park i kveld.

Verdsatt til 75 000 kroner
Bradford har heller ikke hatt noe enkel vei til en eventuell finale. Klubben slo ut Wigan i fjerde runde før selveste Arsenal sto på motsatt banehalvdel i kvartfinalen. Det skremte derimot ikke laget fra nivå fire som sendte The Gunners hjem til London med halen mellom beina.

– Torquay ga oss tøffere motstand enn Arsenal, sa Bradfords kaptein, Gary Jones, etter kampen.

Les også: Arsenal ydmyket av nivå firelag
Les også: Bradford sjokkerte nok et Premier League-lag

Laget som ligger som nummer ti i League Two har ifølge Daily Mail en spillerstall verdsatt til 75 000 kroner. Det er pengene klubben brukte på å hente James Hanson fra «non league-laget» Guiseley. Kontrastene til Premier League-lagene Arsenal og Aston Villa er derfor enorme.

– Vil bli tøft
Gunnar Halle er en av to nordmenn som selv har spilt i Bradford. 47-åringen spilte i klubben i perioden fra 1999 til 2003, og fikk 70 kamper for «The Bantams». Han følger fortsatt med hvordan det går med gamleklubben.

– Jeg synes det er morsomt å se hvordan de på en måte overpresterer nå. Det skaper automatisk interesse, noe vi ser på hvordan de har hatt fullt hus på de siste kampene. Kjempegøy, sier han til tv2.no.

Selv var han med å kvalifisere seg til semifinale mot Manchester United på Wembley da han spilte for Oldham. Selv om han var syk da kampen gikk fikk han likevel kjenne stemningen på kroppen. Halle mener det er noe helt spesielt med den engelske cupen.

– Dette er jo de små lagenes sjanse til å skape blest rundt klubben og spillerne. For mange spillere er dette en arena som kan føre de opp på et høyere nivå. I tillegg skaffer det også litt ekstra inntekter, sier han.

Les også: – Arsenal-seieren redder økonomien vår

– Må unngå tidlig baklengs
Selv har han troen på at Bradford kan kvalifisere seg til finalen, men tror likevel de skal få det hardt på Villa Park.

– Jeg tror de kan få det tøft. Men de kommer nok til å mobilisere alt. De har jo allerede slått ut to Premier League-lag, så hvorfor kan de ikke gjøre det nå? De er helt avhengig av å ikke få et tidlig mål imot, sier han.

Jeg husker at vi hadde åpen buss etter at vi klarte å unngå nedrykk fra Premier League. Da var det fullt av folk i gatene, på rådhuset og alt som var.

Skulle Bradford ta seg til finale så tror han byen vil bli snudd på hodet.

– Jeg husker at vi hadde åpen buss etter at vi klarte å unngå nedrykk fra Premier League. Da var det fullt av folk i gatene, på rådhuset og alt som var. Det var en utrolig stemning som de sikkert også vil oppleve dersom de vinner i kveld, sier han.

Gunnar Halle (Foto: Phil Walter/Pa Photos)
Gunnar Halle (Foto: Phil Walter/Pa Photos)

– Ett av tidenes cupoppgjør
TV 2s fotballkommentator Kasper Wikestad skal kommentere kampen og er full av forventninger til oppgjøret.

– For meg er dette ett av de største høydepunktene i sesongen så langt. Villa kunne gjort jobben borte og fått en transportetappe. Men utgangspunktet nå ligger til rette til at vi kan få spenning helt inn, sier han.

Han er ikke i tvil om at et Bradford-avansement vil være en av tidenes cupsensasjoner i England

– Det kan sammenlignes litt med det Paul Lambert selv gjorde for noen år siden da han tok Wycombe til semifinale hvor de tapte for Chelsea. Det har skjedd en gang før at et lag fra nivå fire har tatt seg til finale. Men om Bradford klarer det i kveld vil det være en av tidenes ligacupprestasjoner. Kanskje en av tidenes cupprestasjoner, sier han.

Kasper Wikestad
Kasper Wikestad

Glemte stortalenter
En som har møtt Aston Villa før er Bradford-spiss Zevon Hines. 24-åringen ble tidligere i karrieren ansett som et enormt talent. Han scoret blant annet to mål for Englands U21-lag etter å ha blitt byttet inn til fordel for Theo Walcott. Spissen fikk 22 Premier League-kamper for West Ham og ble i den tid byttet inn mot nettopp Aston Villa på stillingen 0–1 til Birmingham-klubben. Hines svarte med å snu kampen. Spissen skaffet først West Ham straffespark før han selv avgjorde det hele på overtid.

– Det er akkurat dette jeg elsker med det her. Halvdelen av Bradford er spillere som har blitt ansett som store talenter men ikke blitt så gode som forventet. Den andre halvdelen er spillere som har spilt på syvende eller åttende nivå i England. Nå topper de karrieren med å spille i League Two, sier han.

Dersom det hele skulle ende med straffesparkkonkurranse tyder mye på at den vil gå i Bradfords favør. Klubben har ikke tapt en straffesparkkonkurranse siden 2008, og er den engelske klubben som nå har gått lengst uten å tape på straffer.