konge11 (Foto: Scanpix, All Over Press)
konge11 (Foto: Scanpix, All Over Press)

Slik var kongefamiliens år 2012

Se det kongelige året i bilder.

Kongefamiliens 2012 har vært et år fylt av kontraster, hvor glede og sorg har gått hånd i hånd. Det har vært alt fra kongelig bryllup til begravelse, jubileer og minnemarkering.

– 2012 har vært et travelt og brgivenhetsrikt år for kongefamilien - både offisielt og privat, sier kongehusekspert Kjell Arne Totland.

Kongeparets jubileum

Kong Harald fylte 75 år 21. februar, mens dronning Sonja kunne feire like mange år 4. juli.

I mai var det imidlertid satt av til den offisielle feiringen av begge majestetenes bursdager, og folket var velkommen til å være med på å hylle kongeparet.

Den store bursdagsfeiringen startet allerede torsdagen, da kongeparet tok imot offisielle representanter på Slottet. Osloordfører Fabian Stang stilte først i rekken av gratulasjonsdeputasjoner som også omfattet representanter fra kommunesektorens organisasjon, Kirken, Fylkesmennene, Forsvaret, Sametinget og diplomatkorpset.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

75 (Foto: Scanpix)
75 (Foto: Scanpix)
Hele kongefamilien stilte dessuten på slottsbalkongen, hvor de hilste på folket og overvar drilloppvisningen på Slottsplassen til ære for kongeparet.

Deretter fulgte festgudstjeneste i Oslo Domkirke og påfølgende folkefest på scenen ved Operataket. Forestillingen ble ledet av Herborg Kråkevik, og på scenen sto blant annet Marit Larsen, Henning Kraggerud, Envy og Oslo-Filharmonien. Edvard Hoem, Ole Paus og Arne Berggren bidro til forestillingen med nyskrevne tekster.

Les også: Kong Harald fyller 75 år

Til stede på minnemarkering

Kongeparet og kronprinsparet var med på minnemarkeringen 22. juli. Alle fire var til stede ved kransnedleggelsen i Regjeringskvartalet. Deretter var kong Harald og dronning Sonja med under minnegudstjenesten i Oslo Domkirke sammen med prinsesse Märtha Louise, mens kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit deltok på minnegudstjenesten i Hole kirke.

Ærlige biografier

I anledning kongeparets 75-årsdager, er det også kommet ut biografier som tar for seg Sonja og Haralds oppvekst og liv.

I biografien «Dronningen» skriver Ingar Sletten Kolloen om flere dramatiske hendelser fra dronning Sonjas liv. Blant annet snakker dronningen for første gang ut om søsteren Grys selvmord.

Les mer: Sonja snakker ut om søsterens selvmord for første gang

I november kom Jon Amtrup med biografien «Kong Harald V – Seileren som ble en av gutta»

Kong Harald (75) har elsket seiling siden han var liten gutt og ble introdusert av sin far, seilerkongen Olav, men i boken kommer det blant annet fram hvordan Haakon og Märtha har opplevd farens store lidenskap.

For prinsesse Märtha Louise ble det en tøff opplevelse de første gangen hun var med far ut i båten.

– Han skifter totalt personlighet. Han roper og skriker. Blir bestemt og gir kommandoer. Det er en helt annen Harald. Det var skremmende de første gangene, forteller prinsessen i boken.

Lille Marius konfirmert

(Artikkelen fortsetter under bildet)

aske (Foto: Scanpix)
aske (Foto: Scanpix)

Kronprinsesse Mette-Marits eldste sønn Marius Borg Høiby (15) ble tidlig i høst konfirmert i Asker kirke.

Kronprinsparet og småsøsknene prinsesse Ingrid Alexandra (8) og prins Sverre Magnus (6) var selvfølgelig på plass i kirken.

Det var også kong Harald og dronning Sonja.

Les mer: Marius Borg Høiby ble konfirmert

Prinsesse Ragnhild gikk bort

Prinsesse Ragnhild, fru Lorentzen, Døde i sitt hjem i Rio de Janeiro i Brasil 16. september 2012.

Fru Loretnzen ble 82 år, og er eldste søster av kong Harald.

Hun ble bisatt fra Slottskapellet fredag 28. september 2012, og gravlagt ved Asker kirke.

Fra kongefamilien var alle- de voksne til stede, unntatt Ari Behn. Fra den svenske kongefamilien kom kronprinsesse- Victoria,- prinsesse Kristine- Bernadotte og Madeleine Kogevinas, Ragnhilds kusine. Victoria fulgte Erling Lorentzen ut etter at seremonien var over.

Etter bisettelsen holdt kongeparet en mottakelse på Slottet, før selve jordfestelsen finner sted ved Asker kirke.

