Det tredje største politiske partiet i Storbritannia, Liberal Democrats, har planer om å innføre totalforbud mot diesel  og bensinbiler innen 2040. Det skaper, ikke helt overraskende, sterke reaksjoner ... (Foto: Sara Johannessen)
Det tredje største politiske partiet i Storbritannia, Liberal Democrats, har planer om å innføre totalforbud mot diesel og bensinbiler innen 2040. Det skaper, ikke helt overraskende, sterke reaksjoner ... (Foto: Sara Johannessen)

Her øker dieselsalget med 25 prosent

Og det er det minst én veldig god grunn til.

2012 har vært et nytt merkeår når det gjelder nordmenns valg av drivstoff. Ikke bare er hybrid- og elbilsalget i ferd med å skyte til himmels (relativt sett, elbilsalget er fortsatt under fire prosent av totalen, red.anm.) - men politikernes snuoperasjon i fjorårets statsbudsjett har også endret synet på bensinbiler.

Fra i fjor til år har fordelingen endret seg til 64,3 prosent i favør av diesel – en tydelig nedgang fra over 75 prosent i 2011. Og om en ser på novembertallene isolert sett er det bare 56,6 prosent som har valgt diesel – det er ingen tvil om at bensinmotoren har fått sin renessanse.

I USA derimot – er utviklingen den stikk motsatte. Den så du ikke komme?

LES OGSÅ: Nå kjøper vi færre dieselbiler

Mot normalt

Amerikanerne har jo en forkjærlighet for store, tunge og bensintørste biler, pickuper og vans. Og det ligger liksom i deres sjel å buldre rundt i noen med V6, eller helst en V8-er, under panseret.

Men nå er det nye trender her også. Mens vi går tilbake til bensin, har dieselandelen lenge vært i sterk vekst i USA. Så langt i 2012 er den faktisk på 25,3 prosent.

LES OGSÅ: Slik utnyttet vi avgiftssystemet

Store prosenttall

Prosenttall er imidlertid ikke alltid så representativt for faktiske salgstall. For eksempel er det solgt nesten 12 millioner biler i 2012, og dieselandelen er på bare 103.822 biler.

Likevel, i løpet av de siste 26 månedene har andelen dieselbiler økt hver måned – og i 20 av 27 måneder er økningsprosenten tosifret.

LES OGSÅ: Høyere pris på dieselbiler

Prisen på diesel synker

Størst var økningen i september, med hele 44 prosent sammenlignet med samme måned i 2011.

Merkelig? Tja, egentlig ikke. Forbruket er jo som kjent lavere enn på bensinbiler – og i USA er det dessuten et annet svært viktig argument: Prisen på diesel kommer til å synke i 2013.

En tre prosent nedgang i pris, er naturligvis hyggelig å ta med seg.

LES OGSÅ: – Ha, ha, norrmän er bara för roliga

Vil øke dieselandelen

Det skal også nevnes at det nå tilbys langt flere dieselmodeller i Nord-Amerika, der det tidligere var et ikke-tema.

Både Audi, BMW, Mercedes, GM og Ford har konkrete planer om å øke dieselandelen i USA de neste årene.

Som et lite apropos kan vi nevne at hybridbiler er langt mer populære enn diesel blant amerikanske bilkjøpere. Det er så langt solgt over 300.000 av disse i 2012.

LES OGSÅ: De vil gjøre det enda dyrere å kjøre dieselbil