Mye kan skje på en bruktbil som har blitt over ti år gammel. Plutselig dukket det opp en ulyd bak i Mercedesen...
Mye kan skje på en bruktbil som har blitt over ti år gammel. Plutselig dukket det opp en ulyd bak i Mercedesen...

– Etter seks måneder kom det plutselig en ulyd bak i bilen ...

Den koster minst 20.000 kroner – og selger nekter å betale.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny. Jeg kjøpte for seks måneder siden en brukt Mercedes E-klasse, fra privat selger. Den var da EU-godkjent og hadde hatt siste service ca. et halvt år før det igjen. Jeg tok derfor ikke noen ytterligere test av bilen, den virker ellers hel og fin. Nå har jeg en tid hørt en ulyd bak i bilen og dro i går til verkstedet og ba dem sjekke.

Det viser seg at begge støtdemperne bak må skiftes, pluss noen annet i bakstillingen. Fikk et prisoverslag på minst 20.000 kroner, det kan bli mer når de får sjekket det ordentlig.

Jeg ringte øyeblikkelig til selgeren og spurte hva han mente om dette. Men han påstår at han ikke kjente til at noe var galt her og var tydelig avvisende på telefonen.

Jeg oppfattet ham opprinnelig slik som at han helt klart hadde peiling på bil. Kort fortalt frasa han seg alt ansvar for det som hadde skjedd med bilen min. Nå er jeg veldig i tvil om hva jeg skal gjøre, om jeg må gi meg med dette eller om jeg bør ta saken videre. Hva mener du?

Hilsen uheldig Mercedes-eier!

Benny svarer:

Hei. Dette var ikke hyggelig å høre, skjønner at dette er kjedelige greier å oppleve rett før jul. Du er dessverre ikke den første som opplever noe sånt, definitivt heller ikke den siste.

Det er jo dessverre slik med biler at de går i stykker. "Alt som går rundt, går sundt", pleide en tidligere kollega av meg å si. Og det er mye riktig i det. En bil inneholder en rekke slitedeler som må skiftes en eller annen gang.

Jeg er redd jeg ikke har noen gode nyheter til deg i forhold til å få dekket dette. Når du kjøper av en privatperson, har du færre rettigheter enn om du hadde kjøpt av en forhandler. Unntaket må være hvis du klarer å bevise at selger visste at noe var galt ved bilen på salgstidspunktet, og bevisst holdt dette skjult for deg. Her må du sjekke annonsen og kontrakten grundig.

LES OGSÅ: – Prøver bilselger å lure meg?

Mildt sagt uforutsigbart

Hvis det ikke er tilfelle, er jeg redd du må forberede deg på å ta regningen selv.

Prinsippet er jo også ganske naturlig, spør du meg. Det ville jo vært mildt sagt uforutsigbart å selge bil hvis kjøper kunne komme tilbake etter X antall måneder og kreve refusjon for ting som da hadde skjedd med bilen. Støtdempere er slitedeler og de går i stykker med jevne mellomrom.

Når du har hatt bilen i seks måneder, regner jeg også med at du har kjørt den ganske mange kilometer. Da vil ting inntreffe, enten det er små eller store reparasjoner.

Håper verkstedet ikke finner altfor mye ekstra her!

Les også: – Hvordan blir man egentlig en god bilselger?

Stort arkiv


Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!


LES OGSÅ: Dette er en julegave fra norske politikere

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: