KeeganLegendeWeb
KeeganLegendeWeb

Dette er legendariske Kevin Keegan

Dobbel gullballvinner, engelsk landslagskaptein og tidligere landslagssjef på plass i TV 2s Premier League-studio i helgen.

Se hva folket i Liverpool sier om Keegan i videovinduet øverst!

Se ti kamper direkte på TV 2s PL HD-kanale og tv2sumo.no! helgen. Blant annet Manchester United-Liverpool søndag 13. klokken 14.30!

Til helgens Premier League-runde får TV 2s Premier League-studio storfint besøk. Som gjest fra England kommer selveste Kevin Keegan, som er klar for å både dele sin ekspertise og gi et innblikk i egen karriere.

Keegan har erfaring fra fotballens øverste nivå som både spiller og manager, har vunnet Gullballen som årets spiller i Europa to ganger og den engelske ligaen tre ganger, har vært landslagssjef for England og er regnet for å være en virkelig legende på flere arenaer på den fantastiske fotballøyen.

Har du spørsmål til Keegan? Send inn ditt spørsmål nederst og bli med i trekningen der det beste spørsmålet vinner en en signert Kevin Keegan-biografi!

Les også: Kevin Keegan gjester TV 2: – En av de to blir årets spiller

Har du noen spillere Keegan har trent på ditt lag? Spill Premier League-manager
Premier League i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk

Scunthorpe United - starten på et eventyr
Keegan ble født i Armthorpe i Doncaster, og var som skolegutt blant annet innom et mislykket prøvespill i Coventry før han som 16-åring signerte for Scunthorpe United på fjerde øverste nivå. Her gjorde han sin debut for seniorlaget som 17-åring, og spilte totalt 29 ligakamper fra start i sin første sesong. Totalt ble det tre sesonger på Scunthorpes daværende hjemmebane Old Showground og 124 ligakamper på nederste nivå i ligasystemet for Keegan, før han sommeren 1971 var klar for nye og større oppgaver.

Han hadde nemlig blitt oppdaget av Liverpools sjefsspeider Geoff Twentyman, og ettersom nettopp Twentymans meninger ble holdt meget høyt av Bill Shankly betalte Liverpool-manageren £35 000 for å sikre seg den da lovende 20-åringen.

Les også: Hva i all verden har skjedd med van Persie?

KeeganClemence
KeeganClemence

Anfield-legende og to titler i sesong to
Allerede tolv minutter ut i debuten skjønte nok publikum på Anfield at de hadde fått en ny helt, for det var den tiden Keegan trengte på å sette inn sitt første Liverpool-mål foran jublende hjemmetilhengere mot Nottingham Forest. Mannen som opprinnelig var signert som midtbanespiller skulle tidlig danne en dødelig duo på topp sammen med waliseren John Toshack, og sammen banket de inn scoringer som skjøt Liverpool til topps i engelsk fotball.

I sin andre sesong på Merseyside i 1972/73 var Keegan og Toshack toppscorere med 13 mål hver da klubben vant sitt første ligagull på sju år, og i tillegg sikret de røde seg UEFA-cupen etter sammenlagtseier 3-2 over Borussia Mönchengladbach. Keegan scoret selv to av målene i 3-0-seieren på Anfield som sikret et så godt utgangspunkt før returoppgjøret at tyskerne aldri helt klarte å slå tilbake.

Les også: Dette er Liverpools 50 beste gjennom tidene

FA-cuptriumf og Bremner-krangling
Sesongen etter måtte Liverpool se seg slått av Leeds i kampen om ligagullet, men i den sagnomsuste FA-cupen tok Keegan sin første triumf. Han scoret to av målene da Newcastle ble slått 3-0 i finalen på Wembley, noe som betød at han ble den første til å nette to ganger i en FA-cupfinale på åtte år. I sesongstarten i 1974 havnet Keegan i negativt lys da han og Leeds-stjernen Billy Bremner kranglet så bustene føk i den tradisjonsrike Charity Shield-kampen på Wembley. Bildet av de to spillerne som sloss er en klassiker, og episoden endte med elleve kampers karantene for de to spillerne.

Sesongen endte også uten suksess for Liverpool, som ikke vant et eneste trofé, og på det engelske landslaget ble det heller intet eventyrår for Keegan. Under Don Revies ledelse klarte man nemlig ikke å kvalifisere seg for EM-sluttspillet i Jugoslavia etter å ha havnet bak det som skulle bli europamesteren Tsjekkoslovakia i kvalifiseringen.

