Petter Northug
Petter Northug

Northug om å velge bort venner og festing: – Føler at jeg har ofret mye

TV-dokumentaren Sirkus Northug har première i kveld. Se smakebit her!

Se «Sirkus Northug» på TV 2 og TV 2 Sumo i kveld kl. 21.40.

Det forteller en åpenhjertig Petter Northug i kveldens første av åtte episoder i TV 2-dokumentaren «Sirkus Northug».

Herjet som tenåring
Fra 15-årsalderen gikk Northug renn nærmest hver helg, og fikk sitt nasjonale gjennombrudd da han i 2002 vant Hovedlandsrennet.

– Det var det første store nasjonale rennet jeg vant. Jeg hadde mer nerver da enn før et verdenscuprenn i dag. Jeg sjekket terminlisten for skirenn både i Norge og Sverige, sier Northug i kveldens dokumentar.

Derfra og ut ble det tydeligere og tydeligere at Petter var et unikt talent. Fra 15- til 19-årsalderen ble han kun slått i ett eneste renn. Alle andre vant han.

Pappa var perfekt
Den ferske Tour de Ski-fireren tegner et bilde av pappa John Northug som sin desidert viktigste støttespiller i ungdomstiden – en periode i livet hvor Northug måtte ofre mye av det vanlige tenåringer opplever.

– For Even og Tomas er det stas at han er broren, samtidig som det er en utfordring.

– Pappa var klar og tydelig på hvilke prioriteringer som måtte gjøres i livet om man skulle lykkes skikkelig. Han sa fra på en måte som om det var det eneste valget, men avsluttet alltid som om det var ditt valg. Jeg følte at jeg ofret en del der, sier Northug.

Petter Northug
Petter Northug

– Han var far, mental trener, han var coach, han gjorde ting perfekt uten at han visste det selv. Den jobben han gjorde da, den kan du ikke gjøre mer riktig som far hvis din sønn skal lykkes.

– En utfordring å være Petters bror
I dokumentaren prater Northug også om forholdet til sine to yngre brødre, Even (17) og Tomas (22). Begge to satser begge hardt på langrenn.

– Jeg går ikke på ski forbi Petter er god. Jeg kunne godt ha funnet på noe annet, men jeg har lyst til å bli best. Det er derfor jeg holder på meg dette, sier Even Northug i dokumentaren.

– For Even og Tomas er det stas at han er broren, samtidig som det nok er en utfordring, sier en ærlig John Northug i dokumentaren med premiere i kveld.

Tomas Northug ble juniorverdensmester som 19-åring, men har jobbet mer med møtet med seniorklassen enn storebroren.

I kveldens program prater han om livet som Petter Northugs lillebror.

Petter Northug
Petter Northug

Se «Sirkus Northug» på TV 2 og TV 2 Sumo i kveld kl. 21.40.