– Prinsesse Ragnhilds bortgang i høst har naturlig nok preget kongefamilien her hjemme. Og de tok alle et vakkert og verdig farvel med henne i Slottskapellet og siden ved jordfestelsen utenfor Asker kirke, der Ragnhild etter eget ønske ble stedt til hvile i skyggen av Dyre Vaas vakre statue av hennes mor, kronprinsesse Martha - ikke langt fra barndomshjemmet Skaugum, sier Totland.

Kongelig bryllup i Luxembourg

Den norske kongefamilien var blant gjestene da arvestorhertug Guillaume av Luxembourg giftet seg med grevinne Stéphanie de Lannoy i oktober.

Både kongeparet, kronprinsparet og prinsesse Märtha Louise dro til Luxembourg for å feire bryllup.

De kongelige familiene i Norge og Luxembourg har tette bånd. Kronprins Haakon er tremenning av storhertug Henri, noe som gjør helgas brudgom til firmenning av prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus.

Arvestorhertugen har truffet de norske kongelige ved flere anledninger og hadde blant annet kronprinsesse Mette- Marit til bords i bryllupet til kronprinsesse Victoria og prins Daniel av Sverige.

Les også: – Ari droppet bryllup til fordel for guttetur

Flyttet til London

I september tok prinsesse Märtha med seg ektemann og barn og flyttet til London.

I den anledning kalte prinsessen inn til en pressekonferanse ved den norske ambassaden i London, hvor hun informerte om familiens kommende England-eventyr.

– De er ikke så store ennå, så de både gleder og gruer seg. De gleder seg til å få nye venner, sa Märtha om forventningene til døtrene Maud Angelica (9), Leah Isadora (7), og Emma Tallulah (3).

Prinsesse Märtha fortalte videre at valget falt på London fordi hun og Ari vil at barna skal lære engelsk.

– Ari bodde jo her fra han var null til tre-fire år. Han har ønsket å komme tilbake en periode, og vi synes det er lurt å gjøre det før barna blir tenåringer, sa hun.

Les også: – Derfor flytter Märtha og Ari til London

Slettet fortjenestemedalje

Det vakte stor oppsikt da det ble kjent at den radikale muslimen og legen Trond Ali Lindstad skulle bli tildelt Fortjenstmedaljen. Linstad har i en årrekke vært kontroversiell, bl.a. pga. sin støtte til Irans leder ayatollah Khomeini, sine antidemokratiske holdninger, motstand mot homofili samt artikkelen «Vær kritisk til jøder».

Etter de massive reaksjonene mot tildelingen utsatte Slottet seremonien på ubestemt tid.

– Enkelte av Linstads ytringer slik de framstår og blir oppfattet, er ikke forenlige med medaljens formål, opplyste Slottets hoffsjef Åge B. Grutle – som er ansvarlig for tildelingen – i en pressemelding.

Stjerner i Tyskland

Både kronprinsesse Mette-Marit og prinsesse Märtha har gjort seg bemerket på tysk TV denne høsten.

Først ut var Märtha. I det tyske TV-programmet «Adventsfest der 100.000 Lichter» på kanalen ARD opptrådte hun sammen med makker Elisabeth Nordeng og Florian Silbereisen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

m1 (Foto: All Over Press)
m1 (Foto: All Over Press)
Sammen med slagersangeren Florian sang de «Deilig er jorden».

– Jeg gleder meg veldig til å synge duett med prinsessen. Likevel er jeg noe nervøs, sa Silbereisen i forkant av showet, ifølge avisen Bunte.

Les mer: Her synger Märtha for seks millioner TV-seere

I desember var dessuten Mette-Marit hedersgjest under den tyske veldedighetsgallaen «Ein herz für kinder». Her ble hun tildelt prisen «Gullhjertet» for sitt engasjement for barn og for kampen mot hiv og aids verden over.

Hun medvirket i det TV-sendte programmet sammen med stjerner som Kylie Minogue og Eros Ramazotti.

Les mer: Tysk pris til kronprinsesse Mette-Marit

På surrogatireise

Kronprinsesse Mette-Marit har også vært i vinden i høst, i forbindelse med at hun i oktober tilbrakte tre døgn på en helseklinikk i India hvor hun tok seg av to nyfødte surrogatbarn.

Barna tilhører et homofilt vennepar hvorav den ene er ansatt ved kongehuset.

Dagene etter at Haugesunds Avis slapp denne nyheten, mottok kronprinsessen både ros og ris for sin vennetjeneste.

Da kronprinsessen dagen etter besøkte Vennesla skole og kommunens kulturhus, svarte hun på kritikken.

– Det er klart at vi står midt i en komplisert og mangefasettert surrogatidebatt i Norge i dag, så det er klart jeg ventet at det ville komme reaksjoner. Men dette var et valg som jeg tok alene og ikke som et innlegg i denne debatten, sa kronprinsessen til et samlet pressekorps.

