De fleste av årsakene til hjerte  og karsykdom skyldes faktorer ved livsstilen vår som vi kan påvirke selv; røyk, høyt blodtrykk, diabetes, overvekt, stress, forhøyede fettnivåer i blodet, for lite frukt og grønt og mangel på fysisk aktivitet. (Foto: Montasje)
De fleste av årsakene til hjerte og karsykdom skyldes faktorer ved livsstilen vår som vi kan påvirke selv; røyk, høyt blodtrykk, diabetes, overvekt, stress, forhøyede fettnivåer i blodet, for lite frukt og grønt og mangel på fysisk aktivitet. (Foto: Montasje)

Hjerte- og karsykdom er den vanligste dødsårsaken i Norge

Lajla Hansen (65) gjorde en livsstilsendring for å bedre livskvaliteten. Samtidig gikk hun ned 10 kilo på tre måneder.

Hjerte- og karsykdom er den vanligste dødsårsak for kvinner og menn i Norge, og for de som rammes forårsaker hjerte- og karsykdom betydelig tap av livskvalitet.

Vektøkning og helseproblemer

Lajla Hansen (65) slet med helsen og humøret. Hun hadde slitt med høyt kolesterol og høyt blodtrykk i noen år, og nå konstaterte legen med at hun hadde fått diabetes type 2 også. Da konkluderte Lajla med at det var på tide med en endring.

Lajla Hansen (65) gikk ned ti kilo på tre måneder.  (Foto: Privat)
Lajla Hansen (65) gikk ned ti kilo på tre måneder. (Foto: Privat)

I tillegg til helseproblemene hadde lite trening og feil kosthold resultert i at vekten hadde økt.

– Livet mitt var ikke tilfredsstillende og jeg slet med helsen og humøret, sier Lajla til God morgen Norge.

Les også: Dropp slankekurer, velg disse varige løsningene

Endre livsstilen

De fleste av årsakene til hjerte- og karsykdom skyldes faktorer ved livsstilen vår som vi kan påvirke selv; røyk, høyt blodtrykk, diabetes, overvekt, stress, forhøyede fettnivåer i blodet, for lite frukt og grønt og mangel på regelmessig fysisk aktivitet, skriver Landsforeningen for hjerte- og lungesyke på sin hjemmeside.

Lege og forsker ved Rikshospitalet, Wasim Zahid, stiller til nettprat tirsdag 22. januar kl. 8.30. (Foto: Privat)
Lege og forsker ved Rikshospitalet, Wasim Zahid, stiller til nettprat tirsdag 22. januar kl. 8.30. (Foto: Privat)

Lege og forsker ved Rikshospitalet, Wasim Zahid, eller «Twitter-legen» som han er kjent som for mange, sier at det er mulig å snu den usunne livsstilen.

– Mange har over lang tid spist for mye sukker, fint mel, mettet fett og rødt kjøtt, i tillegg til å ikke være fysisk aktiv. Dette gjør at man får livsstilssykdommer som diabetes type 2, fedme og høyt kolesterol, sier Zahid.

Da må endringer til for at man skal få bedre helse og livskvalitet, forklarer Zahid.

Les også: Slik slanket Frank vekk 16 kilo på bare ti uker

Hjerteløftet

Ved å endre kostholdet kan man gjøre mye. LHL, Foreningen for hjerte- og lungesyke, har i mange år arrangert prosjektet "Hjerteløftet" på Feiringklinikken. Og det var akkurat det som skulle bli redningen til Lajla Hansen.

Etter å ha vært fem døgn på Feiringklinikken, og møtt andre som hadde samme problemer, følte Lajla seg bedre allerede.

– Jeg ble inspirert til å trene mer og foreta endringer i kosten. Jeg har nok ikke spist så veldig usunt, men jeg har spist for store porsjoner. Nå spiser jeg oftere men mindre porsjoner og trener fire ganger i uka.

Hun har gått ned ti kilo på tre måneder, og humøret har også blitt bedre.

– Nå er humøret helt på topp, sier hun til God morgen Norge.