Liverpool og Uniteds sjuere
Liverpool og Uniteds sjuere

Her er spillerne bak den berømte sjuerdrakten

Både på Old Trafford og på Anfield er det sagnomsuste draktnummeret forbundet med ære og store stjerner.

Se Manchester United-Liverpool søndag 13. januar klokken 14.30 på TV 2 PL HD 1 og tv2sumo.no!

Helgens oppgjør på Old Trafford er mellom to av de store gigantene i engelsk fotball, og to av klubbene der spesielt ett draktnummer er mer sagnomsust enn noe annet.

Draktnummer sju har nemlig sin historie hos begge klubber, og innehaverne av draktene i inneværende sesong er også blant sine respektive lags absolutt beste spillere. Slik har det dog ikke alltid vært...

Hvem har du som sjuer på ditt lag? Spill Premier League-manager
Premier League i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk

En av de som dog har båret drakten med stolthet er mannen som besøker TV 2s Premier League-studio denne helgen - Kevin Keegan.

Gerrard (Foto: Tim Hales/Ap)
Gerrard (Foto: Tim Hales/Ap)

Les også: Dette er legendariske Kevin Keegan
Les også: Kevin Keegan gjester TV 2: – En av de to blir årets spiller

Det hele startet med Keegan
Keegan var på mange måter mannen som skapte legendestatus rundt trøye nummer sju på Anfield.

Etter å ha ankommet Merseyside sommeren 1971 jobbet og kjempet han seg inn i hjertene til Liverpool-fansen og skapte sammen med John Toshack en dødelig duo som terroriserte forsvarsrekker over hele Europa. I draktnummer sju etablerte Keegan seg som en av Englands største stjerner, spilte 323 kamper og scoret nøyaktig 100 mål, og vant tre ligatitler og en serievinnercup for klubben. Da da han forlot Merseyside til fordel for tyske Hamburg i 1977 var det enorme sko - og en enorm drakt - å fylle for hans etterfølger.

HAR VÆRT I NORGE FØR: Kevin Keegan forsøker seg mot Strømsgodset
  i cupvinnercupen i 1974, men Inge Thun redder forsøket fra Liverpools
  nummer sju.
HAR VÆRT I NORGE FØR: Kevin Keegan forsøker seg mot Strømsgodset i cupvinnercupen i 1974, men Inge Thun redder forsøket fra Liverpools nummer sju.

Dalglish fulgte til de grader opp
Mannen som fulgte i stjernens fotspor klarte så absolutt å følge opp. Det var nemlig ingen ringere enn Kenny Dalglish. Skotten er av de aller fleste regnet for å være Liverpools største spiller gjennom tidene, og sikret seg seks ligagull som spiller og ytterligere to titler som manager på Anfield i tillegg til tre serievinnercuptitler. Totalt spilte han 501 kamper og scoret 169 mål, før han spilte sin siste kamp for klubben 5. mai 1990.

I perioden etter Dalglish benyttet den sagnomsuste trøyen akslet både Nigel Spackman og David Speedie den, noe også spissene John Aldridge og Dean Saunders gjorde med vekslende hell. Aldridge spilte nok de beste kampene sine for Liverpool i 8'er-trøyen, mens den nyansatte Wolves-manageren Saunders aldri nådde de høydene han hadde i opphold i Derby og Oxford.

Før Saunders skulle få muligheten var det dog en som virkelig hadde suksess i sjueren, nemlig Peter Beardsley. Sammen med Aldridge, Ian Rush og John Barnes dannet han de offensive truslene i et av tidenes beste LIverpool-lag, og vant to ligagull og en FA-cuppokal i løpet av fire år på Merseyside.

Den legendariske manageren Brian Clough sin sønn, Nigel, forsøkte seg også i sjueren, og til tross for blant annet to scoringer mot Manchester United i en utrolig 3-3-kamp på Anfield klarte Clough aldri å etablere seg som en klassisk sjuer på Merseyside i sin periode i klubben fra 1993 til 1996.

SJUER-JUBEL: Harry Kewell gratulerer John Arne Riise etter sistnevntes
  scoring i ligacupfinalen i 2005. (Foto: JIM WATSON/AFP)
SJUER-JUBEL: Harry Kewell gratulerer John Arne Riise etter sistnevntes scoring i ligacupfinalen i 2005. (Foto: JIM WATSON/AFP)

Tomt etter McManaman
På midten av 90-tallet fikk endelig Liverpool-fansen en sjuer de kunne juble ekstra for igjen, da Steve McManaman driblet seg inn i fansens hjerter. Kantspilleren holdt høyt nivå for de røde gjennom hele tiåret, vant både ligacupen og FA-cupen, før han forsvant til selveste Real Madrid som Bosman-spiller etter 364 kamper og 66 scoringer sommeren 1999.

Den neste tiårsperioden opplevde Liverpool på ny en søken etter den perfekte nummer sju. Vladimir Smicer forsøkte seg noen sesonger, men fikk en skadeplaget Anfield-karriere der det største høydepunktet kom i Mesterliga-finalen i 2005 da en Smicer i draktnummer elleve kom fra benken og både scoret ett av målene og satte inn sitt straffespark i den utrolige 3-3-kampen mot AC Milan.

Da hadde nemlig allerede australieren Harry Kewell overtatt den legendariske drakten, men til tross for at han gikk høyt ut og sa at han måtte tro på at han kunne bli verdens beste spiller ble det aldri noen australsk suksess på Anfield for kantspilleren. Skader ødela også hans opphold, og det var faktisk han som ble byttet ut da Smicer kom fra benken i den legendariske finalekampen i Istanbul.

