Erik Skadsdammen
Erik Skadsdammen
Storhamars Eirik Skadsdammen taklet av Frisks canadier Kiel McLeod og måtte sendes til sykehus for sjekk. (Foto: TV 2)
Storhamars Eirik Skadsdammen taklet av Frisks canadier Kiel McLeod og måtte sendes til sykehus for sjekk. (Foto: TV 2)

Skadet Storhamar-spiller fraktet hjem fra sykehus: – Jeg må ta tiden til hjelp

Eirik Skadsdammen pådro seg kraftig hjernerystelse torsdag, men Storhamar bekrefter overfor tv2.no at spilleren nå hviler ut hjemme på Hamar.

Bergen/Oslo (TV 2 Sporten): Det ble dramatiske scener i Askerhallen torsdag kveld da Storhamar-spiller Eirik Skadsdammen deiset i isen etter en stygg takling fra Frisk Askers Kiel McLeod.

31-åringen fikk tilsyn fra lege på isen, før han ble fraktet til sykehus for ytterligere undersøkelser etter mistanke om at spilleren hadde pådratt seg kraniebrudd.

– Jeg håper å komme tilbake raskt på isen, men må ta tiden til hjelp slik at jeg er 100 prosent og ikke risikerer noe, sier Eirik Skadsdammen til tv2.no fredag formiddag.

Les også: Krever 20 kampers karantene etter stygg hodetakling

Skaden viser seg likevel å være mindre alvorlig enn først fryktet. Storhamar Dragons bekrefter fredag overfor tv2.no at spilleren ble fraktet hjem til Hamar torsdag kveld. Skadsdammen har trolig pådratt seg en kraftig hjernerystelse og hviler nå ut hjemme på Hamar.

– Vi har ennå ikke fått noen diagnose fra sykehuset, men det tyder på at det er en hjernerystelse, sier Storhamar Dragons-direktør Svein-Erik Edvartsen til tv2.no, og forteller at 31-åringen etter forholdene har det bra.

Se taklingen i videovinduet øverst på siden!

Vil ha straff på 20 kamper
Edvartsen var knallhard i sin dom over taklingen etter torsdagens kamp. Edvartsen mener McLeod bør ilegges 20 kampers karantene, en straff som er utenfor det disiplinærutvalget kan ilegge en spiller.

For det ligger nemlig begrensninger i disiplinærutvalgets myndighet (§ 3):

«Dersom disiplinærutvalget finner at forseelsen er av en slik art at den kvalifiserer til en karantene som utgjør mer enn 1/5 av total antall kamper for et lag i vedkommende serie (i sluttspill/kvalkamper, antall kamper i forutgående serie som sluttspill/kvalifisering gjelder for) eller til en karantene/sanksjon som er straff etter NIFs straffebestemmelser skal utvalget oversende saken til domsutvalget for avgjørelse.»

Les også: Oilers kunne puste lettet ut

Nå håper Edvartsen at saken blir sendt videre til riktig instans, slik at rettssikkerheten til alle parter blir ivaretatt.

– Dersom disiplinærutvalget skal avgjøre denne saken, blir det kun ni kamper eller mindre. Det mener vi er hårreisende. Vi mener at saken må sendes videre til Domsutvalget. De må avgjøre strafferammen, om det blir én kamp eller tre år, sier Edvartsen.

SVEIN ERIK EDVARTSEN: (Foto: Ekornesvåg, Svein Ove/NTB scanpix)
SVEIN ERIK EDVARTSEN: (Foto: Ekornesvåg, Svein Ove/NTB scanpix)

Taklingen på Skadsdammen har også satt preg på Norges Ishockeyforbund.

– Jeg reagerer som alle andre i ishockeyfamilien. Jeg synes det er vondt å se på, og jeg håper selvfølgelig at det går bra med Eirik Skadsdammen og at han kommer seg raskt tilbake på banen. Dette er scener vi selvfølgelig ikke vil ser, sier assisterende generalsekretær i Norges Ishockeyforbund, Petter Salsten, til TV 2 Sporten.

– Slik kan vi ikke ha det
Salsten presiserer at fokus på spillernes sikkerhet står sterkt hos forbundet og at McLeod er utestengt fram til et vedtak foreligger i disiplinærutvalget. Det skjer i alle saker der spillere blir tildelt matchstraff.

– Det som er standardprosedyre i alle match-straffer er at dommere sender inn en rapport, de ringer også inn en muntlig rapport. Den rapporten skal sendes til begge klubbene som er involvert, slik at de får en mulighet til å uttale seg. Så samler vi sammen alle dokumentene og videobilder, og sender det til disiplinærutvalget i Norges Ishockeyforbund, sier Salsten.

Les også: Her tar NHL-Nystrom farvel med Oilers-spillerne

Fra denne informasjonen som blir samlet sammen, vil disiplinærutvalget avgjøre den videre prosessen i saken. Taklinger av typen som Skadsdammen ble utsatt for slås hardt ned på i både internasjonal og norsk ishockey.

– Det er et stadig større ansvar på den som takler, og han er ansvarlig for de hendelsene han utfører. Han treffer hodet, det er det vesentlige. Det er treffpunktet som er avgjørende, sier Salsten.

Edvartsen mener at forbundet må ta slike taklinger på alvor for å ivareta spillernes sikkerhet.

– Dersom slike taklinger ikke blir slått ned på, da er jeg usikker på om vi skal gidde dette mer. Dette er en fantastisk sport. Dette var en takling mot nakke og hode som kan sette karrieren i fare. Slik kan vi ikke ha det, sier Edvartsen.

Frisk Asker-ledelsen er samlet i møte fredag formiddag og ønsker ikke å kommentere taklingen på nåværende tidspunkt.