BARNA SIGGER NÅR FORELDRE PIGGER: En studie viser at barn av skilte foreldre oftere røyker. (Foto: Varfjell, Fredrik/NTB scanpix)
BARNA SIGGER NÅR FORELDRE PIGGER: En studie viser at barn av skilte foreldre oftere røyker. (Foto: Varfjell, Fredrik/NTB scanpix)

Undervurderer faren ved festrøyking

En tredel av dem som røyker av og til tror ikke det er skadelig for helsen, viser ny undersøkelse.

Kom i gang du også! Bli med i Sportyklubben!

Mens andelen dagligrøykere i Norge er halvert de siste 15 årene, ligger andelen av-og-til-røykere stabilt høyt.

– Det finnes ingen trygg nedre grense for tobakksbruk. Hver eneste sigarett skader deg. Allerede fra den første sigaretten øker risikoen for hjerteinfarkt betraktelig, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

Helsedirektoratet har utført en ny røykeundersøkelse i forbindelse med tobakkskampanjen «Røyker – røyker ikke».

Se video nederst i saken!

LES OGSÅ: 10 myter om røykeslutt

Risko for hjerte-karsykdom

430.000 personer røyker av og til. Denne gruppen utgjør over en tredjedel av dem som røyker i Norge. Legger man til de som røyker daglig, er tallet på røykere i Norge 1,1 millioner.

– Når det gjelder risikoen for hjerte- og karsykdom ved røyking, er den største forskjellen å gå fra null røyk til litt røyk, sier helsedirektøren.

LES OGSÅ: 60.000 skal kutte røyken – slik klarte Hans det

Ser seg selv som ikke-røyker

To tredeler av unge i alderen 18-29 år som røyker av og til, ser ikke på seg selv som røykere, viser undersøkelsen fra Opinion Perduco.

– Det er store variasjoner på hvor mye av-og-til-røykerne faktisk røyker. De som røyker mest, har et røykemønster som minner om dagligrøykernes, sier Guldvog.

– Ved gjentagende bruk blir de fleste av oss, kanskje så mye som 85 prosent, avhengige av nikotin. Unge kan bli avhengige uten å røyke daglig.

Helsedirektoratets video i forbindelse med tobakkskampanjen «Røyker – røyker ikke»:

På jakt etter treningsutstyr? Sjekk tilbudene i Sportybutikken!