OMSORGSFULL: Cecilia Brækhus er en opptatt av veldedighet, og er selv ambassadør for organisasjonen «Bring Childrens From Streets». Her under årets TV aksjon.  (Foto: FameFlynet)
OMSORGSFULL: Cecilia Brækhus er en opptatt av veldedighet, og er selv ambassadør for organisasjonen «Bring Childrens From Streets». Her under årets TV aksjon. (Foto: FameFlynet)
Cecilia Brækhus (Foto: Junge, Heiko/NTB scanpix)
Cecilia Brækhus (Foto: Junge, Heiko/NTB scanpix)

Bokse-Cecilia kan bli årets idrettsnavn

Ble utelatt i fjor på grunn av kontroversene rundt boksesporten som er ulovlig i Norge.

Cecilia Brækhus var ikke blant de nominerte da Norges idrettsforbund i fjor kunngjorde de nominerte til idrettsgallaen 2012. I år har imidlertid juryen snudd og tatt Brækhus inn i varmen.

– Cecilia fikk beskjed i dag at hun er nominert til «Årets idrettsnavn», sier manager Kevin Skabo til «God kveld Norge».

Stilte spørsmålstegn

Mange medier stilte spørsmålstegn ved juryens avgjørelse om å ikke nominere Brækhus til Idrettsgallaen 2012.

Det gjorde også proffbokserens daværende manager Thomas Myhre.

– Det er innlysende hva jeg synes om det, men det velger jeg å holde for meg selv. Det er klart hun har hatt en god sesong, og prestert bra, men det er det mange andre som har gjort også, sa Myhre til VG.

Idrettsgallaen er en sermoni der Norges idrettsforbund, den Olympiske og Paralympiske komité hedrer de største idrettsnavnene, de beste idrettsprestasjonene og mennesker som har gjort merkverdig innsats for norsk idrett.

Les også Adopterte Cecilia Brækhus hjelper gatebarn i Uganda

Tatt inn i varmen

Hun er nemlig nominert til to priser under Idrettsgallaen 2013 som avholdes 12.januar. Den gjeve publikumsprisen «Årets Idrettsnavn» og «Årets kvinnelige utøver».

– Jeg ble veldig glad jeg fikk vite det, og ikke minst stolt over å bli nominert i to klasse i et slikt tung arrangement. Norge har de siste årene fostret fantastiske idrettsutøvere i et bredt spekter av idrettsgrener, så det å komme opp i konkurranse med alle disse gjør at jeg nesten blir litt satt ut, sier Brækhus.

Boksing er en forbudt sport i Norge, og proffbokseren synes det er bra at juryen velger å fokusere på idrettsutøveren Cecilia.

– Jeg synes det er veldig bra at komiteen har sett på idrettutøverne og prestasjonene. Det er idrettsutøver Cecilia som er nominert, ikke Cecilia som driver med ulovlig idrett.

Les også Cecilia Brækhus: – Helt jævlig at venninner er utsatt for overgrep

OMSORGSFULL: Cecilia Brækhus er en opptatt av veldedighet, og er selv ambassadør for organisasjonen «Bring Childrens From Streets». Her under årets TV-aksjon.  (Foto: FameFlynet)
OMSORGSFULL: Cecilia Brækhus er en opptatt av veldedighet, og er selv ambassadør for organisasjonen «Bring Childrens From Streets». Her under årets TV-aksjon. (Foto: FameFlynet)

Fire utmerkelser på to uker

I tillegg til å være nominert til to priser under årets idrettsgalla ble Brækhus kåret til Årets Idrettsutøver i Bergen, Årets kvinnelige bokser av det internasjonale bokseforbundet WBC, Årets kvinnelige bokser i Tyskland.

Brækhus synes oppmerksomheten er overveldende.

– Jeg er ganske overveldet. Når man driver med boksing er det ikke akkurat dette jeg hadde trodd at jeg skulle få. Men det er meget gledelig. Det gjør meg bare enda mer sulten på å fortsette neste år, og bokse enda bedre kamper og oppnå enda bedre resultater. Det viktigste for meg er at folk vil se kampene mine og at de blir engasjert når de gjør det, og selvfølgelig at de har lyst til å se flere kamper.

Les også Brækhus: – Barn er noe av det siste jeg har i tankene

Disse er også nominert i kategorien «Årets idrettsnavn»:

Anders Bardal (Skihopp), Tora Berger (Skiskyting), Marit Bjørgen (Langrenn), Magnus Carlsen (Sjakk), Håndballjentene, Henrik Ingebrigtsen (Friidrett), Eirik Verås Larsen (Padling), Suzann Pettersen (Golf), Bartosz Piasecki (Fekting), Sarah Louise Rung (Svømming) og Tommy Urhaug (Bordtennis)

VERDENSMESTER: Cecilia Brækhus er verdensmester i proffboksing (Foto: Scanpix)
VERDENSMESTER: Cecilia Brækhus er verdensmester i proffboksing (Foto: Scanpix)

Ambassadør

«God kveld Norge» var i november med da Brækhus besøkte Uganda for å vise frem til veldedighetsprosjekt.

Proffbokseren er nemlig ambassadør for stiftelsen «Bring Children From Streets».

Stiftelsen jobber for innbyggerne i slummen i Kampala. Kampala er hovedstaden i Uganda, og til sammen en million innbyggere bor i slumområdet.

I snart seks år har proffbokseren støttet stiftelsen som ble startet av ugandiske Richard, som flyktet til Bergen etter borgerkrigen i hjemlandet.

– Jeg ble kjent med Richard for snart ti år siden. Gjennom boksemiljøet i Bergen, forteller Brækhus til «God kveld Norge».

Les også Cecilia Brækhus: – Jeg skulle slått Ole Klemetsen

Boksing er stort

Stiftelsen «Bring Children From Streets» bygger blant annet skoler, og tilbyr fritidsaktiviteter til barna.

Blant annet har boksing blitt stort i slummen etter at Brækhus engasjerte seg.

– Noe av det mest oppsiktsvekkende her nede, er hvor lite som skal til for å bidra. For å skape en bedre levestandard og situasjon for menneskene, sier proffbokseren.

Les også Cecilia Brækhus måtte trene boksing i smug