Ola Vigen Hattestad (Foto: Åserud, Lise/SCANPIX)
Ola Vigen Hattestad (Foto: Åserud, Lise/SCANPIX)

Sykdomsplaget Vigen Hattestad tatt ut til verdenscup i Liberec

Gikk sesongens aller første renn i romjulen. – Det var jo et sjokk for kroppen, sier Ola Vigen Hattestad til tv2.no

Tour de Ski nådde slutten søndag på toppen av monsterbakken i Val di Fiemme, men langrennssirkuset tar ikke foten av gasspedalen. Til helgen ruller verdenscupsirkuset videre til tsjekkiske Liberec, der sprinterne skal i aksjon.

Oppløftende med norske øyne er det at Ola Vigen Hattestad endelig er tilbake i manesjen etter å ha misset store deler av sesongen som følger av et virus i kroppen.

– Jeg har ikke gått så mange skirenn i år, men kroppen begynner å svare på trening og jeg føler meg piggere. Jeg er glad for at jeg får muligheten, sier Vigen Hattestad til tv2.no.

– Føler jeg er på gang
For sesongen har ikke gått som planlagt for verdensmesteren på sprinten i nettopp Liberec i 2009. Østfoldingen har fått slitt med å få kroppen til å respondere etter knallhard trening med sykdom i høst, men i det siste har det endelig løsnet for 30-åringen.

– Det har gått tungt i lang tid. I de siste ukene har det gått bedre og jeg har fått trent ganske bra. Jeg følger jeg er på gang, men jeg reiser ned til Liberec med lave skuldre. Jeg vet ikke helt hvor jeg står, sier Vigen Hattestad.

– Jeg har måttet innfinne meg med situasjonen. Kroppen har vært langt nede. I starten av desember snudde det litt, men det er ikke før etter jul at jeg har begynt å kjøre hardøkter.

Les også: Mager Tour-bonus venter Northug: – Alle mine avtaler går på straff etter 4. plass

Utmattelse, samt mangel på overskudd og energi, satte en stopper for Vigen Hattestad i starten av sesongen. I romjulen gikk han sesongens første skiløp, et turrenn på Sjusjøen som sprinteren merket på kroppen.

– Det var jo et sjokk for kroppen, men det var en grei start. Det er egentlig det første rennet jeg har gått. I etterkant responderte kroppen bra og jeg har fått kjørt noen tøffe økter etter det, sier Vigen Hattestad,

For dersom Vigen Hattestad hadde fortsatt med å trene hardt med virus i kroppen, er han redd for at det kunne gått veldig galt.

– Hadde jeg fortsatt å dunke på så kunne det blitt kronisk. Det tok jo to-tre måneder før jeg var tilbake i slag, sier Vigen Hattestad.

Les også: Bjørgen tilbake i La Clusaz
Les også: Hellner satte rekord i «monsterbakken»

Håper på VM-plass
I slutten av februar starter VM i Val di Fiemme, et mål Vigen Hattestad har pekt seg ut for sesongen. Selv om han ikke har noen resultatmål for hans første verdenscuprenn for sesongen i Liberec, sier 30-åringen at det blir viktig å prestere også i Liberec for å få en plass på VM-laget.

– VM har jo vært målet hele tiden, men har har ikke noe mer tid enn jeg må. Jeg må legge ned mer trening. Jeg reiser ikke til VM for å være turist, sier Vigen Hattestad.

Vigen Hattestad sier at dialogen med landslagsledelsen har vært god. Han føler at NM-sprinten er rennet der han skal prikke inn formen for å sikre en plass på det norske VM-laget.

– Kommunikasjonen med trenerne er at jeg må være så godt forberedt som mulig til NM. Så får man ta en opptelling om det er nok til VM, sier Vigen Hattestad.

Tomas Northug tatt ut
Det er ikke bare Vigen Hattestad som er klar for sitt første verdenscuprenn for sesongen. Mari Eide er tilbake etter en kneskade som hun pådro seg i høst. Tomas Northug har også fått plass i troppen.

– Tomas Northug har vist fin formutvikling den siste tiden og med godt resultat i Skandinavisk Cup i Østersund er han kvalifisert, skriver Norges Skiforbund i en pressemelding.

Sprintrennene i Liberec er de siste i klassisk før VM. Norge stiller to lag for både herrer og menn i stafetten.

Uttaket til verdenscup i Liberec:
Kvinner:
Mari Eide, Kari Vikhagen Gjeitnes, Maria Grønvold, Maiken C Falla, Celine Brun-Lie og Ingvild F Østberg.

Menn:
Ola V Hattestad, Anders Gløersen, Tomas Northug, Øystein Pettersen, Pål Golberg, Eirik Brandsdal, Eldar Rønning og Martin J Sundby (kun sprint- stafett).