TROR IKKE PÅ ARMSTRONG: Kurt Asle Arvensen tror ikke på at Lance Armstrong var ren da han gjorde comeback i 2009.
TROR IKKE PÅ ARMSTRONG: Kurt Asle Arvensen tror ikke på at Lance Armstrong var ren da han gjorde comeback i 2009.

Arvesen: – Nekter å tro at Armstrong var ren i «comebacket»

Nordmannen mener at Lance Armstrong ikke har fortalt den hele og fulle sannhet.

Det har vært kjent lenge, men natt til fredag kom det endelig fra hovedpersonen selv. Lance Armstrong (41) innrømmet i et intervju med talkshow-dronningen Oprah Winfrey at han dopet seg under samtlige sju Tour de France-triumfer fra 1999 til 2005.

BAKGRUNN: Armstrong innrømmet dopingbruk: – Ja, jeg tok EPO

Arvesen tror ikke på Armstrong
Det var likevel mange som ikke var fornøyd med svarene Armstrong leverte i del én av intervjuet med Oprah Winfrey natt til fredag. 41-åringen gikk ikke ut med navn på personer han samerbeidet med, samtidig som han hardnakket nektet for en sammensvergelse med UCI i forbindelse med en påstått positiv dopingprøve fra Sveits rundt i 2001.

Armstrong hevder også at han ikke brukte ulovlige midler da han gjorde comeback på sykkelsetet i 2009, dét er noe tidligere proffsyklist Kurt Asle Arvensen har lite tro på. Den nåværende Team Sky-treneren er overrasket over at amerikaneren ikke tok med seg flere i fallet.

– Han fortalte ikke den hele og fulle sannhet. Jeg tror ikke på at han var ren da han gjorde «comeback». Når du har dopet deg og jukset så lenge, så tror jeg ikke at han plutselig har et ønske om å komme tilbake og vinne som ren rytter. Når du har løyet så lenge som han har gjort, så vet jeg ikke hva jeg skal tro på, sier Arvesen, som tar forbehold om hva som blir sagt i del to av intervjuet, til tv2.no.

NY JOBB: Kurt Asle Arvesen blir ansatt som coach i Team Sky fra og med neste sesong. (Foto: Solum, Stian Lysberg/SCANPIX)
NY JOBB: Kurt Asle Arvesen blir ansatt som coach i Team Sky fra og med neste sesong. (Foto: Solum, Stian Lysberg/SCANPIX)

Les også: UCI nekter: – Ingen positive tester ble dekket over
Les også: Johan Kaggestad tror Armstrong blir fengslet

Håper på bedring for morgendagens ryttere
Arvensen, som sammen med resten av Team Sky-laget lader opp til sesongen i Australia, har ennå ikke fått sett hele intervjuet med den falne sykkelkongen. Laget var ute å trente da intervjuet ble kringkastet natt til fredag, men nordmannen sier at saken ruller og går på australske TV-skjermer.

– Vi har snakket om det innad i laget. Det kommer ikke som noen stor overraskelse på guttene i Sky. Det er jo stor interesse for denne saken også i Australia, sier Arvesen.

Eresfjordingen, som vant sin eneste Tour de France-etappe i 2008, mener skittentøysvasken sykkelsporten har stått overfor som følge av Armstrong-avsløringene har vært nødvendig.

– Den opprenskningen som har vært den siste tiden har vært helt nødvendig. Det kommer de unge og fremadstormende rytterne til å nyte god av, sier Arvesen, som tror at Armstrong har mer å fortelle.

Les også: Utskjelte Betsy fikk ingen unnskyldning av Lance – gråt på CNN

– Sunket enda lenger ned i mine øyne
Den etterlengtede tilståelsen fra Armstrong virket mer som en bekreftelse på det alle visste. 41-åringens tilbakeholdenhet rundt sentrale spørsmål om dopingbruken var nemlig ikke det en hel sykkelverden hadde ønsket skulle komme fram i intervjuet.

TV 2s sykkelekspert Dag Otto Lauritzen synes at det kom som en overraskelse at Armstrong nå innrømmet doping, all den tid amerikaneren har blånektet for at det har vært tilfellet. Lauritzen reagerer også på omstendighetene Armstrong kom med erkjennelsene.

REAGERER PÅ INTERVJUET: Dag Otto Lauritzen mener Lance Armstrong burde innrømmet dopingbruk under ed, ikke i intervju med Oprah Winfrey. (Foto: Solum, Stian Lysberg, © SLS)
REAGERER PÅ INTERVJUET: Dag Otto Lauritzen mener Lance Armstrong burde innrømmet dopingbruk under ed, ikke i intervju med Oprah Winfrey. (Foto: Solum, Stian Lysberg, © SLS)

– Jeg synes plassen og stedet er feil. Hvis Lance virkelig angrer burde han gjort det under ed i de rette instansene, og ikke hos en talkshow-vertinne. Jeg forventer at han kommer med mer, sier Lauritzen til TV 2 Sporten.

