Ingvild Flugstad Østberg slapp Kristin Størmer Steira forbi seg på oppløpet i semifinalen under tirsdagens sprint. Det har satt sinne i kok.
Ingvild Flugstad Østberg slapp Kristin Størmer Steira forbi seg på oppløpet i semifinalen under tirsdagens sprint. Det har satt sinne i kok.
Steira og Østberg (Foto: Grøtt, Vegard)
Steira og Østberg (Foto: Grøtt, Vegard)

Langrennstopp sammenlignet Østbergs sprintbremsing med badminton-juks i OL

– Dette er ikke Tour de Badminton, svarte den norske delegasjonen.

Toblach (TV 2 Sporten): I semifinalen på tirsdagens sprint lå Ingvild Flugstad Østberg an til å ta en andreplass bak Kikkan Randall. Like før målstreken stoppet Østberg helt opp, slik at sammenlagtkandidat Kristin Størmer Steira fikk mulighet til å seile forbi.

Østberg stoppet opp fordi bare de to beste i hvert heat var sikret å gå videre. Siden Størmer Steira lå langt bedre plassert i sammendraget var det viktigere for landslaget at hun gikk videre.

Les også: Steira etter Østbergs sprinthjelp: – Jeg skal ta henne med på byen

På dagens lagledertreff i Toblach ble episoden tatt opp. Renndirektør Pierre Mignerey delte først ut en bot på 250 sveitsiske franc til Norge. Grunnen var at en leder hadde beveget seg utenfor teknisk sone.

– Ikke Tour de Badminton
Da den norske delegasjonen klaget på boten nevnte Mignerey episoden der Østberg stoppet opp med vilje på målstreken.

– I London-OL ble badminton-spillere utestengt for å tape med vilje, minnet Mignerey om.

Juks (Foto: Bilde med tillatelse fra NRK)
Juks (Foto: Bilde med tillatelse fra NRK)

Renndirektøren siktet til de regjerende verdensmestrene Yu/Wang og deres sørkoreanske motstandere Jang Kyung-eun/Kim Ha-na. De fire spillerne prøvde å overgå hverandre i feilslag i et forsøk på å tape den siste gruppekampen i London-OL. Grunnen var at tap ville gi en lettere vei videre i turneringen.

Den norske delegasjonen svarte kjapt på «trusselen» fra Mignerey.

– Dette er ikke Tour de Badminton, kom det fra den norske benken.

– Stoppet satt veldig langt inne
Vegard Ulvang er leder av langrennskomiteen i FIS. Han tror ikke taktisk gåing blir vanlig i langrennssporten.

– Vi har ingen regler som forbyr eller tillater det. Det er løperens valg, og det kan heller ikke kontrolleres. Det er en del av spillet. Det interessante er jo at man for første gang ser at man går lagtaktisk. Selv om man snakker om det, så synes jeg vi ser at langrenn i grunnroten er en individuell idrett. Jeg synes også at utøverne oppfører seg sånn. Stoppen i går satt veldig, veldig langt inne. Steira var heldig. Jeg tror ikke dette blir vanlig i langrenn fremover, sier Ulvang.

– Er dette en positiv eller negativ ting?

– Det er en del av konsekvensen av slik Touren er laget nå. Noen ser det som en taktisk positiv ting, mens for andre er det nytt. Det er verken det ene eller det andre, sier Ulvang.

Les også: Landslagslegen fraråder Northug å sove i luksusbussen

– I sommer ble utøvere i OL utestengt for å tape med vilje. Kan noe lignende skje her?

– Nei, det ser jeg ikke for meg. Dette er en lagkonkurranse over tid, og til slutt må den beste vinne. Du kan få litt hjelp underveis, slik som i går, men jeg tror aldri dette blir utbredt i langrenn. Selv om det har vært snakket mye om det, så synes jeg praten har vært overdrevet, sier Ulvang.

– Var det litt dumt at det ble så åpenlyst?

– Ja, det så veldig rart ut. Det er veldig uvant for langrenn, som i bunn og grunn er en individuell idrett. Det så rart ut også i mitt hode. Det var tydelig at den satt langt inne og at dette var noe hun hadde fått beskjed om, sier Ulvang.

Glede og tårer
Etter målgang ble det en emosjonell berg- og dalbane for Østberg. Hun ble først glad på Steiras vegne, før hun seinere brast i gråt. Østberg måtte trøstes av trener Roar Hjelmeset.

Langrennsekspert Odd-Bjørn Hjelmeset skjønner at Østberg ble lei seg.

– Jeg tror det var fryktelig vondt for henne. Hun hadde jo lyst til å gå videre. Det var ingen stallordre. Det var en diskusjon jentene hadde hatt seg imellom. De ble enige om at den best plasserte skulle få lov til å gå videre, sier Hjelmeset.

Les også: Her tabber landslagstreneren seg ut på TV

Rett valg
Han mener Østberg gjorde helt rett i å stoppe opp.

– Jeg er helt enig i det valget. Nå har vi snakket om sykkeltaktikk og samarbeid i seks år på Touren. Endelig var det faktisk en som gjorde det. Det synes jeg var bra. Kristin har faktisk mulighet til å vinne Touren. Ingvild skulle hjem igjen, og hun hadde egentlig ingenting å tape, sier Hjelmeset.

Hjelmeset innrømmer at Østberg kanskje burde skjult bremsingen sin litt mer.

– Hun kunne kanskje gjort det på en annen måte og ikke bremset på en så voldsom måte. Folk i TV-stolen så nok at hun virkelig bremset. Men jeg synes det er veldig bra at de begynner å tenke som lag, sier Hjelmeset.