SUKSESSFAKTORER: Michu og Michael Laudrup.
SUKSESSFAKTORER: Michu og Michael Laudrup.

Swanseas utrolige snuoperasjon: Bare to kamper unna sin første cupfinale

På randen av stupet for ti år siden, nå kan waliserne vinne sitt første store trofé.

Chelsea-Swansea (20.45) | TV 2 Sport Xtra og tv2sumo.no

Swansea har imponert mange etter at de rykket opp til Premier League våren 2011, og manager Brendan Rodgers fikk en overgang til den tradisjonsrike storklubben Liverpool før denne sesongen.

Under Michael Laudrups ledelse og anført av toppscorer Michu har klubben tatt nye steg denne sesongen og har muligheten for å nå sin første cupfinale i en større turnering når de i kveld møter Chelsea i første kamp i ligacupsemifinalen.

Det er femti år siden siste forsøk. I 1964 tapte de for Preston i semifinalen i FA-cupen.

Onsdagens motstander vant i vår Champions League og har også flere ganger gått til topps i Liga- og FA-cup.

– Chelsea er de store favorittene til å vinne denne cupen, sier Michael Laudrup på pressekonferansen før kampen, men legger til:

– Alle kampene vi har spilt mot de store klubbene denne sesongen har vært jevne. Jeg håper vi kan ta selvtillit fra den sesongen vi har hatt. Vi skal prøve det vi kan.

Snuoperasjon
Men det var ikke for gitt at Swansea skulle nå så langt da de for ti år siden kjempet for overlevelse i det engelske ligasystemet, og på randen av konkurs.

Den engelske fotballskribenten David Conn sier at å sammenligne klubbens første kamper i 2013 med klubbens første kamper i 2003 gjør at supporterne må klype seg i armen.

Uavgjort mot Aston Villa og Arsenal i tillegg til ligacup-semifinalen mot Chelsea er noe ganske annet enn å tape 2-3 for Bury og 1-3 for York.

Klubben ble i tillegg kjøpt for kun ett pund og dermed reddet fra konkurs.

Les også: Det engelske fotballåret fra A til Å

Michu mannen Chelsea må stoppe
Spanjolen Michu ankom for knapt 18 millioner kroner fra Rayo Vallecano før sesongen, og den offensive midtbanespilleren, som også har spilt som spiss har imponert med sine mange mål.

Rafa Benitez er klar på at laget hans må stoppe Swanseas nye spanske stjerne.

– Han er en god spiller. Han har bra bevegelse og kommer i de riktige posisjonene til de riktige tidene, sier Benitez, som tror engelsk fotball passer Michu enda bedre enn spansk, sier Benitez.

Michael Laudrup er på sin side opptatt av hvor mye penger Chelsea har brukt for å illustrere forskjellen de to lagene imellom.

– Tre av deres spillere koster mer en de tre andre lagene i semifinalen tilsammen, poengterer Laudrup.

Les også: Bradford sjokkerte nok et Premier League-lag

Penger er ikke alt
Chelsea har nettopp investert i tjenestene til Demba Ba (67 millioner kroner). Han skal erstatte eller spille på lag med Fernando Torres som i sin tid kostet nærmere 500 millioner kroner.

Men penger er ikke alt. Michu har scoret 15 mål i alle engelske turneringer denne sesongen. Det er like mange som Ba.

Fernando Torres kostet 25 ganger mer og står med ni mål i de samme turneringene.