OSLO 20090715: Svømmer Henriette Brekke er klar for VM i Roma og trente onsdag på Frognerbadet i Oslo. (Foto: Junge, Heiko/NTB scanpix)
OSLO 20090715: Svømmer Henriette Brekke er klar for VM i Roma og trente onsdag på Frognerbadet i Oslo. (Foto: Junge, Heiko/NTB scanpix)

Hadde vært finalekandidat i svømme-VM – må se mesterskapet hjemmefra

Henriette Brekke er offer for rigide norske svømmekrav. – Kan stille spørsmål om kravene er på riktig nivå, sier treneren.

Henriette Brekke har hatt en svømmehøst hun seint vil glemme. Likevel er det et skår i gleden at hun ikke deltar under det pågående VM kortbane i Istanbul.

Der hadde hun, etter resultatene denne høsten, vært en klar finalekandidat på særlig 100 meter medley og kanskje også 50 meter bryst.

– Jeg var innstilt på at jeg ikke skulle reise. Jeg har jo ikke tatt kravet, men jeg kjente på det i går at det er veldig kjedelig å måtte bli hjemme, sier Brekke til tv2.no.

Brekke ble nummer fire på 50 meter bryst og seks på 100 meter bryst under EM kortbane for tre uker siden, på tider som var klare personlige rekorder, men ikke gode nok til å kvalifisere seg til VM.

I torsdagens 50 meter bryst under VM hadde Brekkes tid fra EM kortbane holdt til 9. plass og sikkert avansement til semifinale. Lavrans Solli var eneste nordmann i aksjon, han ble nummer 27 på 100 meter rygg.

OL-basert uttakssystem
Det norske uttaket til landslaget og internasjonale stevner baserer seg på det internasjonale svømmeforbundet (FINA) sin poengskala. På øvelser som ikke er med på OL-programmet må utøverne ha 25 mer poeng på skalaen der 1000 poeng er et gjennomsnitt av de fem beste tidene de siste året. Det er en ganske betydelig forskjell på dette nivået.

– Vi ønsker å ha fokus på de olympiske øvelsene. Vi er en olympisk idrett og har et nært samarbeid med Olympiatoppen, forklarer landslagssjef Petter Løvberg.

– Vi har et tilbud til de som er helt i verdenstoppen på øvelsene, som Aleksander Hetland. I mange land er de ikke med i landslagssystemet i det hele tatt. Skal du komme med på disse øvelsene må du være finalekandidat.

Det kunne Henriette Brekke ha vært på 100 meter medley. Under Nordsjøstevnet i Stavanger for tre uker siden svømte hun inn til 1.00,38 på øvelsen. VM-kravet er 1.00,37, men kvalifiseringsfristen var uansett ute. Tiden ville holdt til en sjuendeplass etter påmeldingstidene. De åtte beste får finale.

– Jeg mener det burde vært like krav for alle, sier Brekke og får støttende argument fra treneren sin, finske Mika Kekälainen.

– I svømming er det ett mesterskap hvert fjerde år som ikke har 50 meter bryst, og det er OL. Alle andre VM, EM og NM har det, sier han til tv2.no.

LAVRANS SOLLI: Var et stykke unna semifinale i svømme-VM. (Foto: JESSICA GOW / SCANPIX, © JG)
LAVRANS SOLLI: Var et stykke unna semifinale i svømme-VM. (Foto: JESSICA GOW / SCANPIX, © JG)
Les også: Solli slått ut i svømme-VM

– Jeg kan ikke begynne å ta ut enkeltsvømmere på et subjektivt grunnlag, da blir det plutselig en debatt om hvor man skal sette grensen, sier landslagssjefen.

Til EM ble Brekke tatt ut som stafettsvømmer primært. Den sterke individuelle innsatsen var bare en bonus. Det poengterer landslagssjefen gjerne kunne ha skjedd igjen.

– Vi ønsket å sende et stafettlag for jentene også til VM, men med Ingvild Snildal, Sara Nordenstam og Cecilie Johannessen ute av ulike grunner ble det vanskelig. Vi er ikke bedre enn at vi merker det når slike profiler er borte, sier landslagssjefen.

– Aksepterer uttaket
Henriette Brekkes trener i Stavanger Svømme Club, Mika Kekälainen, aksepterer avgjørelsen til landslagssjefen.

– Vi har vært klar over hvordan ting har fungert, og har lagt opp sesongen til at hun skulle prestere under EM, og det lykkes vi med. Hun har ikke klart kravene til VM, så Løvberg har sitt på det rene, sier Kekälainen.

– Samtidig er det klart at man kan stille spørsmålet om kravtidene er på riktig nivå, når vi ser hvordan hun kunne hevdet seg.

Henriette Brekke og Cecilie Johannessen (Foto: FERENC ISZA/Afp)
Henriette Brekke og Cecilie Johannessen (Foto: FERENC ISZA/Afp)

Svømmetreneren som har flere EM- og VM-medaljører på samvittigheten fra hans trenerkarrière i hjemlandet Finland sier at han ikke er direkte uenig med landslagssjefen og at dette dreier seg ikke om uttaket denne gangen, men tunge svømmepolitiske valg.

– Satser man kun mot OL, som man legger opp til å gjøre nå, så er det greit. Om man ønsker flere medaljer i kortbane-EM og -VM kan man legge bedre til rette for det, sier Kekälainen.

– Harde krav, for å vise hvor listen ligger, er bra. Spørsmålet mitt er om det er litt for hardt når man går glipp av semifinaler og finaler i VM.Det gjør at svømmeforbundet går glipp av en del positiv oppmerksomhet rundt finaleplasser og svømmerne mister kanskje det mellomsteget de trenger, forklarer Kekälainen som påpeker at han ikke er bekymret for Brekke etter denne høsten.

– Det er ingen garanti for at Brekke hadde svømt like fort under VM nå som hun har gjort tidligere i høst. Jeg tror den høsten hun har hatt har vært bra for henne, men hun har hatt flere harde og tøffe stevner. Det kunne fort ha blitt en nedtur for henne, selv om jeg er sikker på at hun ikke hadde gjort seg bort her nede, sier Petter Løvberg på telefon fra VM-byen Istanbul.

Les også: Henrik (16) er flaggskipet til tidenes beste norske svømmegenerasjon

Satser mot VM langbane
Henriette Brekke ville gjerne være med til Istanbul, men hun ser argumentet til landslagssjefen og har allerede blikket festet mot neste mål.

– Jeg hadde ikke kravet og er ferdig med det. Jeg er begynt å tenke på VM langbane i Barcelona, der kravet på 50 meter bryst ser mer overkommelig ut, forklarer hun.

Brekkes første forsøk på det kommer i slutten av januar på et Grand Prix-stevne i Uppsala, Sverige.