lanceoprah (Foto: George Burns, © GJB/MSF)
lanceoprah (Foto: George Burns, © GJB/MSF)

UCI nekter: – Ingen positive tester ble dekket over

Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) «slår følge» med Lance Armstrong og nekter for at partene deltok i en sammensvergelse.

I intervjuet med Oprah Winfrey natt til fredag innrømmet den falne sykkelkongen Lance Armstrong bruk av doping i hans storhetstid som rytter. Texaneren ble i fjor høst frarøvet de sju Tour de France-titlene han tok mellom 1999 og 2005, samtidig som han torsdag mistet OL-bronsen fra temporittet i Sydney-lekene i 2000.

Nekter for bestikkelser
Men selv om Armstrong innrømmet å ha brukt doping, sitter vi kanskje igjen med flere spørsmål enn svar etter at hovedpersonen selv innrømmet utstrakt bruk av ulovlige midler. Ett av de store sprøsmålene som fortsatt står ubesvart er hvorvidt Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) var med på å tildekke en positiv dopingprøve under Sveits rundt i 2001.

Les også: Armstrong innrømmet dopingbruk: – Ja, jeg tok EPO
Les også: Johan Kaggestad tror Armstrong blir fengslet

Armstrong kom også med en pengegave til UCI, men texaneren sa aldri til hvem og hvorfor han bistod organsasjonen med penger. 41-åringen, som sier «fikk beskjed om å gjøre det», hevdet samtidig i nattens intervju at den angivelige positive dopingtesten i 2001 ikke ble tildekket, ei heller var den positiv.

– Jeg skal fortelle deg hva som er sant og hva som ikke er sant. Den historien er ikke sann. Det var ingen positiv test. Lab'en ble ikke bestukket. Det var ikke noe hemmelig møte med lab-sjefen.

– Så UCI fikk ikke noe til å forsvinne?

– Nei. Og jeg er ingen fan av UCI. Det skjedde ikke, sier Armstrong.

– Han bekrefter at ikke var en sammensvergelse
UCI la fredag morgen ut en pressemelding i forbindelse med Armstrongs intervju med Oprah Winfrey. Gjennom nåværende president Pat McQuiad avkrefter organisasjonen, i likhet med Armstrong, at det på noe som helst vis har foregått ureglementert samarbeid mellom partene.

– Lance Armstrongs avgjørelse om endelig å konfrontere fortiden sin er et viktig steg framover på den lange veien med å reparere skaden som er blitt gjort i sykling og for å gjenvinne tilliten til sporten, sier UCI-president Pat McQuaid.

– Lance Armstrong har bekreftet at det ikke var en sammensvergelse eller konspirasjon mellom UCI og Lance Armstrong. Det var ingen positive tester som ble dekket over og han har bekreftet at donasjonene gjort til UCI skulle bistå i kampen mot doping, sier McQuaid.

Pat McQuaid (Foto: TV 2)
Pat McQuaid (Foto: TV 2)

Les også: Dette er spørsmålene Lance ikke svarte på

Sykkelpresident McQuaid trakk samtidig frem utviklingen sporten har stått overfor de siste årene, spesielt med innføringen av de biologiske passene til rytterne i 2008. Det har gjort en «reell forskjell i kampen mot doping», sier McQuaid.

– Det stinker
Ifølge Wall Street Journal skal finansmannen Thomas Weisel, gjennom investeringsbanken Thomas Weisel Partners, sørget for at US Postal-laget hadde økonomiske kjempemuskler under storhetstiden. Firmaet Thomas Weisel Partners skal, ifølge Thor Hushovds nåværende manager Jim Ochowicz, har styrt daværende UCI-president Hein Verbruggens økonomiske ressurser fra 2001 til 2004. Spørsmål rundt dette fikk Armstrong aldri under intervjuet med Oprah Winfrey.

– At sportens overhode, som er ansvarlig for at antidopingreglene blir satt i kraft, gjør business med eieren av laget som vant sju Tour de France-titler - det stinker. Spesielt nå som det er blitt avslørt hva som skjedde da han satt på sin post, sa USADA-sjef Travis Tygart til Wall Street Journal.

Verbruggen
Verbruggen

Les også: Amerikanske myndigheter avslo Armstrongs tilbud om forlik

Tygart, som var med på å avdekke US Postals systematiske dopingbruk, mener nattens innrømmelse var et skritt i riktig retning.

– I kveld erkjente endelig Lance Armstrong at hans sykkelkarriere var bygget på en kombinasjon av doping og bedrageri. Hans innrømmelse om at han dopet seg gjennom karrieren er et lite skritt i riktig retning. Men hvis han oppriktig ønsker å gjøre opp for seg, så vil han vitne under ed om det fulle omfanget av hans dopingaktiviteter, skriver Tygart i en pressemelding.

– Vi lærte ingenting nytt
Som så mange sykkelinteresserte verden over, sitter også WADA igjen med spørsmål som ikke ble besvart i Armstrongs intervju med Oprah Winfrey. President i WADA, John Fahey, mener at Armstrongs svar var kalkulerte og designet slik at 41-åringen ikke ville støte på krevende konfrontasjoner.

– Vi lærte ingenting nytt. Han nektet å komme med navn på hans følge, tjenestemenn, de andre rytterne, kilden til dopet han innrømmet å bruke og han antydet samtidig at han trakasserte og mobbet mange anstendige og ærlige mennesker med søksmål og offentlige uttalelser, selv om disse menneskene var villige til å fortelle sannheten, sier Fahey til ABC News 24 ifølge cyclingnews.

– Dersom han skulle innrømmet doping og søke forløsning, ville jeg håpt at han søkte en passende domstol og gitt bevis under ed, underkaste seg et kryssforhør og fortelle fakta. Ikke bare utdrag som han ser er praktisk for egne formål, sier Fahey.