– Han burde ha forklart hvem som har vært med å hjelpe ham og fått i gang prosessen. Jeg skjønner ikke hans agenda, han virker som en kynisk og beregnende mann og har valgt et opplegg som er det beste for han selv og ikke de han har dratt ned i søla.

Det amerikanske antidopingbyrået avdekket i en rapport i høst at Armstrongs US Postal drev med systematisk doping, i det som blir omtalt som «det mest sofistikerte, profesjonaliserte og suksessfulle dopingprogrammet som sporten noensinne har sett». Armstrong ble strippet for sine sju Tour de France-titler, og denne uken ble det klart at han også mistet OL-bronsen fra Sydney i 2000. Intervjuet med Oprah Winfrey ga ikke de svarene Lauritzen hadde håpet på rundt de mange spørsmålene om Armstrong og hans virksomhet.

– Når han først har bestemt seg for å krype til korset, så har han regissert et opplegg som gagner ham selv. Om det er mulig så har han sunket enda lenger ned i mine øyne, sier Lauritzen.

Les også: Dette er spørsmålene Lance ikke svarte på
Les også: Armstrong-sjef styrte privatøkonomien til sykkeltopp

– Blir forbannet
I intervjuet med Oprah Winfrey innrømmet Armstrong at han brukte EPO, kortison, veksthormoner og testosteron. Selv sier 41-åringen at det var umulig å vinne Tour de France uten å bruke doping.

– Det var ikke mulig å vinne uten doping. Jeg oppfant ikke kulturen, men jeg stanset den ikke. Det må jeg stå inne for, sa Armstrong.

Det får tidligere Tour de France-vinner Greg LeMond til å reagere.

– Armstrong ødela de som var suksessfulle i sykkelsporten. Jeg blir forbannet når jeg hører at du ikke kan vinne Tour de France uten doping. Se på Andy Hampsten (vant Giro d’Italia i 1988, tredjeplass i 1989, samt fjerdeplass i Tour de France i 1986 og 1992), det er ingen sjanse at han var involvert i et dopingprogram, sier LeMond til cyclingnews.

LeMond  (Foto: GABRIEL BOUYS/AFP)
LeMond (Foto: GABRIEL BOUYS/AFP)

Tour de France-vinneren fra 1986, 1989 og 1990 kaller Armstrong for en gjennomsnittlig rytter, og at resultatene kom utelukkende på grunn av doping.

– Dersom Armstrong hadde gitt Floyd Landis og Tyler Hamilton det samme som han tok, ville han aldri vunnet. De ville slått ham, sier LeMond.

– Kom ikke noe lenger med svarene
Innrømmelsene til Armstrong vekker også reaksjoner i norsk sykkelsport, men det er flere som venter på svar på sentrale spørsmål rundt texaneren.

– Vi kom ikke noe lenger på svarene. Han ville ikke en gang si at Ferrari bidro til dopinghjelp, og vi vet at Ferrari er en av de største skurkene som er i idrettshistorien. Han har drevet omfattenede «preppeing» av utøvere, ikke bare innen sykkel, men også i andre utholdenhetsidretter. Han burde vært buret inne for lenge siden, sier TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad.

– Nå har vi jo ikke sett del to av programmet, men jeg hadde ikke trodd at han skulle gjøre det heller. Han hadde vel ikke behov for å dra med seg flere, han er vel fornøyd med å si det han sier nå på en beregnenede måte og håpe at han er ferdig med det, sier Edvald Boasson Hagens manager Birger Hungeholt til TV 2 Sporten.

Les også: Armstrong slaktes på Twitter: – Den mest patetiske «angrende synderen» jeg har sett
Les også: – Jeg spør meg selv om Lance Armstrong noen gang hadde kreft

Hungeholt ragerer også på at Armstrong stilte opp og fortalte om dopingbruken i et talkshow hos venninnen Oprah Winfrey.

– Det å stille opp i et underholdningsprogram tyder på at han har en regi bak det han driver med. Hun kunne jo ikke stille de oppfølgende spørsmålene som noen fra bransjen kunne gjort, sier Hungerholt.

– Vi må være glad for at sannheten har kommet frem. Han har gått over mange lik for å stå der han er i dag. Det er en stor sak og han kan ikke bli sett på noe annet en tidenes juksemaker, sier Joker Merida-rytter Stian Remme til TV 2 Sporten.