juletre3 (Foto: Sverre Holm Nilsen)
juletre3 (Foto: Sverre Holm Nilsen)

– Dorullnisser fortjener ingen positiv oppmerksomhet

Ekspertene er uenige om at barns julepynt er «stygt og plastikk».

I år er det trendy å henge glasskuler med nisser, snø eller stjerner inni på juletreet, ifølge redaksjonssjef Eva Høydalsvik i BoligDrøm.

Lyslenker er også på moten, det samme med pynt laget av naturmateriale med veldig mye glitter på.

Men barnas hjemmelagde julepynt er fremdeles en brannfakkel.

– Stygt

Forrige jul uttalte interiørekspert Halvor Bakke at han synes barnas hjemmelagde julepynt var stygg og burde henge på sitt eget tre.

Han har ikke endret mening siden den gang.

– Tvert imot, ja til barns eget juletre. Man lærer barn å være kreative. Her er juletreet du har laget, her er ditt eget tre! Vær så god. Så kan man lære dem å være kreative. Man kan jo lage mye annet enn dorullnisser, sier Bakke til TV 2 hjelper deg.

– Dorullnissene fortjener ingen positiv oppmerksomhet, og mange er enige med meg, selv folk som har barn, sier Bakke.

Les også: – Nisser er grusomme og groteske

Saken fortsetter under bildet

juletre1 (Foto: Sverre Holm-Nilsen)
juletre1 (Foto: Sverre Holm-Nilsen)

Kommentarene gikk over i hets

Siden forrige utspill har Bakke fått mange sterke reaksjoner.

– På nettet har kommentarene gått over i hets, forteller han.

TV 2 hjelper degs seere raste på Facebook og e-post. En seer karakteriserte forslaget som «trist og skammelig» og fortalte at barnet hennes så oppfordringen fra Bakke med tårer i øynene. En annen lurte på om TV 2 «ikke eier skam i livet», og ønsket at TV 2 hjelper deg skulle beklage til alle barna som ble såret etter innslaget.

– Hvorfor ble reaksjonene så kraftige, tror du?

– Alt barn gjør skal være hellig, man skal ikke stille spørsmål ved barns kreativitet. Barna har ikke bestemt selv at de skal lage dorullnisser. Jeg sier ikke at pynten skal være perfekt, men den kan bety noe, og den kan være estetisk pen å se på. Ting som blir litt plastikk og sånt, ikke pent. Det er ikke naturlig eller ekte. Man kan samle den hjemmelagde pynten på ett sted på et fat for eksempel, i stedet for at det står tullete ting overalt.

Les også: Norges styggeste julepynt

Er litt enig med Bakke

Eva Høydalsvik i BoligDrøm kan være enige i at noen av tingene er stygge – men synes barnelaget julepynt er sjarmerende.

«... De lager stygge ting og ikke engang klarer de det alene – mamma må gjøre mesteparten. Men hjelpe meg så koselig det er! Og å henge stygg julepynt på treet er en del av julen, en del av familiehistorien», skriver Høydalsvik i lederen i årets siste nummer av BoligDrøm.

– Jeg tenker umiddelbart at barnas pynt hører til med julen. Både at de får lage det og henge det på treet. De får ikke til å tegne øyne, nese og munn skikkelig en gang, men det er jo hele sjarmen, sier Høydalsvik.

Ikke enig med Bakke

juletre4 (Foto: TV 2)
juletre4 (Foto: TV 2)
Kjersti Bergesen, programleder for «Tid for hjem», deler ikke Bakkes oppfatning.

– Nei, det synes jeg er bare tull, juletreet skal være koselig. Når man drar en busk inn i huset skal det henges minner og tradisjoner på det. Vi bruker fremdeles dorullnissene, det er tradisjon å ta dem fram hvert år, og vi får en god latter hver eneste gang, sier Bergesen.

Hva synes Bergesen om «designjuletrær», altså stilrene juletrær uten barnejulepynt?

– Jeg synes det er fint, men det er jo til offentlige steder og resepsjoner og sånt. De som er unge og sånt må jo ut å kjøpe pynt og starte egne tradisjoner, og folk må jo gjøre som de vil, men jeg synes at sjarmen er de gamle, hjemmelagde tingene. Selv om min eldste datter er 24 år gammel tar jeg fremdeles fram de tingene hun lagde i barnehagen, de er fremdeles fine.

– Barn må få pynte

Helle Tjaberg, tidligere redaktør i ELLE Decoration, har 20 års erfaring med interiørjournalistikk. Hun håper det kommer hjemmelaget pynt fra datteren som går i barnehagen.

– Jeg tilhører dem som mener at barn må få være med å pynte, men jeg synes jo absolutt det er en ide å la dem ha et eget tre hvis de vil det. For meg er juletreet en familieting, det skal ikke bare være vakker dekor, det skal være litt skjevt og rart.

Ikke fan av norske flagg

juletre2 (Foto: Siren Lauvdal)
juletre2 (Foto: Siren Lauvdal)
Tjaberg kjøper nye kuler til treet hvert år, og har en drøm om «det vakre treet der alle kulene er i hvitt og sølv», men tviler på at det noen gang kommer til å skje – det meste er lov å henge på treet.

– I tillegg til nye kuler blir det de møllspiste kulene fra bestemoren min, pynten fra mannen min sin familie og pynten som datteren min kommer med fra barnehagen. Jeg henger alt på ett tre.

– Men jeg har aldri vært fan av norske flagg på treet, det er heller ikke moren min. Min mann er helt motsatt. I år er vi hjemme halvparten av jula og i Molde i den andre halvparten, det blir nok et tre med norske flagg og et uten, sier Tjaberg.

Trenger du vår hjelp? Send en mail til hjelperdeg@tv2.no

Følg oss på Facebook og Twitter