– Det er viktig for meg å presisere at jeg har stor respekt for den debatten som foregår og at den foregår der den skal, hos politikerne, fastslo Mette-Marit.

Mye på reise

Både kongeparet og på kronprinsparet har vært på flere offisielle reiser - både her hjemme og i utlandet. Tradisjonen tro har de vært på sine fylkesturer i Norge - og nytt av året var at Haakon og Mette-Marit hadde de to yngste barna med på sin tur på Nordvestlandet. Til enorm begeistring både hos publikum og presse.

– Kronprinsesse Mette-Marit er nok den av kongefamiliens medlemmer som har reist mest i 2012. Hun har nærmest hatt klippekort over Atlanteren til USA.. Men det er nok hennes to reiser til Asia , som har fått mest oppmerksomhet og til dels kritikk. Først da hun dro til Himalaya på fottur med sin guru - og senere da hun dro til India for å ta seg av to homofile venners tvillinger født ved surrogati. Men MM forsvarte selv begge valg - og sier at hun ville ha gjort det samme om igjen, sier Totland.

Les også: – Mette-Marits surrogatitur ødelegger for Haakons framtidige posisjon

Private bilder på nett

Private feriebilder og informasjon om kongefamilien fløt i mange uker fritt på internett.

Professor Petter Gottschalk kaller det en sikkerhetsskandale.

– Dette er en sikkerhetsskandale, og jeg er overrasket over at noe slik kan være åpent. Dette burde hoffet ved Skaugum og Den kongelige politieskorte ha oversikt over, sa Gottschalk som er professor i ledelse ved Handelshøyskolen BI til VG.

I 42 uker hadde private feriebilder, opplysninger om feriemål og annen privat informasjon om kongefamilien vært fritt tilgjengelig for alle på det sosiale nettsamfunnet Instagram. Ifølge VG var det Mette-Marits sønn, Marius Borg Høiby (15), som delte bildene og informasjonen på det populære nettsamfunnet.

I et åpent brev til VG slo Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit tilbake mot VGs artikkel om at Marius Borg Høibys (15) nettdeling av private bilder og informasjon om kongefamilien utgjorde en sikkerhetsrisiko.

Kongelig besøk fra England (Foto: Scanpix)
Kongelig besøk fra England (Foto: Scanpix)
Marius ble konfirmert (Foto: Grøtt, Vegard)
Marius ble konfirmert (Foto: Grøtt, Vegard)
Marius ble konfirmert (Foto: Scanpix)
Marius ble konfirmert (Foto: Scanpix)
Ettårsmarkering av 22. juli
Ettårsmarkering av 22. juli
Kongen og dronningen fylte 75 (Foto: Scanpix)
Kongen og dronningen fylte 75 (Foto: Scanpix)
Kongen og dronningen fylte 75 (Foto: Scanpix)
Kongen og dronningen fylte 75 (Foto: Scanpix)
Ettårsmarkering av 22. juli (Foto: Scanpix)
Ettårsmarkering av 22. juli (Foto: Scanpix)
Kongelig bryllup i Luxembourg (Foto: Scanpix)
Kongelig bryllup i Luxembourg (Foto: Scanpix)
Kongelig bryllup i Luxembourg (Foto: Grøtt, Vegard)
Kongelig bryllup i Luxembourg (Foto: Grøtt, Vegard)
Kongelig bryllup i Luxembourg (Foto: Scanpix)
Kongelig bryllup i Luxembourg (Foto: Scanpix)
Haakon var gudfar (Foto: Scanpix)
Haakon var gudfar (Foto: Scanpix)
Prinsesse Ragnhild gikk bort (Foto: Falch, Knut, © PAK)
Prinsesse Ragnhild gikk bort (Foto: Falch, Knut, © PAK)
Prinsesse Ragnhild gikk bort (Foto: Scanpix)
Prinsesse Ragnhild gikk bort (Foto: Scanpix)
Flyttet til London (Foto: Scanpix)
Flyttet til London (Foto: Scanpix)
Sang på tysk TV (Foto: All Over Press)
Sang på tysk TV (Foto: All Over Press)
Tysk pris til Mette Marit (Foto: Handout, © ak)
Tysk pris til Mette Marit (Foto: Handout, © ak)
Offisielt besøk i Indonesia (Foto: Scanpix)
Offisielt besøk i Indonesia (Foto: Scanpix)
Kronprinsfamilien under London OL (Foto: Scanpix)
Kronprinsfamilien under London OL (Foto: Scanpix)
Nobel fredspris 2012 (Foto: Scanpix)
Nobel fredspris 2012 (Foto: Scanpix)