SLO KONGEN: Sverre Lunde Pedersen slo Håvard Bøkko på 1500 meteren under allround EM i Heerenveen. (Foto: UNITED PHOTOS/Reuters)
SLO KONGEN: Sverre Lunde Pedersen slo Håvard Bøkko på 1500 meteren under allround EM i Heerenveen. (Foto: UNITED PHOTOS/Reuters)

Lunde Pedersen knuste Bøkko

Skøyteprinsen slo den norske skøytekongen. Både Bøkko og Lunde Pedersen jakter på medalje i allround-EM.

Sverre Lunde Pedersen (20) er regnet som den nye kronprinsen i norsk skøytesport. Fredag slo han Håvard Bøkko på 5000 meteren under allround-EM i Heerenveen.

20-åringen fulgte opp lørdag. I samme par som Bøkko viste Lunde Pedersen at han er på jakter på tronen i norsk skøytesport. Lunde Pedersen endte på tredjeplass på 1500 meteren med tiden 1.46,39. Det var bare sju hundredeler bak vinneren. Bøkko endte på femteplass med 1.46,78.

Polske Konrad Niedzwiedzki vant distansen foran sin landsmann Zbigniew Brodka.

Les også: Skøytehelten Kramer er nesten like stor som Robin van Persie

Sven Kramer leder mesterskapet sammenlagt etter tre av fire distanser, mens Bøkko ligger godt an på en andreplass. Han er 5,72 sekunder bak verdenseneren fra Nederland. Bak ham jager Jan Blokhuijsen som er 7,88 sekunder bak Kramer.

Lunde Pedersen er rundt ett sekund bak Blokhuijsen på fjerdeplass sammenlagt.

– Medaljen er ikke langt unna
I går sa Lunde Pedersen til TV 2 at han ser muligheten for å stige opp på pallen i sitt første store mesterskap som seniorløper. Det håpet er enda mer realistisk etter lørdagens 1500 meter.

– Det kan bli alt fra sølv til fjerdeplass. Det er ikke mye som stiller. Nå gjelder det å nullstille seg før 10 000 meteren. Jeg gikk et veldig solid løp fra start til mål, sier Lunde Pedersen til TV 2 Sporten.

Lunde Pedersen har tatt store steg på 10 000 meter denne sesongen. Han har forbedret sin personlige rekord på den lengste distansen med over et halvt minutt.

– Jeg er i bra form, og det er ikke noe grunn til å stoppe opp nå. Jeg skal fokusere maks på 10 000 meteren, men jeg hopper ikke i taket ennå, sier Lunde Pedersen.

Han er fortsatt bak Bøkko i sammendraget, men har slått sin landsmann på to av tre distanser sålangt.

– Han vet jeg er i bra form. Det kan bli spennende. Vi må prøve å hjelpe hverandre, for vi vil jo ha to nordmenn på pallen, sier han med et smil.

– Minstemann slo til
Håvard Bøkko var greit fornøyd med sin innsats på 1500 meteren. Han er ikke skuffet over å bli slått av «minstemann».

– Jeg forsøkte å gå bedre teknisk enn jeg gjorde i går. Det fikk jeg til, men det holdt ikke helt inn. Da kommer minstemann forbi, sier Bøkko.

– Det er ikke surt. Det viktigste var at jeg tok innpå Blokhuijsen i sammendraget. Jeg skulle gjerne vært på pallen, men jeg vet jeg har mer inne.

Lunde Pedersen og Bøkko skal ut i samme par på 10 000 meteren. De legger grunnlaget for hva de to nederlenderne må prestere i siste par på den lengste distansen.

– Det er vanskelig for oss å legge opp en taktikk siden de går etter oss. Vi får bare gå det vi er gode for. Jeg skal i alle fall grave dypt i kjelleren, sier Bøkko.