Pål Strand
Pål Strand

Pål Strand: – Jeg har vært utrolig heldig

Pål Strand prater om tiden etter hjertestansen som kunne kostet ham livet.

Pål Strand er glad han lever, men tenker ofte på hvor galt det kunne gått da han falt om med hjertestans på fotballtrening.

– Jeg tenker veldig mye på det. Jeg så jo blant annet hvordan barna hadde det. Det er mye tanker rundt det at de kunne mistet faren sin. At jeg ikke kunne være der for dem, sier Strand.

25. september fikk hans fire døtre og kona Paulina sjokkbeskjeden om at Pål hadde falt om på Raufoss-trening med hjertestans. Han ble seinere fløyet til Ullevål universitetssykehus hvor han ble lagt i respirator.

– Husker ingenting
I fem døgn levde familien i uvisshet om hva slags skjebne deres kjære mann og pappa ville våkne opp til.

– Husker du noe fra den dagen det skjedde?

– Nei, fra den dagen husker jeg ingenting. Jeg husker noe fra kampen lørdagen før, men det er alt, sier han.

– Hva har du blitt fortalt?

– Jeg jobber ved siden av så jeg var seint ute til trening den dagen og begynte da å varme opp. Plutselig var det en av assistenttrenerne som så meg ligge der. Det så ut som jeg tøyde, men etter en stund skjønte de at det var noe galt så de løp bort og hjalp til.

– Hvordan er det å bli fortalt hva som skjedde den dagen?

– Det var veldig tungt i starten. Jeg hadde frysninger nedover ryggen da jeg hørte om det, men nå går det greit. Nå har jeg hørt det såpass mange ganger.

TV 2 møter Pål Strand hjemme på Raufoss hvor julepynten ennå ikke har blitt pakket skikkelig ned. Å tilbringe tid med familien betyr alt.

– Det har vært godt å være hjemme med familien i jula. Jeg synes de har taklet det bra. Det er så viktig å ha de rundt meg.

– Nytter ikke å få to-tre beskjeder på en gang
Pål Strand hadde englevakt den dagen i september. Legene på Ullevål universitetssykehus betegner behandlingen han fikk som en stafett hvor alle vekslingene fungerte perfekt. Nå, litt over tre måneder etter har Strand startet å mosjonere og trene opp hjernen igjen. Den store utfordringen nå er korttidshukommelsen som svikter. Enkle gjøremål kan fort gå i glemmeboka, men det er ifølge legene ved Ullevål normalt etter en så voldsom påkjenning for hjertet.

– I hverdagen nytter det ikke å få to-tre beskjeder på en gang. Da har jeg glemt det igjen.Jeg sliter også med å huske ting fra sommeren, sier Strand.

– Kan du bli helt 100% frisk igjen?

– Legene sier jeg kan bli som normal igjen, men jeg vet ikke om jeg kan huske alt jeg har glemt nå. Det kan hende alt dukker opp igjen. Jeg ser stadig fremgang så jeg håper på det, sier Strand.

– Dagen i dag har gått til ettertanke
Bare timer etter TV 2s intervju hos familien Strand får Pål og hans venner på Raufoss en grusom beskjed. Tidligere Raufoss-spiller og venn, Peder Andreas Svartbæk falt om på innebandytrening med hjertesvikt og døde, bare 36 år gammel. Pål Strand vet at han har vært heldig.

– Dagen i dag har gått til ettertanke om akkurat hvor heldige vi har vært. Det er så trist og vi føler så ufattelig med familien til Peder Andreas Svartbæk, skriver Pål Strand og kona Paulina i en SMS til tv2.no.