ulrich (Foto: TV 2)
ulrich (Foto: TV 2)

Slik reagerte Ulrich (8) etter «Tid for hjem»-oppussingen

Vil du få samme reaksjon i ditt hjem? Slik kan du skape familiens favorittrom.

– Altfor mange unger mangler et sted å samles, et sted å være aktive sammen med hverandre i stedet for å sitte på hvert sitt rom og kommunisere via Facebook, sier programleder i «Tid for hjem», Kjersti Bergesen.

«Tid for hjem» får hvert år hauger av søknader om oppussing, og svært mange av dem handler om å få laget et rom som kan brukes av barn og vennene deres.

Ofte er det snakk om kjellerarealer, men også garasjer og uthus, det finnes helt tydelig et behov for samlingssteder for barn og unge.

Les også: Nå kan du melde deg på «Tid for hjem»

Du kommer langt med en kjeller

gang
gang
Kanskje trenger man ikke sette kravene til standard på rommet så veldig høyt når det er snakk om et rom for lek og samling.

Kjersti mener at det ofte handler mer om inspirerende omgivelser og det at ungdommene kan føle rommet som «sitt eget».

Ta dem med på planlegging, lytt til tanker om hvordan de vil ha det og fir på «voksenkravene» er programlederens råd.

De kan ha mye moro i et rom uten særlig utsikt, de klarer seg uten varmekabler i gulvet, og de finner fort egne løsninger på hvordan fikse ting slik de vil.

Designer Karin: – Kast ut tv-en

Designer for kveldens episode er svenske Karin Faber. Hun var også med under fjorårets sesong av «Tid for hjem». Da stod hun for ett av de mest fargerike innslagene den sesongen.

Les også: Fikk sjokk av «Tid for hjem»-oppussingen

Fikk sjokk av «Tid for hjem»-oppussingen Hun har et klart tips til hvordan man får barna og resten av familien til å være sammen.

karin2
karin2

– Kast ut tv-en. Jeg har selv en ganske negativ innstilling til TV og data. Det er viktig å ha det kjedelig i blant for å tenke over ting og lære seg å ta initiativ. Vi ser ikke på TV i familien vår, derimot ser vi en del på film. Og vi spiser mat i flere timer.

Selv vokste designeren opp i et hus der de hadde eget lekerom for barna.

– Jeg har tre søsken og det var ofte full fart. Stor gulvplass, stort bord man kunne male og pusle ved, hyller med bøker og spill og et kosehjørne for å kose i. Dette var jo 70-tallet, da alt gikk litt saktere og man hadde tid til å bare være.

Kjerstis råd dersom du vil legge til rette for at ungene kan samles

  • Unger liker ofte farger og litt røffe materialer. De liker møbler som er sosiale, beina i sofaen eller på bordet, møbler som er komfortable men som man ikke trenger være redd for. Store puter er veldig anvendelig.
  • De lager lyd. Kan man dekorere vegger og tak med materialer som har støydempende effekt? En ting er at man da kan skjerme resten av huset for ymse aktiviteter, men det er ok for dem at de kan snakke uten at de voksne hører hva de sier også.
  • De trenger strøm og stikkontakter. Kanskje er en elektriker som legger opp ordentlige og rikelig med stikkontakter en god investering. Det er mye lettere å holde rent et rom med stikkontakter på vegg enn skjøteledninger i hytt og pine.
  • De trenger plass til sko og yttertøy. Sett av en krok til venners sko og yttertøy og lev med det.
  • De liker å dele opplevelser. Kanskje er det mulig å få til en «snurr film»-løsning?
  • Tenk på fysiske aktiviteter også. Kroppen er til for å brukes, og unger blir fort oppslukt av å mestre lek der armer og ben får være med. Bordtennis, fotball og ishockeyspill er fremdeles gøy i 2013. Klatre, henge, gynge, balansere, mulighetene er mange.
  • Gled deg over at de har det gøy og bær over med litt støy og rot.
  • Involver venners foreldre. Kanskje kan dere gå sammen om å få det fint?

Ville ha samlingssted for ungene i gata

Hvem vet, kanskje kan din kjeller eller garasje bli til nettopp gatas magnet? Det er i hvert fall ønsket til mor og far i ukens «Tid For Hjem»-prosjekt. De har en i utgangspunktet ganske håpløs kjeller med mange boder og masse rør i taket overalt.

De har tenkt lenge på om det kan være mulig å gjøre dette om til et samlingssted for ungene i gaten. Unger i aldersgruppe 5 – 15. Men de vil gjerne at det skal bli et rom der også de voksne kan hygge seg – enten alene eller sammen med ungene. Og muligheten til å se film står da høyt på listen. Høyt på listen hos dem, og hos mange andre i Norges land.

Hvordan «Tid For hjem» løser praktiske problemer og familiens ønsker kan du se i kveld klokken 20.00!

Smakebiter av kveldens episode:

692520