kongefamilien julebilde (Foto: Åserud, Lise, © LIA)
kongefamilien julebilde (Foto: Åserud, Lise, © LIA)

Slik feirer kongefamilien jul

– Dronning Sonja er en mester til å skape hygge og trivsel i de vakre stuene.

Tradisjonen tro feirer Kongeparet julen i den privateide villaen Kongsseteren i Voksenkollen i Oslo.

Der får de i år selskap av kronprinsfamilien, med sine kjære barnebarn prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus.

Les også: Folk er ville etter prinsesse Ingrid Alexandras (8) klær

Fantastisk sted

– Kong Harald og dronning Sonja har fortsatt tradisjonen fra kong Olavs tid og gjort Kongsseteren i Voksenkollen til sitt julehjem når de selv inviterer til jul. Og da går man også alltid til julegudstjeneste i Holmenkollen kapell 1. juledag. Tømmerslottet ved inngangen til Nordmarka er et fantastisk sted å feire jul - og dronning Sonja er en mester til å skape hygge og trivsel i de vakre stuene. Også utendørs pyntes det til jul, med stort juletre på gårdsplassen og julenek og granbar rundt hovedinngangen, sier kongeekspert Kjell Arne Totland til «God kveld Norge».

Tradisjonsrikt

De kongelige har nemlig lang tradisjon med å feire julen på den idylliske Kongsseteren. Kong Haakon og dronning Maud mottok Kongsseteren i gave fra det norske folk etter kroningen i 1906, og siden har den norske kongefamilien tilbragt julen her. Det var også på Kongsseteren at kong Olav tilbragte sine siste dager frem til sin død i 1991.

kongsseteren (Foto: Eeg, Jon)
kongsseteren (Foto: Eeg, Jon)

I fjor tilbragte kong Harald og dronning Sonja hos kronprinsfamilien på Skaugum, og gikk i gudstjeneste på julaften istedenfor den tradisjonsrike familiegudstjenesten første juledag. I år velger de altså den mer tradisjonelle varianten.

Les også: – Harald og Sonja besøker barnebarna i London for første gang

Feirer i Moss

Prinsesse Märtha og Ari Behn og deres tre døtre, som i september flyttet til bydelen Islington i London, feirer ikke jul med de øvrige medlemmene av kongefamilien i år.

De velger heller å feire julaften med Behn-familien.

– Etter at prinsesse Märtha Louise og kronprins Haakon giftet seg og fikk egne barn, har kongeparet gjort som andre foreldre og besteforeldre. De bytter på å tilbringe julaften med kronprinsfamilien og familien Behn, enten på Kongsseteren eller hjemme hos dem. Bare en gang, for noen år siden, feiret hele storfamilien julen sammen på Skaugum. I år inviterer kongeparet hele kronprinsfamilien til julefeiring på Kongsseteren, mens Märtha Louise og familien ifølge NRK skal feire jul med Ari Behns familie i Moss, sier Kjell Arne Totland.

kongefamilien jul (Foto: Lien, Kyrre)
kongefamilien jul (Foto: Lien, Kyrre)

Men selv om Märtha og Ari og døtrene ikker er sammen med kongefamilien på julaften, kommer de etter all sannsynlighet til å tilbringe tid sammen i løpet av høytidsdagene.

Les også: Traff Sonja da han var 14 - dro henne i flettene

Ski og aking

– Også i kongefamilien går man på besøk til hverandre i juledagene og i romjulen, så familien Behn kommer nok både en tur på Kongsseteren og på Skaugum, sier Totland.

Og på den idylliske Kongsseteren ligger alt til rette for at kongeparets barnebarn skal kunne skape gode juleminner med sine besteforeldre.

– På Kongsseteren er det også anledning til å både gå på ski og ake inne på den store eiendommen, så her prøver nok barna i familien ut mange av julegavene de får, sier Kjell Arne Totland til «God kveld Norge».

Les også: Totland: – Jeg skulle ønske Mette-Marit kunne gå amok på loftet til Sonja