Les også: Det engelske fotballåret fra A til Å

Revansje med to ligagull
De to neste sesongene skulle Keegan og Liverpool slå fryktelig tilbake. Det ble nok et ligagull, da en spennende duell med Queens Park Rangers og Manchester United endte med ny tittel til Anfield-klubben i 1975/76, og det bare uker etter at de røde allerede hadde sikret UEFA-cuptriumf nummer to med 4-3 sammenlagt over Club Brügge. Nok en gang scoret Keegan to ganger - denne gangen ett mål i hvert av de to finaleoppgjørene - og ble dermed den store helten på ny. Han ble også kåret til årets spiller i England av journalistene. Av fansen fikk han kallenavnet «Mighty Mouse», for til tross for sine 1,73 på sokkelesten var han så absolutt mektig.

HAR VÆRT I NORGE FØR: Kevin Keegan forsøker seg mot Strømsgodset i cupvinnercupen i 1974, men Inge Thun redder forsøket fra Liverpools nummer sju.
HAR VÆRT I NORGE FØR: Kevin Keegan forsøker seg mot Strømsgodset i cupvinnercupen i 1974, men Inge Thun redder forsøket fra Liverpools nummer sju.

Den kommende sesongen skulle gi enda flere titler, i det som var en nær perfekt sesong for Liverpool. Ligagullet ble sikret med ett poengs margin til Manchester City, og selv om det ble tap i FA-cupfinalen mot rivalene fra Manchester United 21. mai kunne man juble bare fire dager senere. Da sikret de røde seg nemlig sin første tittel i serievinnercupen noensinne, en turnering de per dags dato er den mestvinnende engelske klubben i med sine fem triumfer totalt. Keegan var en viktig del av laget som nedkjempet Borussia Mönchengladbach 3-1 på Olympiastadion i Roma.

Les også: Dette er tidenes beste Mesterliga-finaler

Stor suksess i Vest-Tyskland
Etter 323 kamper og nøyaktig 100 mål for Liverpool var det dog slutt på Anfield-eventyret, for hans tjenester var nå ønsket over hele Europa. Vest-tyske Hamburg ble neste arbeidsgiver, og i løpet av Keegans tre sesonger på Volksparkstadion ble det ett Bundesligagull (det første på 19 år), en andreplass i ligaen og ett tap i finalen i serievinnercupen (mot Nottingham Forest i 1980).

For Keegan selv ble det også stor suksess, ettersom han både i 1978 og 1979 fikk Gullballen som bevis på at han var Europas beste fotballspiller.

Les også: Keegan hedres i Hamburg

Retur til England for overraskende klubb
Sommeren 1980 var Keegan tilbake i England. Nyheten hadde slått ned som en bombe da den ble offentliggjort i februar, for det var nemlig ikke en av de største klubbene i landet som hadde sikret seg den daværende engelske landslagskapteinens signatur. I stedet ble han klar for Southampton, en klubb som til slutt havnet på 8. plass i 1979/80-sesongen.

Det kom overraskende på de fleste, spesielt ettersom Keegan hadde en klausul i sin Hamburg-kontrakt som gikk på at Liverpool hadde førsteretten til å re-signere ham, men da Liverpool-ledelsen bestemte at de ikke hadde bruk for den engelske landslagskapteinens tjenester så Southampton-manager Lawrie McMenemy sitt snitt til å hente stjernen til The Dell. Stjernespillerens inntreden ledet Saints til 6. plass på tabellen i 80/81-sesongen, det som til da var klubbens høyeste ligaplassering noensinne.

Artikkelen fortsetter under bildet!

Kevin Keegan i aksjon mot Norge (Foto: NTB/SCANPIX/NTB scanpix)
Kevin Keegan i aksjon mot Norge (Foto: NTB/SCANPIX/NTB scanpix)

Sesong nummer to på sørkysten ble også en stor suksess for Keegan, og i slutten av januar var Southampton faktisk på toppen av den engelske ligatabellen. En liten kollaps derfra og ut sesongen førte dog til at det kun ble 7. plass til slutt, men Keegan hadde gjort en stor sesong og ble kåret til årets spiller i England av spillerne og fikk også ridderordenen OBE (Order of the British Empire) for sine bragder på både klubb- og landslagsnivå.

Les også: Dette er de heteste overgangsobjektene for Premier League-klubbene

Ny stjernestatus i Newcastle
Etter å ha spilt sitt første VM-sluttspill for England i 1982 var det duket for en overgang til Newcastle og to sesonger på nest øverste nivå for Keegan. 48 mål på 78 kamper ble det totalt på de to årene, og sammen med stjerner som Peter Beardsley, Chris Waddle og Terry McDermott sørget Keegan for at laget rykket opp til øverste nivå etter 1983/84-sesongen. Keegan la opp før returen til øverste nivå, men hans bidrag gav ham ikonisk status på St. James' Park. Det skulle også vise seg at han ikke mange årene etter skulle returnere til nord-øst.

