MANCINI OG WENGER: De to managerene har hatt flere feider i media.
MANCINI OG WENGER: De to managerene har hatt flere feider i media.

I dag møter Wenger sin rake motsetning

Søndag møtes Arsenal og Manchester City. To lag som driftes på to vidt forskjellige måter.

Se Arsenal-Manchester City søndag 13. januar klokken 17.00 på TV 2 PL HD 1 og tv2sumo.no!

Til helgen braker gigantene Arsenal og Manchester City sammen på Emirates Stadium. To klubber som står ved et veiskille. Arsenal kjemper om Mesterliga-plass, mens Manchester City drømmer om å forsvare fjorårets ligagull.

«The Sky Blues» tok steget opp på den store scenen etter inntoget av De forente arabiske emiraters visestatsminister Sjeik Mansour og hans enorme finansielle ressurser. I motsatt ende av M6 er stemningen en noe annen.

Paradoksalt er det de nyrike klubbene Chelsea og Manchester City som har tatt over de røde fra Nord-London sin plass i kampen som hovedutfordrere til Manchester United. Åtte trofeløse år har det blitt etter at Arsenal beseiret Manchester United i FA Cup-finalen i 2005, og onde tunger vil hevde at fansens tålmodighet nærmer seg slutten.

Les også: Wenger om fremtiden: - Jeg vil fortsette som Arsenal-manager i 14 år til

Wenger har flere ganger gått kritisk ut mot Mancini og hans framgangsmåter i media. Franskmannen mener City-manageren opptrådde respektløst i sin jakt på Samir Nasri og Gaël Clichy, som begge gikk til de lyseblå før 2011/12-sesongen.

TIL MANCHESTER: BBC
  melder at Samir Nasri nærmer seg en overgang til Manchester City. (Foto:
  Vincent Thian/Ap)
TIL MANCHESTER: BBC melder at Samir Nasri nærmer seg en overgang til Manchester City. (Foto: Vincent Thian/Ap)

Les også: City sender dyre billetter i retur til Arsenal: – De har mistet kontakten med virkeligheten

Millardærers lekegrind
I en epoke hvor rike eiere har hatt en stadig større innvirkning på fotballen, har Manchester City nærmest blitt selve personifiseringen av økonomisk doping. En av de som har tatt bladet fra munnen og kritisert Sjeik Mansour og hans fremgangsmåte er Arsène Wenger. Arsenal-manageren har stått fast ved sine prinsipper og sin idé om hvordan en fotballklubb skal drives.

Wenger har flere ganger langet ut mot det han mener er finansiell doping fra Manchester City. Etter Sjeik Mansours oppkjøp lanserte UEFA en gryende bekymring om rike eieres inntog i fotballen og den medførende pengegaloppen i kampen for troféene.

Mer enn halvparten av Europas 665 profesjonelle fotballklubber rapporterte om driftstap i 2010, ifølge UEFA.

I 2011 trådte Financial Fair Play i kraft. Reglene, med en tre år lang innfasing, er ment å tøyle underskudd og fremme langsiktig stabilitet. I hovedsak vil lagene få lov til å bruke penger tilsvarende det de genererer fra såkalte fotball-relaterte inntekter: TV-rettigheter, billettsalg, varehandel, konkurranse og premiepenger, samt sponsing.

Les også: Omkamp for Arsenal

Platinis store test
I etterkant av Manchester Citys 400 millioner pund store sponsoravtale med Ethiad Airways, uttalte Wenger at dette var UEFA-president Michel Platinis største utfordring noensinne.

GIR POLITIKERNE SKYLDEN: Michel Platini. (Foto: KAI PFAFFENBACH/Reuters)
GIR POLITIKERNE SKYLDEN: Michel Platini. (Foto: KAI PFAFFENBACH/Reuters)

Flyselskapet Etihad er nært knyttet til Abu Dhabi-regjeringen, styrt av Sjeik Mansours halvbror, Sjeik Khalifa bin Zayed al Nahyan. Sponsoravtalen de har med klubben innebærer rettighetene til stadionnavnet, draktsponsor og utvikling av området rundt Etihad Stadium.

Wenger anklaget avtalen for å være langt over markedsverdi.

– Det reiser det virkelige spørsmålet om troverdigheten til økonomisk fair play. De gir oss beskjed om at de kan komme seg rundt det ved å gjøre som de vil, sa Wenger til Guardian.

Stefan Szymanski, den britiske økonomen og medforfatter av boken «Soccernomics», mener ethvert forsøk på å oppheve sponsoravtalen vil mislykkes i retten.

– Hvordan avgjør man hva som er den virkelige verdien av en bedrifts sponsing? I hovedsak er det vilkårlig. Det kommer ned til hva folk er villige til å betale, sa Szymanski til The New York Times.

Søndag møtes de til dyst på Emirates Stadium når Wengers menn tar i mot den regjerende Premier League-mesteren.

Hvem tror du vinner på Emirates? Ta diskusjonen i kommentarfeltet under!