Per Joar Hansen
Per Joar Hansen"Perry"(bilde) ble presentert som ny RBK trener etter Jan Jönsson på en pressekonferanse fredag ettermiddag på Lerkendal i Trondheim. (Foto: Alley, Ned/NTB scanpix)
perry
perry

«Perry» ringte Eggen før han sa ja til RBK

Per Joar Hansen ble presentert som ny Rosenborg-trener fredag ettermiddag.

Oslo/Trondheim (TV 2 Sporten): Rosenborg og «Perry» ble enige om de siste detaljene fredag og klokken 15.00 ble 47-åringen presentert som ny hovedtrener på en pressekonferanse.

– Jeg var sterkt ønsket av sportslig avdeling, styret og den indre kjernen i klubben. Det var avgjørende for mitt valg. Det er vanskelig å velge mellom to goder, men Rosenborg er Norges største klubb og det er her jeg har fått det meste av min fotballopplæring. Fristelsen ble for stor, sier Hansen til TV 2 Sporten.

Han har lenge uttalt at han ønsker å lede U21-landslaget i EM, og partene var i utgangspunktet enige om en forlengelse. Kun signaturen har manglet, men fredag fikk NFF endelig nei fra «Perry».

– Jeg må takke NFF for at de slapp meg. Det er tungt å si farvel til et fantastisk støtteapparat og en stor generasjon fotballspillere. Det er bare å ønske lykke til i Israel. Jeg tror det blir et kjempemesterskap og minimum semifinale bør være innen rekkevidde, sier Hansen, og understreker at han med det ikke ønsker å legge press på den som tar over U21-landslaget.

Ringte Eggen
Trenerveteran og RBK-legende Nils Arne Eggen er for tiden på ferie, men gjorde det tidlig klart at han ikke var aktuell som Jan Jönssons erstatter.

Artikkelen fortsetter under bildet!

Per Joar Hansen
Per Joar Hansen

Eggen, som fungerte som mentor da Hansen var RBK-trener i 2005, fikk tidligere denne uka en telefon fra den nye treneren.

– Jeg spurte ikke om lov, det var det nok av i 2005, men han sa til meg at hans tid er forbi. Han støtter dette 100 prosent og det er selvsagt viktig for meg selv om han formelt sett ikke har noen rolle i klubben. Han har betydd mye for meg, sier Hansen.

Sportsdirektør Erik Hoftun, som innledet seansen fredag ettermiddag med å si at klubben var glade for å ha fått på plass sitt førstevalg, tok selv kontakt med Eggen torsdag ettermiddag.

– Han ba meg hilse og si han ikke ønsket jobben og at han støtter ansettelsen 110 prosent, forteller Hoftun.

Hyller Hansen
U21-landslagskaptein og RBK-spiller Stefan Strandberg får nå Hansen som sjef på treningsfeltet hver eneste dag istedet for under sju-åtte samlinger i året.

– «Perry» er den beste treneren jeg har hatt. Jeg ser det har blitt sagt mye forskjellig, men det er bare å se på hva han har gjort de siste årene. Det vi har fått til med U21-laget er helt fantastisk. Vi har gått fra å være nummer 53 eller 56 på rankingen til å være blant de sju beste. Det er han som har fått oss til å bli et lag, sier Strandberg til TV 2 Sporten.

– Du er både glad og skuffet over ansettelsen?

– Jeg er veldig glad for at han blir Rosenborg-trener og misfornøyd med at han ikke skal være med til Israel. Jeg regner med at han kommer hit med intensjon om å vinne gull slik vi spillerne har lyst til.

Artikkelen fortsetter under bildet!

stefan
stefan

Per Joar Hansen svarte slik da han på pressekonferansen ble spurt om hans egen utvikling siden han fikk sparken på Lerkendal i 2005 og hvorfor det skal gå bedre nå:

– 2005 har jeg lagt bak meg. Prosjektet den gang ble mislykket, men nå er det snart 2013. Det er en fordel at jeg ikke har tråkket ned dørstokkene her siden, men reist ut og skaffet meg flere erfaringer og enda mer ballast som ble avsluttet med U21-laget. Jeg føler jeg står atskillig sterkere i dag.

