JULEGAVER: Smakfulle nytelser under treet går hjem hos de fleste. Kanskje frukt  og nøttebrød, myntekonfekt, frukt  og nøttesjokolade eller fikenmarmelade kan være noe?
JULEGAVER: Smakfulle nytelser under treet går hjem hos de fleste. Kanskje frukt og nøttebrød, myntekonfekt, frukt og nøttesjokolade eller fikenmarmelade kan være noe?

Tips til mat som julegave

Her får du oppskriftene på hjemmelaget frukt- og nøttesjokolade, konfekt, knekkebrød, marmelade og gløgg.

Skuespiller Charlotte Holberg Sveinsen flyttet fra sitt urbane liv i hovedstaden til Helgøya - midt i Mjøsa - hvor hun startet kafé- og butikksuksessen «Skafferiet».

Folk fra hele landet valfarter til den lille kafeen for å smake på Charlottes hjemmelagde herligheter.

Og hjemmelaget mat kan være den perfekte julegave.

– Det ligger så mye omtanke og tid i denne typen gaver, istedenfor å bare gå innom en butikk og kjøpe noe som egentlig ikke betyr noe. Denne tiden er jo så verdifull i 2012, sier Charlotte til God morgen Norge.

Les også: Dette er Norges beste sjokoladekake

Under gir hun deg ulike tips og oppskrifter til matgaver:

Frukt- og nøttesjokolade:

Med denne frukt- og nøttesjokoladen får du en litt sunnere variant. (Foto: Arild Kristiansen)
Med denne frukt- og nøttesjokoladen får du en litt sunnere variant. (Foto: Arild Kristiansen)

200 g mørk (helst over 70 %) eller hvit sjokolade

150 g tørket frukt etter ønske

150 g nøtter etter ønske

Smelt sjokoladen forsiktig i vannbad før du heller den over i en bakepapirkledd langpanne eller form og brer den utover. Ikka la laget bli for tynt. Dryss over et jevnt lag med tørket frukt og nøtter og sett den kaldt. Brekk opp i biter.

Les også: Slik får du mindre sukker i maten

Hjemmelaget gløgg:

Med blant annet eplemost og solbærtoddy kan du lage din egen gløgg.
Med blant annet eplemost og solbærtoddy kan du lage din egen gløgg.

75 cl god eplemost

2 dl god solbærtoddy

2 dl vann (kan sløyfes)

4 stjerneanis

2 kanelstenger

8 allehånde

8 nellikspiker

4 kardemomme

Bland alt sammen i en kjele og varm opp. La trekke i 10 minutter før du tar ut krydderet.

Les også: De unge er mer interessert i fårikål enn sine foreldre

Fikenmarmelade:

Ifølge Charlotte er kombinasjonen av velagret ost og fikenmarmelade uimotståelig.
Ifølge Charlotte er kombinasjonen av velagret ost og fikenmarmelade uimotståelig.

250 g tørkede fiken, grovhakket

1 dl eplejuice

1/2 dl vann

1 kanelstang

4 nellikspiker

1 stjerneanis

2 dl sukker

Fjern stilken på fikenene og kutt dem grovt. Ha alle ingrediensene i en kjele og kok opp. La blandingen koke i ca 20-30 minutter, men følg med så det ikke svir seg. Synes du marmeladen er for bløt, koker du den litt til. Om den blir for tykk, tilsetter du litt mer væske.

Les også: Glutenfri kake: Kokos og sjokoladekake med sjokolade krem

Frukt- og nøttebrød:

Denne kan serveres til julefrokosten hele romjulen, og passer perfekt til ost eller syltetøy.
Denne kan serveres til julefrokosten hele romjulen, og passer perfekt til ost eller syltetøy.

350 g blandede nøtter (f.eks. hasselnøtter, valnøtter, pistasjnøtter)

150 g tørkede dadler

250 g tørkede fiken

200 g rosiner (gjerne ulike typer)

100 g hvetemel

1 ts bakepulver

1/4 ts maldonsalt

3 store egg

Smør en brødform og kle den med bakepapir. Fikenene kan deles i to. Den øvrige frukten og nøttene kan være hele. Bland nøtter og frukt. Tilsett deretter mel, bakepulver og salt. Bland sammen med nøtteblandingen. Rør inn eggene og fyll formen.

Stek brødet på nederste rille ved 175 grader i ca. 60 minutter. Legg over bakepapir hvis overflaten begynner å bli veldig mørk. Oppbevar brødet kaldt, det holder seg da i flere uker.

Les også: Kaker til jul

Les også: Dette er Wenche Andersens beste kjøkkentips

Knekkebrød:

Å servere hjemmelaget knekkebrød til julefrokosten kan friste både store og små.
Å servere hjemmelaget knekkebrød til julefrokosten kan friste både store og små.

50 g gjær

5 dl lunkent vann

1 1/2 ts salt

1,1 liter rugmel

1 dl hvetemel

maldonsalt

evt tørkede urter

Løs opp gjæren i en miksebolle med litt av vannet. Hell i resten av vannet, saltet, rugmelet og til slutt hvetemelet. Elt deigen kraftig, helst med en kjøkkenmaskin. Strø litt rugmel over, dekk til med plastfolie og sett kaldt over natten.

Kna den hevede deigen og del den i 20 biter. Ha godt med mel på bakebordet og kjevle hver bit til en sirkel på størrelse med en liten asjett. Når du kjevler, må du være lett på hånden. Bytt deretter til et gammeldags rutekjevle og lag sirkelen større med dette. Legg leivene forsiktig over på en bakepapirkledd plate med hjelp av en stekespade.

Strø over litt maldonsalt og eventuelt tørkede urter. Stek på 250 grader 10-15 minutter. Avkjøl på rist. Oppbevar tørt.

Les også: Her er God Morgen Norge-Wenches kakefluktrute

Myntekonfekt:

Diverse myntekonfekt kan enkelt samles i en eske, og gis bort som julegave.
Diverse myntekonfekt kan enkelt samles i en eske, og gis bort som julegave.

100 g philadelphiaost

6 dl melis

1 ss melk

noen dråper peppermynteekstrakt

en neve fersk mynte, finhakket

100 g mørk sjokolade (helst 70 %)

Miks sammen philadelphiaost, melis og melk i en kjøkkenmaskin. Tilsett peppermynte etter smak. Tilsett mer melis dersom blandingen er for løs.

Rull ca 35 små boller og legg dem over på en plate med bakepapir. Trykk bollene litt ned med en gaffel og sett dem i fryseren i ca 30 minutter.

Smelt sjokoladen forsiktig i vannbad. Dypp myntekonfekten i sjokolade og sett til avkjøling.

Les også: Lær å lage marsipan!