Lance Armstrong (Foto: JOEL SAGET, © MLM/nk)
Lance Armstrong (Foto: JOEL SAGET, © MLM/nk)

Antidoping Norge: – Viktig lærdom for oss i Norge

Antidoping Norge er fornøyd med at Lance Armstrong endelig står frem som doper. Men måten tilståelsen kom på faller ikke i smak.

Oslo (TV 2 Sporten): Avdelingsleder for toppidrett og utvikling i Antidoping Norge, Mads Drange tror innrømmelsene og dommen til tidligere sykkelstjerne Lance Armstrong kan føre til nye arbeidsmetoder for antidopingarbeidet Norge og internasjonalt.

Se tilståelsen: Armstrong innrømmet dopingbruk: – Ja, jeg tok EPO

Det kan bety større tyngde og sanksjonsmuligheter for antidopingforbundene i de ulike landene og at utøvere ikke kan føle seg trygge og gjemme seg bak unnskyldninger om at det ikke foreligger positiv dopingprøve.

Det er et paradigmeskifte innefor antidopingarbeidet, mener Mads Drange.

– Banebrytende og viktig
– Innrømmelsen i seg selv betyr ikke så mye, men jobben det amerikanske antidopingbyrået har lagt ned for å få reist sak mot Armstrong er banebrytende og viktig. Det at man nå har kjørt en sak og vunnet, uten analytiske bevis – men på bakgrunn av solid etterforskning og en rekke vitneutsagn er et stort steg for antidopingarbeidet, sier Drange til TV 2 Sporten.

Og legger til:

– Armstrong saken har vist i all tydelighet det at negative prøver ikke nødvendigvis betyr at man ikke har dopet seg, og dette er en viktig erkjennelse med tanke på å videreutvikle antidopingarbeidet. Et effektivt antidopingarbeid må være en kombinasjon av effektiv prøvetaking, biologiske profiler, men også andre former for undersøkelser. Dette er viktig lærdom – også for oss i Norge, sier han.

Se Armstrong prate ut om løgnene her (saken fortsetter under):

692747

Les også: – Jeg spør meg selv om Lance Armstrong noen gang hadde kreft
Les også: Armstrong-sjef styrte privatøkonomien til sykkeltopp

– Må fortelle alt
At syklisten som i høst ble fratatt samtlige syv Tour de France-titler nå tilstår betyr likevel ikke at Armstrong automatisk vil bli en gedigen ressurs med tanke på fremtidig antidopingarbeid, tror Drange.

– For i motsetning til Tyler Hamilton, Armstrongs tidligere lagkamerat, som gav ut boken «The secret race», der han har vært svært åpen og detaljert i sitt dopingbruk, holder Armstrong åpenbart tilbake navn og informasjon. For at en av verdens største idrettsprofiler(i hvert fall frem til i dag) skal kunne bidra, må han vise større åpenhet enn det som ble levert hos Oprah Winfrey natt til torsdag, mener Drange, som også tror det er en stor forskjell på dopingmetodene ti-tolv år tilbake sammenlignet med i dag.

– Armstrong kan bidra i antidopingarbeidet dersom han begynne å snakke med antidopingmyndighetene og ikke bare Oprah. Han må legge alle kortene på bordet og «taushetens lov» må brytes. Armstrong må fortelle om alle han vet om som har vært involvert i dopingen i sykkelsporten, og ikke bare det han selv har gjort. Innrømmelsen han har kommet med er et forsiktig steg i riktig retning, men det holder ikke å fortelle halve historien, avslutter Drange.