Kjernen: – En tid for alt
Ansettelsen av «Perry» er ikke like populær i alle miljøene i Trondheim. Natt til onsdag ble en rekke bannere hangt opp på og rundt Brakka på Lerkendal. På de mange plastplakatene sto det blant annet: «Perry? Nei takk», «Hoftun må gå (HMG)», «2005 om igjen?» og «Inn med Perry = Ut med ambisjonene».

– Det er klart vi har vært kritiske både til forslaget om «Perry» som trener og prosessen som har ledet frem dit, men jeg tenker at det er en tid for alt. Nå er han trener i Rosenborg, jeg gratulerer med det og ønsker ham lykke til i jobben. Jeg tror jeg snakker på vegne av de fleste supporterne når jeg sier jeg håper vi tar feil i våre antakelser og at han er rett mann til å lede klubben videre, sier supporterleder Kenneth T. Kjelsnes til TV 2 Sporten.

Artikkelen fortsetter under bildet!

neitakk
neitakk

Han presiserer at Kjernen ikke kjenner til hvem som sto bak protestaksjonen på Lerkendal natt til onsdag, men svarer ja på spørsmål om det er med litt blandede følelser fansen nå ønsker Hansen velkommen tilbake.

– Vi mener vår kritikk har vært velbegrunnet, men vi nådde ikke frem med vårt synspunkt. Det viktigste for oss er at Rosenborg vinner kamper og spiller god fotball.

– Dere planlegger ikke en protestaksjon eller liknende på neste RBK-kamp?

– Nei, vi planlegger ikke noe slikt fra Kjernens side.

Hansen sier han har respekt for supporternes engasjement, men presiserer at hvis man begynner å konkurrere internt taper alle.

– Det må i så fall bli deres valg, og det må de få lov til, men jeg ser fremover og skal gjøre alt jeg kan for å gjøre en best mulig jobb.

Mister U21-sjefen
NFFs generalsekretær Kjetil Siem sier til TV 2 Sporten at man nå starter jakten etter en ny U21-landslagstrener.

– Samtidig som det er synd at «Perry» ikke fortsetter de siste ti meterne av denne 100-meteren, er det også en fjær i hatten til oss at våre trenere er ønsket og attraktive. Nå må vi trolig finne en erstatter som viderefører det arbeidet som Per Joar Hansen har startet, sier Siem.

Artikkelen fortsetter under videovinduet!

685327

«Perry» trakk seg etter i august samme år før han ledet Aalesund opp i Tippeligaen og ledet svenske GIF Sundsvall i to sesonger. I 2009 trente han Ranheim til opprykk fra 2. divisjon, og påfølgende år tok han voer U21-landslaget.

Ti trenere
Koteng sa på pressekonferansen der Jönssons avgang ble annonsert at RBK nå skulle «tilbake til røttene» med en trener som kjente klubben og den tradisjonsrike 4-3-3-stilen.

Jönsson var RBKs tiende trener de siste 20 årene. Nils Arne Eggen ledet laget fra 1992 til 1997, Trond Sollied var sjef i 1998 før Eggen tok over på ny fra 1999 til 2002. Åge Hareide og Ola By Rise fikk hver sin sesong ved roret før Per Joar Hansen og kom inn. 17 kamper senere fikk Per-Mathias Høgmo jobben.

Etter bare 20 oppgjør i 2005 og 2006 kom Knut Tørum inn. Han ble erstattet av dagens assistent Trond Henriksen før Erik Hamrén skrev under.

Da han takket ja til å bli svensk landslagssjef kom Eggen på ny inn som sjef på Lerkendal. Etter en sesong uten tap og med seriegull tok Jan Jönsson over.