I februar 1992 - nesten åtte år etter sin siste kamp som spiller - returnerte nemlig Keegan til St. James' Park som manager. Laget slet i bunnen av nest øverste divisjon, og hadde sparket Osvaldo Ardiles for å unngå å rykke ned til nivå tre for første gang i klubbens historie. Keegans inntreden reddet plassen, ettersom man med fire poengs margin til Plymouth sikret seg en 20. plass i det som den gangen het andredivisjon.

Allerede den kommende sesongen var Newcastle et topplag. De elleve første kampene ble vunnet, og dermed kunne man relativt enkelt surfe gjennom resten av sesongen som ubestridte ledere. I februar sikret Keegan seg scoringsmaskinen Andrew Cole fra Bristol City, og målgarantisten scoret tolv mål på sine tolv første kamper for klubben, som vant divisjonen med åtte poengs margin til West Ham.

TO AV DE STØRSTE I NORD-ØST: Newcastle-legenden Kevin Keegan hentet Newcastle-legenden Alan Shearer til St. James' Park. (Foto: Paul Barker/Pa Photos)
TO AV DE STØRSTE I NORD-ØST: Newcastle-legenden Kevin Keegan hentet Newcastle-legenden Alan Shearer til St. James' Park. (Foto: Paul Barker/Pa Photos)

Les også: Claus Lundekvam: – Jeg skalv i buksene på Anfield

Premier League-manager - og gullkamp
Dermed ble det Premier League-fotball på Tyneside fra 1993/94-sesongen, og de sorte og hvitstripede lot seg ikke stoppe av at motstanderne nå het Manchester United, Liverpool og Tottenham, og ikke Grimsby, Port Vale og Southend. Tilbakekomsten til Peter Beardsley og den utrolige målstatistikken til Andrew Cole (34 mål holdt til å bli toppscorer i Premier League) var blant suksessfaktorene da nyopprykkede Newcastle under Keegans ledelse ble nummer tre i Premier League bak Manchester United og Blackburn.

I 94/95-sesongen trodde mange at «Magpies» skulle sikre seg sitt første ligagull siden 1927, men etter sjokksalget av Andrew Cole til Manchester United i januar endte det til slutt med 6. plass for Keegans mannskap. Sommeren 1995 sørget signeringer av stjerner som David Ginola og Les Ferdinand for at håpet nok en gang var stort på St. James' Park, og på et stadie i sesongen ledet de sågar med hele tolv poeng på Sir Alex Fergusons Manchester United.

Noen utrolige måneder senere, blant annet med 3-4-tap på Anfield som en av Premier League-historiens mest minneverdige kamper bak seg, hadde likevel Keegans Newcastle blitt forbigått av Fergusons Manchester United, og til slutt vant de røde med fire poengs margin. Det var også denne sesongen Keegan fikk sin famøse «klikkebyge», der han blant uttalte at han «ville elske det» om hans lag overvant Ferguson og Manchester United.

Påfølgende sommer sikret Keegan seg underskriften til Premier Leagues toppscorer gjennom alle tider, Alan Shearer, og Shearer scoret to av målene da Manchester United ble nedsablet 5-0 i oktober i en av Keegans største triumfer som manager, i en kamp som best blir best husket for den belgiske midtstopperen Philippe Alberts magiske 5-0-scoring.

Se video av Alberts herlige 5-0-scoring fra 1996 her!

664013

Newcastle ledet nok en gang ligaen ved flere ulike anledninger, men i januar valgte likevel Keegan å trekke seg fra sin stilling som manager med umiddelbar virkning. Newcastle-fansen var i sjokk, for mannen som de hadde gitt kallenavnet «King Kev» hadde gitt dem så mye glede og skulle plutselig ikke være deres manager lengre.

Les også: Denne mannen har kostet Newcastle en halv million per minutt i ligaen

Landslagsjobb for England
I september 1997 var Keegan tilbake i fotballen som «Director of Football» i Fulham, med Ray Wilkins som ansvarlig for laget, men da det kun endte med 6. plass på nivå tre for den hardtsatsende klubben fikk Wilkins fyken og Keegan ble i stedet ansatt som manager. Den påfølgende sesongen ledet han et økonomisk overlegent Fulham til tittelen og opprykk til nest øverste nivå, men allerede halvveis i sesongen hadde vår mann også fått en annen jobb å henge fingrene i - landslagssjefjobben for England.

