northug_
northug_
pnor
pnor
Petter Northug (Foto: Grøtt, Vegard/NTB scanpix)
Petter Northug (Foto: Grøtt, Vegard/NTB scanpix)

Northug fra overlegen bonusspurt til 28. plass: – Jeg var nødt til å ta de sekundene

Mosvik-ekspressen tapte tid til de andre sammenlagtfavorittene.

Cavalese (TV 2): Petter Northug var tydelig sliten etter fredagens 5 km, og klarte ikke hamle opp med de andre sammenlagtfavorittene da 15 km fellestart gikk av stabelen på den nest siste dagen av årets Tour de Ski.

Northug virket frisk og gikk rett opp i tet etter start. Nordmannen snappet de første bonussekundene foran Alexander Vylegzjanin og Dario Cologna som tok henholdsvis tolv og ti sekunder hver.

Vylegzjanin prøvde seg på å slå Northug, men nordmannen suste forbi, strakk armen i været og snudde seg og så på russeren som prøvde å slå ham.

– Jeg kjente at jeg ikke hadde noen super dag, så jeg var nødt til å ta de første 15 sekundene. Jeg gjorde det jeg kunne gjøre, og det tror jeg var riktig, sier Northug.

På halen av feltet
Etter spurten slapp Northug seg på karakteristisk vis ned i feltet og sparte krefter. Men når neste spurt om bonuspoeng gikk etter 6,9 km gikk var ikke Mosvik-ekspressen å se. Det var derimot Vylegzjanin, Hellner og Cologna som tok nye bonussekunder.

Les også:Landslagsledelsen om Northugs rullende sirkus: – Planlegger ikke buss i VM
Les også:Hva i huleste prøver du å si her, Legkov?

Etter 11,9 km var det Legkov som tok alle bonuspoengene foran landsmannen Vylegzjanin, mens Northug ennå lå lengre bak i feltet.

Mot mål falt den ene sammenlagtfavoritten etter den andre av tetgruppen. Men Alexander Legkov viste at han virkelig er ute etter å ta sammenlagtseieren i årets Tour de Ski. Russeren lå an til å vinne helt til oppløpet hvor han havnet i en uheldig posisjon og måtte nøye seg med femteplass. Poltoranin vant etappen foran Valjas og Harvey.

Legkov straffes
Etter målgang viste det seg at Legkov ikke bare havnet i en uheldig posisjon, men at han også oppførte seg uregelmentært i spurten. Han ble derfor trukket 15 sekunder i sammendraget. Det betyr at Northug starter 11,5 sekunder bak Cologna og bare fem sekunder bak Legkov.

– Han spurter fra bunnen
Northug ble nummer 28 hele 29,3 sekunder bak Poltoranin på dagens etappe. Før Legkov ble straffet så det derfor ut som om han måtte starte 20 sekunder bak russeren før morgendagens knallharde etappe opp monsterbakken i Val di Fiemme.

– Jeg må ha kontakt fryktelig tidlig. Planen er å ligge billig ned til bakken. Jeg skal åpne hardt, og så får vi se hva Legkov gjør. Maxim vil jage meg, og han er ikke akkurat bestevenn med Legkov. Da vil han hjelpe meg, sier Northug.

– Legkov sier han er forberedt på spurtoppgjør?

– Det som er problemet er at han spurter fra bunnen. Det er en seig spurt. Jeg tror jeg må vente litt, gliser Northug.

Hør hva Northug hadde å si etter nedturen i videovinduet under

690061