Denne bilen er det allerede 800 nordmenn som har bestilt. Ikke så rart, for det er vanskelig å se hvordan en skal få mer bil for pengene. Så billig er den her hjemme, at selv svenskene må betale mer for den. Mye mer.
Denne bilen er det allerede 800 nordmenn som har bestilt. Ikke så rart, for det er vanskelig å se hvordan en skal få mer bil for pengene. Så billig er den her hjemme, at selv svenskene må betale mer for den. Mye mer.

Tesla S: Denne nybilen er mye billigere i Norge enn i Sverige!

Nei, dette er ikke en svenskevits.

Dette er nyheten norske bilentusiaster har ventet på i årevis. I Norge er vi nemlig vant med å måtte kaste misunnelige blikk bort på prislappene på bilene til "söta bror".

Deres avgiftssystem har en helt annen profil enn her på berget – og resultatet er at vi gjerne må punge ut dobbelt så mye for bilene våre som svenskene.

Surt? Ja, det er vel bare forbokstaven.

Men nå er det endelig en råtøff nybil med god plass og masse krefter som snur opp ned på hele problematikken! Intet mindre enn neste års store bilnyhet.

LES OGSÅ: Så billig blir superelbilen i Norge

Billigere i Norge

Vi snakker naturligvis om elbilen Tesla Model S. Den ble nylig priset både i Norge og Sverige – og takket være norske politikeres forkjærlighet til utslippsfrie biler koster denne bilen MINDRE her hjemme, enn hos våre naboer i øst.

Prisene i Norge starter på 446.000 kroner – med 60 kWh batteri. Øker du til 85 kWh blir prisen 506.000 kroner – mens Model S Performance med 85 kWh batteri vil koste nordmenn 596.000 kroner.

Sistnevnte er en fullutstyrt versting som gjør 0–100 km/t på brennkjappe 4,6 sekunder.

LES OGSÅ: Først fikk han ikke lov å fortelle hvorfor han smilte

"Supermiljöbilspremien"

Ikke så rart at 800 nordmenn allerede har bestilt en Model S, kanskje? De første heldige kundene kan forvente å få sin bil i løpet av våren.

I Sverige er imidlertid Model S i en langt mindre særstilling enn i Norge. De har ikke et avgiftssystem som favoriserer elbilene på samme måte.

Riktignok gis det et miljøfradrag også i Sverige, "Supermiljöbilspremien". Det utgjør ca. 40.000 kroner – men billigste S-modell, med 60 kWh batteri, er likevel priset til drøyt 600.000 kroner. Det er over 150.000 kroner mer enn i Norge!

LES OGSÅ: Tesla S: Nå tester vi elbilrevolusjonen

230.000 kroner billigere

Og mens vi sitter med nisselua godt plantet nedover ørene og vifter med norske flagg tar vi med at forskjellene bare blir større når vi sammenligner de dyrere modellene.

85 kWh-modellen koster nemlig 701.000 kroner i Sverige – altså ca. 200.000 kroner mer enn i Norge.

Og skal svenskene kjøpe en Performance-modell må de ut med hele 829.588 kroner. Ja, du leste riktig! Her er altså prisforskjellen på over 230.000 kroner – i vår favør!

God jul – er alt vi har å si!

Bruk kommentarfeltet under – og send en hilsen til våre "stakkars" bilnaboer i øst:

LES OGSÅ: Elbil: Hjem fra jobben med hjertet i halsen