LANGT NEDE: Newcastle-supporterne var svært skuffede da Kevin Keegan annonserte at han gav seg som manager i januar 1997. (Foto: JOHN GILES/AP)
LANGT NEDE: Newcastle-supporterne var svært skuffede da Kevin Keegan annonserte at han gav seg som manager i januar 1997. (Foto: JOHN GILES/AP)

I februar 1999 hadde nemlig Keegan blitt ansatt i den mest ettertraktede - og mest beryktede - stillingen i engelsk fotball. Han tok over etter Glenn Hoddle, og ledet sitt land til EM-sluttspillet gjennom kvalifiseringsspill mot erkerivalene fra Skottland. Selve EM-sluttspillet ble ingen stor suksess dog, for tross Englands første seier over Tyskland siden 1966 i kamp nummer to ble det exit allerede etter gruppespillet i mesterskapet i Nederland og Belgia. Tap med sifferne 2-3 både i åpningskampen mot Portugal og i den avgjørende gruppespillkampen mot Romania sørget for at mesterskapet var over før det egentlig kom i gang for Keegans England.

I oktober trakk han seg fra stillingen etter 0-1-tap for Tyskland på Wembley i den første VM-kvalifiseringskampen forut for 2002-mesterskapet. Dette var også den siste engelske landskampen noensinne på gamle Wembley, og ironisk nok var det tidligere Newcastle-og Liverpool-spiller Dietmar Hamann som skulle senke Keegan med kampens eneste scoring.

Les også: Dette er Premier League-managerne som forsvant

Artikkelen fortsetter under bildet!

Kevin Keegan (Foto: MAX NASH/AP)
Kevin Keegan (Foto: MAX NASH/AP)

Manchester City-jobb og retur til Tyneside
I mai 2001 tok Keegan på seg nok en jobb hos en sovende gigant, da han ble ansatt for å ta Manchester City tilbake til Premier League etter at Joe Royle måtte gå på Maine Road etter nedrykk. Takket være signeringer av etablerte stjerner som Stuart Pearce, Eyal Berkovic og Ali Benarbia, samt en scoringshungrig spisstrio i Shaun Goater, Darren Huckerby og Paulo Wanchope, sikret Keegan opprykk på første forsøk, og det gjennom en overlegen sesong der de lyseblå scoret 108 ganger. Dermed ble også Keegan den første manageren i Premier League-æraen til å vinne førstedivisjonstittelen med to forskjellige klubber.

Den påfølgende sesongen hentet Keegan stjerner som Nicolas Anelka, Peter Schmeichel og Marc-Vivien Foé til klubben, og sikret 9. plass i sin første Premier League-sesong som manager på seks år. Året etter kom spillere som Steve McManaman, Paul Bosvelt, David Seaman og Michael Tarnat for å spille for klubben som nå hadde skiftet hjemmebane til City of Manchester Stadium, men de aldrende stjernene klarte dog ikke å skape fornyet suksess, og det ble kun 16. plass i Keegans tredje sesong. I hans fjerde sesong ble det 8. plass, men Keegan overlot da mot slutten ansvaret til Stuart Pearce etter å ha gitt seg som manager i mars.

FØRSTE LANDSKAMP: Kevin Keegan var landslagssjef da Steven Gerrard fikk sin første kamp - og påfølgende første cap - i 2000. (Foto: Fiona Hanson/Pa Photos)
FØRSTE LANDSKAMP: Kevin Keegan var landslagssjef da Steven Gerrard fikk sin første kamp - og påfølgende første cap - i 2000. (Foto: Fiona Hanson/Pa Photos)

Til tross for at de fleste hadde trodd at han hadde gitt seg med sine managereventyr, noe han også selv sa i oktober 2007, gjorde han et sensasjonelt managercomeback i januar 2008. Da gamleklubben Newcastle ønsket hans tjenester som manager klarte nemlig ikke ringreven å si nei. Tusenvis av supportere møtte opp for å ønske «King Kev» velkommen tilbake til St. James' Park, og etter en dårlig start i sitt comeback fikk han etter hvert gamleklubben på rett kjøl, styrte greit unna nedrykk og ledet Newcastle til 12.plass på tabellen.

Comebacket skulle dog ikke ende lykkelig, ettersom det oppstod en konflikt mellom Keegan og Newcastle-styret, og til tross for en strålende start på 2008/09-sesongen med 1-1 i det tøffe borteoppgjøret mot Manchester United og 1-0 mot Bolton uken etter var Keegans andre managerperiode i Newcastle over etter overgangsvinduet stengte 1. september. Uenigheten med «director of football» Dennis Wise var blitt for stor, og dermed takket Keegan for seg på St. James' Park, tross store protester fra fansen.

Les også: Keegan: - Måtte gå av

Nå tjener han sine penger som fotballekspert, og denne helgen besøker han TV 2s Premier League-studio.

Har du spørsmål til den engelske fotballegenden?

Hva er ditt beste Keegan-minne? Ta diskusjonen i kommentarfeltet under!