Irene i Eventyrlige nordmenn (Foto: TV 2)
Irene i Eventyrlige nordmenn (Foto: TV 2)

Norske Irene (70) var flyvertinne for Carter og Reagan

– Det var veldig strenge regler. Man måtte ha knallrød leppestift og bruke hofteholder.

Da Irene Lindbæk (70) var 19 år gammel, reiste hun fra Norge til USA for å jobbe som aupair. Dette valget skulle lede henne til en jobb i det legendariske flyselskapet Pan Am, der hun til slutt så seg omringet av navn de fleste av oss bare har lest om i avisen.

Se Irene fortelle om drømmejobben hennes ovenfor!

Glamorøst og godt betalt

Det er i kveldens «Eventyrlige nordmenn» at vi får høre 70-åringens historie. Begynnelsen var i 1963, da hun fikk en jobb i Pan Am.

– På denne tiden var det svært glamorøst. Ikke bare det, men lønnsnivået lå tiende øverst her i USA. Det var ikke så mye, men likevel, vi fikk overtid og matpenger da vi var ute og reiste så vi følte oss viktige og velstående, sier hun til programleder Øyvind Fjeldheim.

Strenge regler

I 1979 ble Irene håndplukket til å bli med flyet som følger den amerikanske presidenten verden rundt. Her var det både soverom, stue og møtesal.

– Det var ikke noe tvil da jeg fikk spørsmålet, sier Irene drømmende.

Alle nyheter som kom på TV eller i avisene neste dag opplevde crewet dagen i forveien.

– Vi fikk være med på alt som skjedde med diverse aktiviteter som presidenten hadde. Vi var jo over alt, tilføyer hun.

– Jimmy Carter var veldig snill

I sju år jobbet Irene på presidentflyet. Den første jobben: Å følge USAs 39. president Jimmy Carter på alle hans reiser.

jimmy-carter
jimmy-carter
Den tidligere flyvertinnen forteller at hun hadde sansen for Carter og hans familie.

– Han var veldig snill. Han fikk mye kritikk som han ikke fortjente. Han var kjempekoselig og det var kona Rosely også. Selv om de også var litt gammeldagse på sin måte.

Mener Reagan var som en hyggelig bestefar

Senere var det landets neste president, Ronald Reagan, Irene fikk jobben med å følge. Dette var under oppløsningen av den kalde krigen.

brev-fra-ronald reagan
brev-fra-ronald reagan
– Jeg var i Geneve da Gorbatsjov og Reagan hadde sitt første møte. Også den gangen fikk vi morgendagens nyheter på kvelden, forteller Irene.

– Hvordan var Ronald Reagan?

– Som en veldig hyggelig bestefar. Han var veldig varm, og jeg skulle gjerne hatt ham som bestefar. Kjempehyggelig, tilføyer hun.

Måtte ha knallrød leppestift og hofteholder

Som en del av presidentens følge måtte man ta seg godt ut. Irene forteller at det var føringer på både vekt og sminke.

nancy-reagan
nancy-reagan
– Det var veldig strenge regler. Da jeg startet kunne man bare ha håret rett ned til øret, ha knallrød leppestift, og så måtte man bruke hofteholder. I tillegg måtte man holde vekten på et visst nivå, mimrer hun.

I dag er Irene pensjonist. Etter at ektemannen gikk bort har hun brukt mye av tiden sin som frivillig i sjømannskirken i San fransisco.

Du kan se hele Irenes historie i «Eventyrlige nordmenn» søndag kveld klokken 20.00 på TV 2.