Newtown (Foto: Scanpix)
Newtown (Foto: Scanpix)

Økt oppslutning om strengere våpenlover

Antallet amerikanere som vil ha strengere våpenlover har økt markant etter drapene på Sandy Hook-barneskole. Flere senatorer vil forby automatvåpen.

Det viser en meningsmåling gjort av Ipsos for Reuters.

50 prosent av de spurte mener det må være strenge reguleringer av våpensalg.

På forrige måling – foretatt før skolemassakren – svarte kun 42 prosent at de ønsket en tøffere våpenlov.

Stille fra NRA

Den mektige våpenlobbyen i USA har vært stille på sosiale medier etter skolemassakren i Newtown før helga.

Facebook-siden til National Rifle Association (NRA), som i forrige uke flagget på Twitter at de hadde 1,7 millioner «likes», var mandag nede, melder AFP.

NRA, en av de aller mektigste lobbygruppene i Washington, er blitt kraftig kritisert for sin holdning til våpenreguleringer etter drapene i Newtown.

På Facebook var NRA-tilstedeværelsen redusert til noen få små fansider og lukkede grupper. Og på Twitter har det på hovedsiden med rundt 64.000 følgere vært stille siden fredag.

Ifølge publikasjonen AdWeek, som var blant de første som rapporterte om den stengte Facebook-siden, ser lobbygruppen ut til å ville unngå debatt på sine sider.

LES OGSÅ: Obama: – Dette kan vi ikke tolerere lenger

Obama vurderer tiltak

President Barack Obama møtte mandag visepresident Joe Biden og tre medlemmer av regjeringen for å diskutere tiltak etter skolemassakren i Newtown.

Obama sa mandag USA må gjøre mer for å beskytte barn, og han lovet å gjøre alt i sin makt for å forsøke å hindre nye massakre.

Men foreløpig har ikke Det hvite hus lag fram noen strategi. Flere demokratiske senatorer har tatt til orde for å gjeninnføre et forbud mot automatvåpen.

Ifølge Det hvite hus er våpenkontroll kun en del av, ikke hele svaret på hvordan man skal møte volden i USA. President Barack Obamas talsmann Jay Carney hadde mandag ingen spesifiserte politiske svar å legge fram.

På spørsmål om muligheten for økt våpenkontroll, svarte Carney:

– Jeg mener det er en del av det, men langt fra alt. (©NTB)

LES OGSÅ: Politiet: Rifle var hovedvåpenet

687111