Solbakken wolves
Solbakken wolves

Dette var din tid som Wolves-sjef, Ståle

Solbakken hadde et innholdsrikt halvår i sjefsstolen på Molineux.

Ståle Solbakken fikk lørdag kveld sparken som Wolverhampton-manager etter at laget hans gikk på et pinlig tap mot Luton i FA-cupen. Dermed endte den engelske trenerdrømmen etter bare litt over en halv sesong for nordmannen.

Her følger en liten oppsummering over det 44-åringen rakk å oppleve i sin tid som sjef for de oransjekledde ulvene.

Om vil se du hva Solbakken sier dagen derpå? Se intervju her:

690218

Tøff start
Etter en turbulent tid i tyske Köln som til slutt endte med oppsigelse og hjemreise til Norge vendte Ståle Solbakken nesen mot et nytt eventyr forrige sommer. Denne gangen i England og den meget tradisjonsrike og stolte klubben Wolverhampton. 14. mai ble nordmannen presentert som ny manager på Molineux.

Utad ble det sagt at Solbakken ikke nødvendigvis måtte rykke opp på første forsøk. Men supporterne var klar i sin tale. Ulvene skulle tilbake i Englands beste fotballselskap så fort som overhodet mulig.

1. juli startet Solbakken sitt virke som sjef for de oransjekledde. Men nordmannen fikk fort erfare at det var tøft å styre en nylig nedrykket klubb med stjerner som var vant med å spille i Premier League. Etter å ha avslått flere bud måtte Solbakken til slutt gi slipp på lagets største stjerne Steven Fletcher som gikk til Sunderland ni dager før Deadline Day.

Solbakken (Foto: Nick Potts/Pa Photos)
Solbakken (Foto: Nick Potts/Pa Photos)

Da hadde han allerede handlet inn Björn Bergmann Sigurdarson fra Lillestrøm. I tillegg hentet han Bakary Sako fra franske St-Etienne bare noen dager før overgangsvinduet stengte. Et kjøp som skulle vise seg å være meget vellykket.

Ligadebuten endte på verst tenkelige måte for nordmannen. Ulvene tapte borte mot Leeds og Rudolph Austin etter at Luciano Becchio satte inn kampens eneste scoring. Solbakken fikk likevel skuten på riktig kurs igjen og slo Barnsley 3–1 i neste runde.

I kulissene var derimot ikke alt rosenrødt. Nordmannens assistent Terry Connor ble i starten av september fjernet fra sin stilling med umiddelbar virkning. En drøy måned seinere var han erstattet av Solbakkens egne menn.

Braktap på Stamford Bridge
25. september fikk Wolves æren av å møte Chelsea borte på Stamford Bridge i ligacupen. Wolves-fansens håp om å ta en storskalp ble likevel knust da Solbakken valgte å bytte ut ti spillere til oppgjøret. Ulvene ble knust og sendt hjem fra London med seks baklengs i sekken. Dette førte til nådeløs kritikk mot nordmannen som ble beskyldt for å ikke engang prøve å tukte blåtrøyene.

Solbakken (Foto: Alastair Grant/Ap)
Solbakken (Foto: Alastair Grant/Ap)

Knappe to uker seinere var det duket for et norsk oppgjør i Championship. Solbakkens menn dro til Ewood Park og møtte Blackburn og Morten Gamst Pedersen. En benkesittende Gamst måtte tåle å se at det var den norske manageren som kunne juble med fansen etter at dommeren blåste av for full tid. En meget sterk borteseier for de oransjekledde.

Les også: Skuffet Gamst etter ny vraking

Ni kamper uten seier
Det var derimot siste gang Solbakken fikk anledning til å juble på en stund. Etter oppgjøret mot Blackburn gikk det hele ni kamper før Wolves tok sin neste seier. Dette førte til et massivt press på den norske manageren som nå hadde ført Wolverhampton til nedre halvdel av tabellen. I oppgjøret mot Brighton 10. november knuste Solbakken hull i taket på innbytterbenken etter at gjestene tok ledelsen like før slutt. Det skal legges til at Wolverhampton utlignet og reddet ett poeng på overtid av kampen.

solbakken (Foto: Twitter @BrumJC)
solbakken (Foto: Twitter @BrumJC)

Kaptein Karl Henry gikk ut og innrømmet at det hadde vært turbulente måneder men at Solbakken hadde hele spillergruppen i ryggen.

Det massive presset stilnet derimot litt utover adventstiden. Med tre seirer på de fire første kampene i desember kunne nordmannen gå inn i julehøytiden med litt mer arbeidsro enn hva tilfellet hadde vært de siste ukene.

Forferdelig juleperiode
Men på Boxing Day var et nytt mareritt på trappene for 44-åringen. På Englands største fotballdag gikk ulvene på et pinlig 3–0 tap hjemme mot svakt plasserte Peterborough. Stemningen i den oransje leiren ble heller ikke bedre da de gikk på nok et tap, denne gangen mot Ipswich, hjemme på Molineux. Tapet var ekstra tungt da det var tidligere Wolves-sjef Mick McCarthy som ledet Ipswich med Solbakkens tidligere assistent Terry Connor som sin høyrehånd.

Nederlaget var surt å svelge for alle med oransje hjerte. For Solbakken som nå var hardere presset enn noen gang før var det helt avgjørende å få snudd den elendige trenden. Da passet det dårlig å møte formsterke Crystal Palace borte på Selhurst Park. Jonathan Parrs klubb kjørte over gjestene og sendte ulvene hjem med halen mellom beina.

Les også: Solbakken utelukker ikke at Palace-tapet var hans siste kamp

Over og ut
Det var likevel FA-cupens tredje runde som skulle felle nordmannen. Han hadde på forhånd omtalt oppgjøret som et klassisk bananskall, men et bananskall ville nok blitt regnet som uskyldig i forhold til de konsekvenser dette oppgjøret skulle utløse for Solbakken.

1–0 tap for Luton, et lag som ligger på nivå fem i det engelske ligasystemet, ble for mye å svelge for Wolves-ledelsen. Bare noen timer etter det pinlige nederlaget og seks dager før kampen som skulle være det store norske møtet i Championship, fikk 44-åringen den tunge beskjeden på telefon. Kampen mot Blackburn ville gå uten ham som sjef. Solbakkens Championship-eventyr var over.

Solbakken (Foto: Sam Bagnall/NTB scanpix)
Solbakken (Foto: Sam Bagnall/NTB scanpix)