Les også: Kewell får nummer 7

IKKE DEN STØRSTE SUKSESSEN: Robbie Keanes opphold i den berømte
  sjuerdrakten varte kun et halvt år. (Foto: PAUL ELLIS/AFP)
IKKE DEN STØRSTE SUKSESSEN: Robbie Keanes opphold i den berømte sjuerdrakten varte kun et halvt år. (Foto: PAUL ELLIS/AFP)

Etter Kewell var det Robbie Keane sin tur til å tre på seg draktnummer sju i sin barndoms favorittklubb. Spissen kom fra Tottenham for £19 millioner, og forsvant tilbake til Nord-London for bare £12 millioner et halvt år senere. Sju mål i 28 kamper var ikke godt nok, og dermed var Keanes Liverpool-karriere over allerede i januar 2009.

Tilbake til stjernestatus med Suárez
I dagens spillerstall har derimot Liverpool funnet sin talisman i nummer sju på ny. Luis Suárez har akslet trøyen med stort hell siden debuten i 2011, og er per dags dato en av de aller beste spissene i verden. Dersom Liverpool-fansen får det som de vil har de en ny sjuer som de kan trykke til sine hjerter og holde høyt i mange år fremover.

Hvem er din favorittsjuer i Liverpool-historien? Gi din stemme til høyre!

LiverpoolSjuere
LiverpoolSjuere

Hos United startet det med Best
Draktnummer sju har også hos Manchester United også vært knyttet til legendestatus, og noen av klubbens største spillere gjennom tidene har båret den med stor suksess. Stjerner fra rundt hundre år tilbake i tid som Billy Meredith (302 kamper mellom 1907 og 1921) og Joe Spence (292 kamper mellom 1919 og 1933) brukte drakten, før den virkelig fikk sin legendestatus på 60-tallet.

Mannen som i sin tid var Europas beste fotballspiller, George Best, brukte nemlig det sagnomsuste nummer i 114 kamper mellom 1963 og 1974 i en periode der han både vant Gullballen som årets spiller i Europa og serievinnercupen for de røde, og i nyere tid har noen av klubbens største stjerner fått den samme æren.

Robson og Cantona
Steve Coppell herjet på vingen i drakten fra midten av 70-tallet til tidlig 80-tall, før han viderebrakte den til «Captain Marvel», Bryan Robson. De rødes store stjerne på den tiden fikk 316 kamper i drakten mellom 1981 og 1994, og overlot så drakten til spilleren mange regner for Premier Leagues beste gjennom tidene - Eric Cantona.

Franskmannen fikk æren av å benytte sjueren i 143 kamper mellom 1993 og 1997, og gjorde seg så absolutt ikke bort. Han vant ligaen fire av fem sesonger og ble kåret til årets spiller både i 1994 (av spillerne) og 1996 (av journalistene). I ettertid har han også blitt kåret til den beste utenlandske spilleren i Premier Leagues historie, og er av mange også regnet for å være blant Manchester Uniteds aller ypperste spillere gjennom historien.

Artikkelen fortsetter under bildet!

Eric Cantona, 1997 (Foto: MAX NASH/AP)
Eric Cantona, 1997 (Foto: MAX NASH/AP)

Beckham og Ronaldo
Da Cantona gav seg overtok det unge stjerneskuddet David Beckham draktnummeret, og etablerte seg som en av verdens største stjerner før han forsvant til Real Madrid i 2003. Da overtok et nytt supertalent - Cristiano Ronaldo - trøyen.

Unggutten skulle snart vise seg å være klubbens beste spiller, vant tre ligagull, en Mesterliga-triumf og to dobbeltitler som årets spiller i England og en Gullball som bevis på at han var Europas beste i løpet av sine seks sesonger på Old Trafford.

MØTES
  IGJEN: David Beckham og Sir Alex Ferguson (Foto: MARTIN RICKETT/EPA)
MØTES IGJEN: David Beckham og Sir Alex Ferguson (Foto: MARTIN RICKETT/EPA)

Owen klarte ikke å følge opp
Etter Cristiano Ronaldo ble det opp til Michael Owen å fylle den sagnomsuste trøyen, men den tidligere Liverpool-stjernens karriere på Old Trafford ble aldri den store suksessen. Han ønsket trøyen ettersom både Kevin Keega og Kenny Dalglish var blant hans store idoler i barndommen. En matchvinnerscoring mot Manchester City i en utrolig 4-3-kamp i debutsesongen ble høydepunktet, før Owen overlot draktnummeret til Antonio Valencia forut for inneværende sesong.

Han ba selv om drakten etter en sesong der han ble kåret til årets spiller i klubben av både Manchester United-fansen og av klubbens egne spillere, og også denne sesongen har kantspilleren fra Ecuador briljert på Sir Alex Fergusons høyrekant.

Så gjenstår det å se hvilke av sjuerne som kan juble høyest på Old Trafford søndag. Liverpools Luis Suárez eller Manchester Uniteds Luis Antonio Valencia.

Kilder: Telegraph, Redcafe, Wikipedia

Uniteds-sjuereWeb
Uniteds-sjuereWeb

Hva tror du? Hvem vinner på Old Trafford? Hvem er din favoritt-sjuer? Avgi din stemme til høyre og ta diskusjonen i kommentarfeltet under!