EU foreslår å innføre EU kontroll også på mopeder, tilhengere og traktorer. Det liker ikke Frps Bård Hoksrud (Foto: Vidar Ruud, siste.no/ANB)
EU foreslår å innføre EU kontroll også på mopeder, tilhengere og traktorer. Det liker ikke Frps Bård Hoksrud (Foto: Vidar Ruud, siste.no/ANB)

Sier nei til flere EU-kontroller

EU vil blant annet ha kontroll på alle tilhengere...

Frps Bård Hoksrud rister på hodet over forslaget om langt mer omfattende EU-kontroller.

Han vil at Norge enten sier nei eller får til egne unntak i direktivet.

Falsk trygghet

EU foreslår å innføre EU-kontroll også på mopeder, tilhengere og traktorer. Det liker ikke Frps Bård Hoksrud, som også sitter i transportkomiteen på Stortinget.

– Bakgrunnen er at man mener at det vil bedre trafikksikkerheten. Dette kan høres fornuftig ut, men det er ikke slik at en EU-kontroll garanterer at alt sikkerhetsutstyret på bilen er kontrollert og funnet i orden. Det er nemlig mye en EU-kontroll ikke avdekker. Dermed kan den være en falsk trygghet, sier Hoksrud til Avisenes Nyhetsbyrå.

LES OGSÅ: Styr unna disse billigbilene

Nye kostnader

EU-kontroll på mopeder, tilhengere og traktorer kan også gi falsk trygghet, mener han.

– Når man i tillegg ser på ulykkene som har vært i Norge, og hvor nevnte kjøretøy og utstyr har vært involvert, så er det svært sjelden at det har vært tekniske forhold som har vært årsaken, noe blant andre NAF har påpekt. For eierne av disse kjøretøyene og utstyret, betyr forslaget egentlig bare at man vil påføre dem nye kostnader, til tross for at effekten er minimal, slår Hoksrud fast.

Sterkt kritisk

Nylig møtte samferdselsminister Marit Arnstad (Sp) den irske transportministeren i Dublin, i forkant av at irene ved nyttår tar over EU-formannskapet for det neste halvåret.

Under møtet var hun sterkt kritisk til flere kommende EU-saker, deriblant forslaget om flere EU-kontroller.

LES OGSÅ: Slik var traileren skodd

Må være offensiv

– Det dreier seg blant annet om motorsykler, mopeder og lette tilhengere, sa en hoderystende Arnstad til ANB før møtet.

– Vi har én million lette tilhengere i Norge, la hun til.

– Jeg ser at Marit Arnstad er kritisk til å måtte innføre kravet om å utvide pålegget for EU-kontroll. Det er jeg svært tilfreds med. Statsråden bør ha en veldig offensiv holdning i denne saken. Hun må vurdere alle muligheter for hvordan vi kan unngå å måtte implementere direktivet, og se om det finnes muligheter for unntak for Norge. Vi har nok av norske lover, regler og krav. Vi behøver derfor ikke nok et nytt EU-direktiv som vil fordyre og gjøre det enda vanskeligere for vanlige folk i Norge, avrunder Hoksrud (ANB)

Du kan lese mer om bil og trafikk på siste.no - her:

LES OGSÅ: Derfor må du ikke stole blindt på EU-kontrollen