KAN BLI STENGTE OVERGANGER: Vinden kan skape trøbbel på norske fjelloverganger.  (Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix)
KAN BLI STENGTE OVERGANGER: Vinden kan skape trøbbel på norske fjelloverganger. (Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix)
DÅRLIG I NORD: Søndag er det svært dårlig kjøreforhold i Finnmark og folk blir oppfordret til å la bilen stå (arkivbilde).  (Foto: Ellingsen, Tommy)
DÅRLIG I NORD: Søndag er det svært dårlig kjøreforhold i Finnmark og folk blir oppfordret til å la bilen stå (arkivbilde). (Foto: Ellingsen, Tommy)

Hjem til jul? Flere fjelloverganger kan bli stengt søndag

Storm kan føre til at fjellovergangene mellom øst og vest kan bli stengt lille julaften. Skal du over fjellet før jul, kan det være klokt å reise lørdag.

Fjellovergangene står i fare for å bli stengt på en av årets største utfartsdager. Årsaken er at det er ventet uvær med sterk vind, helt opp i storm styrke.

Storm og snødriv

– Utifra det vi ser fra værprognosene, er det sannsynlig at fjelloverganger kan bli stengt, sier Storm-meteorolog Roar Inge Hansen til tv2.no

Aller mest utsatt er området fra Hardangervidda og sørover. Lengre nord vil det også være sterk vind. Det kommer lite ny nedbør, men dersom det er en del snø fra før vil det kunne legge seg på veibanen. Dette gjelder fjellovergangene Filefjell, Golsfjellet og Aurland – Hol. Det vil være kuling og kanskje liten storm. Det samme kan være tilfelle ved Dovrefjell.

På Storm.no kan du lese ALT om juletrafikken!

Allerede lørdag meldes det om dårlige kjøreforhold over Haukelifjell. På Statens vegvesens nettsider opplyses det om at kolonnekjøring kan innføres på kort varsel, og at det er snø- og isdekke.

Verst i sør

Det er Sørlandet som ser ut til å få dårligst værforhold i morgen. Det kommer kraftig nedbør, og i kombinasjon med liten eller full storm, vil dette gi svært vanskelige kjøreforhold. Det blir dårlig sikt og temperaturer litt under null. Det blir vanskeligst forhold nær Lindesnes. På julaften vil det kunne bli omslag til mildvær, og glatt føre.

– I Oslo-området vil det være laber bris, og falle mindre snømengder frem til morgenen julaften. Det kan bli noe tåke som kan skape problemer for flypassasjerer, men de fleste har forhåpentligvis kommet seg hjem til jul før det, sier Hansen.

LES OGSÅ: Stormen kommer allerede lille-julaften

Storm i vest

I Rogaland og Hordaland meldes det østlig liten storm lørdag kveld, og full storm på søndag. Stormen vil kunne vedvare til formiddagen julaften. Det vil kunne bli roligere vind på ettermiddagen. Men luftmassen vil bli varmere, og det er meldt fire plussgrader på julaften.

Det er ikke meldt om større trafikkproblemer lenger nord. Det er meldt liten storm i Trøndelag, ellers fint oppholdsvær.

Trøndelag liten storm. Ellers fint vær. Et lavtrykk i Barensthavet kan gi nedbør i Finmark, spesielt i området nord for Alta, mot Nordkapp. Det kan bety stengte veier i området, men ikke noe unormalt, melder meteorolog Hansen.

Hold deg oppdatert på juleværet på storm.no.