Hvor i Spania finner man denne stranden? (Foto: Illustrasjonsbilde)
Hvor i Spania finner man denne stranden? (Foto: Illustrasjonsbilde)

Hit vil vi på sydentur i år

– Menn foretrekker Spania, kvinner går for Hellas.

– Spania og Hellas er soleklare favoritter når nordmenn skal velge sommerens sydendestinasjon. Menn foretrekker Spania, mens kvinner går for Hellas. Folk flest velger tradisjonelt, år etter år, men sydenlysten har økt siden i fjor, sier Terje Berge, kommersiell direktør i FINN reise i en pressemelding.

Rett etter at siste ribbebit er spist og juleferien er gjennomført begynner nordmenn å planlegge neste ferie, ifølge en undersøkelse Finn.no og Norstat har gjennomført. Turoperatørene har i flere uker allerede reklamert for sommerferie i varmere strøk, og allerede viser tallene at flere av oss vil på sydentur i år enn tidligere.

Slik utnytter du kofferten maksimalt

Flere vil til syden

Noen av oss har rett og slett ikke lyst til å dra på sydentur til sommeren – hele 19 prosent ifølge undersøkelsen – mens det på samme tid i fjor var 24 prosent. Det tilsvarer en økning i sydenlysten på fem prosentpoeng.

– Det er en betydelig vekst. Dette kan henge sammen med at mange har opplevd dårlig norsk sommervær de siste par årene. Behovet for sol og varme er dermed ekstra stort, sier Terje Berge.

Les også: Slik bor du gratis på drømmeferien

Vil til Spania

Øverst på syden-ønskelista til nordmenn ligger Spania på en førsteplass med kriserammede Hellas hakk i hel. Spania er favoritt blant 18 prosent av de mannlige og 14 prosent av de kvinnelige respondentene, mens damene holder en knapp på kriserammede Hellas med 16 prosent.

Italia, Kroatia og Thailand er de neste destinasjonene på ønskelista.

Men hvor vi ønsker å reise og hva vi faktisk søker på og drar til er ikke alltid det samme, for ifølge FINNs søkestatistikk er det langt større interesse for Tyrkia.

– Ofte er det rimeligere å dra på pakkereise dit. I tillegg er utvalget av turer større. Pris spiller definitivt en rolle når de endelige valgene skal tas. Hva vi ønsker og hva vi faktisk gjør er ikke alltid det samme, sier Terje Berge i Finn.

Bestiller ferien allerede nå

I følge markeds- og kommunikasjonsdirektør i Ving, Tonje Fossum, har en større andel ferieklare nordmenn allerede begynt å bestille sommerferien sin.

– Det er fortsatt tidlig å trekke noen konklusjoner for sommersalget 2013, men det ser veldig lovende ut. Sommersalget er nå 13 prosent bedre enn i fjor, og Mallorca, Tyrkia og Kreta er blant favorittene.

Hun kan også bekrefte at kriserammede Hellas nå har fått en oppsving.

– Vi ser at Hellas er tilbake i vinden, og at kundene ikke lar en svak gresk økonomi prege sitt ferievalg. Videre er konsepthoteller blitt en enda sterkere trend hos oss, i form av egne familie- og voksenhoteller, sier hun i en pressemelding.

Dette dekker ikke reiseforsikringen din

Få inspirasjon

Er du av dem som synes de tradisjonelle charter-destinasjonene blir for kjedelig, kan du jo alltids ta en tur til en reiselivsmesse for mer inspirasjon. I Oslo er det duket for messe allerede 11. - 13. Januar. Men Reiselivsmessen finner sted også i Stavanger og i Tønsberg i nær framtid.

Ikke reis hit

Utenriksdepartementet har utarbeidet offisielle reiseråd for nordmenn som skal ut på tur, og av landene som ligger på topp 10 på syden-ønskelisten, er det to land du bør lese mer om før du bestiller turen.

På nettsiden landsider.no har UD omtalt både Thailand og Egypt med spesifikke regioner man bør holde seg unna om det ikke er «strengt nødvendig» å reise.

Om Egypt skriver de blant annet «Utenriksdepartementet oppfordrer reisende til å utvise aktsomhet ved reiser til eller opphold i Egypt.»