Lene Byberg har mye uflaks for tiden. (Foto: Junge, Heiko/SCANPIX)
Lene Byberg har mye uflaks for tiden. (Foto: Junge, Heiko/SCANPIX)

Norsk terrengsykkelprofil i sjokk etter dødsfall: – Helt fjernt og uvirkelig

Tidligere lagkamerat av Lene Byberg kjørt ned og drept i Sør-Afrika.

Torsdag kom den triste meldingen om at den sørafrikanske terrengsyklisten Burry Stander (25) hadde blitt kjørt ned og drept under en treningstur.

Den norske terrengsyklisten og VM-sølvvinner Lene Byberg mottok meldingen med stor sorg. 30-åringen kjørte selv sammen med Stander på Specialized-laget mellom 2007 og 2009.

– Det er helt forferdelig. Jeg kjente han veldig godt, så dette er et stort sjokk. Dette et helt fjernt og uvirkelig, sier Byberg til tv2.no.

– Alle kjenner alle
Dødsfallet er det andre på kort tid som rammer terrengsykkelsporten. I desember mistet den spanske rytteren Iñaki Lejaretta livet i en ulykke mens han trente.

– Det er så ufattelig trist. Vi er akkurat som i skisporten: Alle kjenner alle og vi er som en liten familie. Vi har ikke råd til å miste noen. I fjor høst døde også en mekaniker på Scott-laget, så det har vært en tung tid, sier Byberg.

Sandnes-jenta minnes Stander som en svært omgjengelig og hyggelig fyr. Men også som ett av sykkelsportens største talenter.

– Han var et kjempetalent som hadde fremtiden foran seg. Han var også veldig omgjengelig, og det var alltid mye latter rundt han på samlinger og ritt. Alle likte Burry og han viste også tydelig at han brydde seg om andre, forteller Byberg.

Burry Stander (Foto: Matt Rourke/Ap)
Burry Stander (Foto: Matt Rourke/Ap)

– Han vokste som rytter hos oss
– Jeg husker godt da han kom inn til Specialized i 2007. Da var han veldig ung, men tok nivået raskt og vokste mye som rytter på de to årene. Sånn sett hadde han en ganske lik utvikling som meg i de årene, minnes hun.

At dødsulykken skjedde nettopp i Sør-Afrika overrasker dessverre ikke Byberg.

– Jeg har selv vært der nede og trent og vet hvordan trafikken er. Det er helt vilt. De kjører utrolig fort og kaotisk. Sør-Afrika er utvilsomt det verste landet jeg har trent i, forteller hun.