Bruktbil bør man ikke kjøpe usett   og man bør absolutt ikke betale forskudd på den heller.
Bruktbil bør man ikke kjøpe usett og man bør absolutt ikke betale forskudd på den heller.

Mercedes CLK: Nei – du må aldri betale forskudd på bruktbil!

Selger er bortreist, men kan holde av bilen på én betingelse ...

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei og hå Benny!

Jeg har en stund sett etter en Mercedes CLK, og en bil som har gått kort. En kompis skrur Mercedes og skal trimme den for meg, det er derfor jeg vil at den skal ha gått kort. Nå har jeg funnet en bil som er til salgs, men selger er bortreist på jobb og ikke tilbake før i romjula.

Han sier at han kan holde av bilen for meg, men da vil han ha ti prosent av kjøpesummen i depositum som jeg må overføre til bankkontoen hans. Jeg har bare mailet med han. Det er heftelse på bilen nå, men den skal han slette. Bilen er akkurat som jeg har lett etter, men jeg lurer på om jeg skal tørre å gjøre det allikevel. Kan du være så snill og gi meg et råd kjapt?

Hilsen Roger.

Benny svarer:

Hei Roger. Nå kjenner jeg at jeg ble veldig skeptisk ... Mulig jeg er blitt en gammel kyniker med årene, men jeg har hørt så mange skrekkhistorier rundt bilsalg at jeg vil gi deg et veldig enkelt råd her: Ikke betal forskudd på en bruktbil!

Jeg har selv vært borti bilselgere som har vært tvers gjennom useriøse. Enkelte mennesker har en kombinasjon av frekkhet og direkte uærlighet som de fleste av oss ikke helt kan fatte er mulig. Du risikerer rett og slett å aldri se noe igjen av pengene dine.

En kontrakt underskrevet av begge parter er en absolutt forutsetning hvis du skal betale forskudd. Da har du sikret deg til en viss grad. Men du har likevel ingen garanti for at ikke selger bare tar pengene dine og selger til noen andre.

Gode råd ved kjøp og salg – sjekk Brooms Bruktbilskole her:


Oppskrift på problemer

Da har du naturligvis et krav mot vedkommende i etterkant, men når folk først er useriøse, er det neppe mye å hente på det. Annet enn veldig mange frustrasjoner og utgifter for deg hvis du velger å gå videre med saken.

Det med heftelser har ikke nødvendigvis så mye å si, men igjen: Det virker rett og slett litt "ruskete". Hvis du bare har en e-post-adresse og et kontonummer, er det ikke sikkert du har så veldig mye å nå fram med i etterkant heller.

Jeg ville ventet til selger var tilbake fra jobben og så tatt kontakt igjen. Du bør helt klart både se og teste bilen før du eventuelt kjøper den. Å kjøpe usett over internett og i tillegg betale forskudd, er dessverre slik jeg ser det oppskriften på veldig mange problemer.

Mitt råd er derfor at du har litt is i magen. Det er lett å la seg rive med når man skal kjøpe bruktbil, men det er gode sjanser for at det dukker opp andre fine eksemplarer også, hvis du venter litt.

LES OGSÅ: – Prøver bilselger å lure meg?

Stort arkiv


Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!


LES OGSÅ: Dette er en julegave fra norske politikere

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: